Acum citești
Colecția-fenomen care resuscitează o artă (aproape) dispărută: seria Shaun Usher de la Curtea Veche

Colecția-fenomen care resuscitează o artă (aproape) dispărută: seria Shaun Usher de la Curtea Veche

seria Shaun Usher de la Curtea Veche

Dragă cititorule,

exist ca să unesc minți și suflete de oameni care își lipsesc. Țin legătura – sunt legătura. Ce e departe, eu apropii. Ce e tulbure, pipăi și cercetez. Ce e îmbucurător, vestesc. Ceața o ridic sau o deplâng. Ambițiilor le dau aripi sau le pun căpăstru. Din tristețe fac statuie Frumuseții. Sunt cutie de rezonanță pentru înțelepciune, ca și pentru nostime mărunțișuri. Sunt mesagera disperării. Și mântuitoarea dragostei. Dau libertate absolută spiritului omenesc, sondez minele conștiinței. Și permit vocilor firave să vorbească în surdină, printre rânduri. (Dar pot și să tun.) Deștept gingășie, trezesc vinovăție, transport lacrimi, reproșuri, doruri… Pot să aduc mângâiere sau nenorocire, bucurie și dezamăgire. Un singur lucru nu pot: să nu însemn nimic.  

Am dezvăluit lumii intimitatea giganților: am făcut dreptate tandreței ascunse în Ernest Hemingway, am scos la iveală cotidianul de pierde-vară al temutului Machiavelli și veselia incorigibilă, de copil mare, a lui Mozart. Am deschis vorba între spirite înrudite precum Seneca și Luciliu. Am moșit delicat iubiri sortite ratării, ca între Heidegger și Arendt. Dar și amoruri lansate extatic spre ceruri, ca între Robert Browning și Elizabeth Barrett, ca între Eminescu și Veronica Micle. Am pecetluit dragostea frățească (Vincent și Theo van Gogh), ca și devotamentul (Balzac și Éveline Hanska). Am pus pietre de temelie pentru religii (epistolele din Noul Testament). Ba chiar am primit atenția ce se cuvine unei adevărate arte.

Sunt probabil cel mai profund act egotist în doi.

Ne-am cunoscut, noi doi, tu și eu?

Sunt scrisoarea.

Seria de volume epistolare realizată de Shaun Usher aduce publicului scrisori „clasice” pentru familie, prieteni, cunoscuți, colaboratori, iubiți și iubite, scrise de personalități din toate timpurile și din toate domeniile – de la Leonardo da Vinci la Mick Jagger.

Inițial, scrisorile au fost publicate într-un muzeu online de corespondență, un proiect frumos și original la care Usher s-a gândit pentru prima oară atunci când lucra, ca și copywriter, pentru un client ce deținea o firmă de papetărie. Din 2009, pe acel site „corespondența care merită un public mai mare” este vizualizată de 1,5 milioane de vizitatori săptămânal – plus sutele de mii de urmăritori de pe Twitter.  

Ce reacții a stârnit până acum în public inițiativa lui Usher? Pe de o parte, cititorii „de rând” se bucură că, prin intermediul acestor epistole, au ocazia unică de a „trage cu ochiul” în cugetul și în intimitatea celebrităților. Pe de altă parte, nu putem să nu parcurgem toată această scriitură cu tristețea că, în epoca tehnologiei, practica și arta tradițională a așternutului unei scrisori pe hârtie, scrisă de mână cu pixul sau stiloul, sunt pe cale de dispariție.  

Fie că le abordăm cu nostalgie sau curiozitate, încercați de regret sau simțindu-ne băgăcioși, autorul seriei ne face lectura ușoară, eficientă și plăcută grupând volumul de corespondență colectat în funcție de subiect. Iată în continuare principalele rezultate ale acestei grupări.  

Război este o colecție de epistole scrise de autori mai mult sau mai puțin cunoscuți, de la generali de armată și infirmiere militare la Mark Twain sau Mahatma Gandhi. Aflăm de la Kurt Vonnegut cât de vital e să îți susții crezurile pacifiste atunci când e război și se face mobilizare. Admirăm fermitatea convingerilor și demnitatea în fața morții pe care le demonstrează una dintre cele Treisprezece Roze executate în timpul Războiului Civil din Spania. Ne sunt descrise bătălii, asistăm la scene de violență oribile, dar și la fapte de eroism care ne-aduc lacrimi în ochi.

Iubire reunește frânturi din cele mai puternice legături de dragoste din istoria cunoscută a omenirii. Sentimentul care îi reduce la totul sau la nimic atât pe zei, cât și pe muritori este întâmpinat cu povețe adresate de părinți îndrăgostiților, secerat cu nemernicie de rasiștii incapabili să accepte mariajul mixt, invocat cu disperare de un sclav fugar care trebuie să-și salveze iubita. Printre semnatari, laureatul Nobel John Steinbeck, Simone de Beauvoir (aici în postură de adulteră), Napoleon Bonaparte, Frida Kahlo, Johnny Cash, etc.  

Articol recomandat
proza scurta

Erotism este, din această serie, compilația poate cea mai seducătoare. Dar și șocantă. Contrariantă. Revelatoare. Și, nu în ultimul rând, folositoare. De la flirt la aluzii homoerotice, de la reflecții asupra celibatului la dorințe incestuoase, autori precum Anaïs Nin, Marcel Proust, Henry Miller, Margaret Mead, Percy Grainger și chiar Papa Pius al II-lea explorează prin scris, cu deschidere și fără tabuuri inutile, terenul multcirculat și totdeauna intim al sexului. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Muzică acoperă două secole de corespondență despre această artă omenească cu o mie de fețe, acest limbaj universal pentru mii de emoții. Citim cum o femeie surdă ascultă o orchestră, ce îi povestește un geniu unei admiratoare în vârstă de opt ani, cum au pornit-o la drum rock’n’roll-ul lui Rolling Stones în anii ’60 și punk-ul anilor ’70, cum își ia adio de la muza lui un muzician legendar. Semnează: Richard Strauss, Nick Cave, Ludwig van Beethoven, Giuseppe Verdi, Tom Waits, Yo-Yo Ma, Leonard Cohen.

Spațiu este colecția de treizeci de scrisori care ne îmbie să visăm în continuare la infinit, la timpul când omenirea se va extinde în Spațiu, la ziua în care vom putea vedea Terra de pe o stație spațială, de pe Lună sau de pe Marte, la incredibila alcătuire a Cosmosului, cu puterea lui de a fascina și atrage ființa omenească dintotdeauna. Ne propulsează spre Univers astronauți, astronomi, politicieni, ingineri, oameni de știință: Buzz Aldrin, Yuri Gagarin, Isaac Asimov, Marion Carpenter, Carl Sagan, Ann Druyan, Neil DeGrasse Tyson.  

Părinți – Mama și Tata.Două volume separatecuprinzând fiecare câte treizeci de scrisori despre cele mai importante persoane din viața oricărui copil. O fetiță egipteană din secolul IV plânge moartea mamei sale. Tați le oferă sfaturi fiilor; fii se revoltă împotriva taților. Un kamikaze de 23 de ani își ia adio în scris de la mama lui. Un tată gay își îndrumă fiul gay cum să navigheze printr-o lume ostilă. O mamă dezamăgită își mustră fiul adolescent pentru lipsa lui de ambiție – pentru ca acesta să ajungă apoi să își conducă țara la victorie în Al Doilea Război Mondial… Perspective parentale și filiale de la Sylvia Plath, Martin Luther King Jr., Bette Davis, Anne Frank, Groucho Marx, Katherine Mansfield, Che Guevera, etc.

Pisici reprezintă o recunoaștere tandru ironică a multiplelor virtuți (și vicii) prin care nu contenesc să ne surprindă micile noastre companioane feline. Aflăm cum un motan a inspirat una dintre invențiile de esențială importanță pentru omenire și cum o mică felină a pățit fatala rușine de a cădea într-un acvariu, dând naștere unui poem. Vine vorba despre un instrument muzical care urma să fie operat de mâțe, și despre pisicile japoneze cu însușiri supranaturale. Ne povestesc toate acestea și încă multe altele Nikola Tesla, Elizabeth Taylor, Charles Dickens, Florence Nightingale, Jack Lemmon, ș.a.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus