Acum citești
Recomandări de la oamenii din spatele cărților – Top 3 luna septembrie

Recomandări de la oamenii din spatele cărților – Top 3 luna septembrie

Așa cum v-am arătat într-un articol anterior, vremea rece merge cel mai bine cu niște lecturi calde, iar noi am făcut un task personal din a aduce cele mai hot cărți pe rafturile voastre.

Mai jos, vorbim mai în detaliu despre 3 dintre acestea, într-un mini-top al cărților de citit pe nerăsuflate. Dacă nu le-ai citit în septembrie, acceptă provocarea de a le citi oricând și a ne da tag atunci când reușești să pui mâna pe ele!

1. Scurtă istorie a Mișcării, Petra Hůlová

(Oana Zamfirache, editoare)

Mai degrabă experiment mental decât roman, Scurtă istorie a Mișcării își propune să șocheze. Premisa este că Mișcarea (a se citi feministă) a învins, devenind astfel inacceptabil ca femeile să fie judecate după atractivitate și tinerețe, „să fie un mijloc de satisfacție a unei dorințe primitive, lipsite de suflet“. Bărbații care dau dovadă în continuare de atitudini și comportamente sexiste sau misogine sunt internați cu forța la Institut, unde sunt reeducați.

Întrebarea fundamentală care stă la baza cărții Petrei Hůlová este: poate o mișcare (socială, politică) să se transforme în ceea ce își propune să combată? Cu alte cuvinte, este feminismul învingător un patriarhat inversat?

            Da, orice ideologie dusă până în pânzele albe este ridicolă și o viață trăită sub călcâiul ei devine oprimantă. Dar mutându-ne privirea de la distopie la realitate, nu putem să nu ne întrebăm: cum rămâne cu cele o mie de ideologii care ne influențează viața în mod normal, pe care nu le mai identificăm ca atare, pentru că ne-am obișnuit cu ele, pentru că sunt parte integrantă din viziunea noastră despre lume, pentru că au de partea lor tradiția? Nu este educația pe care o primim în mod normal, felul în care sunt socializate femeile în patriarhat, tot o formă de îndoctrinare? Nu judecăm o lume ca cea din Scurtă istorie a Mișcării ca fiind distopică și oribilă (bărbații trebuie să se masturbeze la imagini cu femei mature – oh, the horror!) doar pentru că ne obligă să vedem răul ca pe incapacitatea sau indisponibilitatea de a ne gândi la consecințele acțiunilor noastre?

Petra Hůlová schițează o lume apăsătoare și gri, dar poate lucrul cel mai trist în acest univers este sugestia că nimeni nu renunță la putere în mod voluntar, că schimbarea presupune în mod necesar violență, fie ea concretă sau simbolică.

Oana Zamfirache este traducătoare și editoare. Îi place să se joace, făcând colaje.

2. Scrisori remarcabile. Artă, selecție de Shaun Usher

(Cornelia Florea, traducătoare)

Nu doar un bilet de intrare la muzeul unde poți admira măiestria prin care emoțiile și trăirile artiștilor s-au transformat în obiecte palpabile, ci și un bilet spre sufletul și mintea acestor făuritori de frumos – asta este selecția de scrisori a lui Shaun Usher. Artiști emblematici, din secole diferite și cu stiluri variate, au făcut o artă și din așternerea cuvintelor pe hârtie (pentru că la vremea lor chiar se scria pe hârtie), chiar dacă nu erau cu toții maeștrii ai vorbelor. Dar cu câtă culoare, cu câtă finețe!

            Știai că Salvador Dalí a fost încă din tinerețe bun prieten cu Federico García Lorca, că Jung, pe lângă un renumit scormonitor al minții umane, a fost și un artist talentat, că Frida Kahlo este prima artistă mexicană a secolului al XX-lea care a trezit interesul Muzeului Luvru, care i-a propus să îi cumpere una dintre lucrări, sau că Mick Jagger l-a rugat pe M.C. Escher să ilustreze coperta albumului Through The Past Darkly al celor de la Rolling Stones?

            În loc să cauți un muzeu unde i-ai putea găsi laolaltă pe Vincent van Gogh, Salvador Dalí și Michelangelo, un ecran sau o scenă unde să tresari la un film de Martin Scorsese ori să te ridici de pe scaun la un concert Rolling Stones, răsfoiește această carte și le vei afla secretele. Descoperă cum arta lor i-a transformat mai întâi pe ei înșiși, modelându-le sufletul prin procesul de creație.

3. Băiatul care făcea pe toată lumea să râdă, Helen Rutter

(Alina Rudeanu, traducătoare)

Cioc-cioc.

Cine-i acolo?

Articol recomandat
carti pentru copii

Miru.

Miru cine?

Mi-i rușine cu tine.

Vi se pare amuzantă gluma? Probabil că da. V-ar fi greu s-o spuneți cuiva? Probabil că nu. Ei bine, lui Billy Plimpton îi este. Deși adoră glumele și visează să le spună pe scenă, în fața publicului, visul lui e în pericol să nu devină niciodată realitate, din cauza unui (să zicem) mic impediment: este bâlbâit. Și, sincer acum, cine-a mai pomenit un stand-upper bâlbâit?

Helen Rutter știe din proprie experiență cum e să trăiești cu un copil bâlbâit, îi cunoaște îndeaproape atât încercările și luptele, cât și micile bucurii și reușite. Așa că a scris această carte (cu sensibilitate, duioșie și mult umor) în primul rând pentru fiul ei, dar și pentru toți copiii (și părinții) care au nevoie de povești frumoase în viața lor – povești despre curaj, generozitate, prietenie, familie și cu un strop de muzică bună.

Așadar, pentru Billy, cele mai banale propoziții sunt uneori obstacole insurmontabile. Așa se face că de multe ori preferă să nu vorbească, cel puțin nu în prezența celor care îl intimidează ‒ adică… mai toată lumea. Ba mai mult, și-ar dori să devină invizibil, ca să nu mai fie nevoit să deschidă vreodată gura. Deloc surprinzător, e convins că toate problemele lui s-ar rezolva dacă nu s-ar mai bâlbâi. Și totuși, încurajat de Buni Pâine și de noii lui prieteni, Josh Bâțâilă, Matthew Prăjină, Alex și Skyla, Billy găsește în cele din urmă o cale de a-și spune glumele și de a se face auzit. Și nu oricum, ci chiar pe scenă, în fața unui ditamai publicul.

Apropo, știți cum meditează un ou? Nu? Citiți cartea și aflați de la Billy Plimpton!

Selecție realizată de Anca-Maria Pănoiu, redactor-șef.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus