Acum citești
Totul despre o relație de cuplu împlinită. Recomandări și greșeli

Totul despre o relație de cuplu împlinită. Recomandări și greșeli

Viața de cuplu poate fi plină de împlinire, exaltare și fericire, însă alteori este posibil ca partenerii să se confrunte cu situații care pun la grea încercare relația. Acest lucru este firesc, deoarece orice raport interuman longeviv trebuie să-și dovedească trăinicia în fața dificultăților. Despre cupluri se pot spune multe, însă ceea ce e important este modul în care gestionați împreună astfel de situații a căror depășire, în final, poate crea între voi o legătură chiar mai puternică decât exista înainte. Descoperă totul despre o relație de cuplu împlinită și ce poți face pentru a o obține!

De ce este importantă sănătatea relației de cuplu

O relație de cuplu sănătoasă poate să contribuie la bunăstarea mintală și să-ți ofere încrederea în sine de care ai nevoie pentru a face față provocărilor și problemelor de zi cu zi. Nu doar atât, dar aceste lucruri sunt valabile și pentru partener, atât timp cât primește susținerea emoțională de care are nevoie, are parte de atenția ta, de comunicare deschisă, de compasiune și de un dialog autentic.

Evident, intrarea persoanei iubite în viața ta nu trebuie să genereze doar așteptări în ce privește evoluția și performanța personală, deoarece altminteri relația devine unidirecțională. Pentru a te bucura de o viață emoțională echilibrată, la fel de important este raportul pe îl ai cu propria persoană. Spre exemplu, stima de sine și un simț dezvoltat al identității personale reprezintă bazele pe care se pot construi relații puternice și armonioase.

Cu toate acestea, în ciuda eforturilor individuale pe care le depui, dar și a celor pe care le realizați împreună, relația se poate rupe într-un mod dureros. Deși uneori poate fi vorba despre o incompatibilitate între parteneri sau despre o evoluție în direcții diferite, alteori factorii adverși pot ține mai degrabă de context sau de aspecte la care aceștia pot lucra împreună.

Situațiile neplăcute pot fi evitate acordând mai multă atenție vieții de cuplu. Scopul este acela de a identifica din timp dacă ceva nu este în regulă și a remedia lucrurile înainte ca situația să degenereze. Partenerii vor căpăta mai multă încredere unul în celălalt, iar astfel de momente vor ajunge să le cimenteze și mai mut relația, în loc să îi dezbine.

Cum poți sa ai o relație de cuplu împlinită

Sursă foto: Unsplash.com

Pe acest subiect s-au scris numeroase cărți, având ca autori psihologi celebri și specialiști în terapia cuplului cu sute de ore de ședințe la activ. Relația de cuplu este abordată din diferite unghiuri, însă majoritatea autorilor menționează câteva aspecte esențiale ce pot face ca această relație să dureze toată viața. Dacă și tu îți dorești o viață de cuplu armonioasă, descoperă patru sfaturi pentru o relație reușită!

Nu ține secrete

Într-un cuplu, partenerii nu trebuie să aibă secrete unul față de celălalt, ba din contră, fiecare trebuie să vadă în persoana alături de care trăiește, cel mai bun confident. Aceasta este una dintre regulile de aur într-o relație reușită.

Chiar dacă ți se pare că un anumit detaliu sau situație nu are neapărat legătură cu relația voastră, nu încerca să ascunzi partenerului sau partenerei, pentru că la un moment dat ar putea afla acest lucru. Sentimentul că nu inspiri suficientă încredere partenerului și că acesta îți ascunde ceva este foarte neplăcut, generează frustrare, suspiciune, iar toate acestea nu sunt stări foarte favorabile într-o relație.

Colaborează cu partenerul

Atunci când vorbim despre relațiile de cuplu, putem spune despre colaborare că este unul dintre pilonii pe care se construiesc încrederea și armonia dintre parteneri. Uneori, una dintre persoane tinde să rezolve singură anumite probleme, fără a vorbi cu celălalt despre astfel de situații. Acest fapt poate crea frustrare pe termen lung, ducând chiar la apariția resentimentelor.

Mult mai ușor se rezolvă lucrurile dacă ambii parteneri se implică și colaborează. Chiar și un simplu sfat cerut într-o problemă este util și îi demonstrează celuilalt că ai încredere în el, iar acest lucru va contribui la cimentarea relației.

Respectă-ți jumătatea

Cu cât o relație este mai îndelungată, cu atât partenerii devin mai familiari și se obișnuiesc unul cu celălalt, mai ales după ce încep să locuiască împreună. Intimitatea pe care o construiți pe măsură ce descoperiți noi lucruri unul despre altul ar trebui să fie lipsită de încercarea de a controla acțiunile celuilalt.

Acceptarea partenerului, respectarea limitelor sale, susținerea pasiunilor persoanei iubite și luarea în considerare a emoțiilor celuilalt sunt doar câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare pentru o relație sănătoasă. În definitiv, respectul mutual vă oferă amândurora libertatea de a fi voi înșivă.

Pune comunicarea pe primul loc

Partenerii trebuie să fie deschiși unul cu celălalt, iar acest lucru nu este posibil fără comunicare. Pentru a fi eficientă și a-și atinge scopul, trebuie să fie deschisă, fără prejudecăți și inhibiții, abordând direct subiectele comune dar și pe cele mai delicate. Partenerii trebuie întotdeauna să dea cărțile pe față, pentru că evitând anumite subiecte, se vor acumula noi nemulțumiri, frustrări și alte stări care pot duce la degradarea relației.

Articol recomandat
carti despre barbati si femei

Așteptări nesănătoase în cuplu

Sursă foto: Unsplash.com

În cazul în care anumite așteptări în viața de cuplu sunt firești și sănătoase, așa cum este respectarea limitelor proprii, există, în schimb, și câteva care pot pune piedici în dezvoltarea armonioasă a relației. De asemenea, este recomandat să vorbești deschis despre acestea cu jumătatea ta, astfel încât să nu porniți pe picior greșit și să nu vă dați seama de anumite incompatibilități când e deja prea târziu.

Dacă te întrebi ce așteptări să ai de la o relație, trebuie să știi că numai tu îți poți răspunde, în funcție de nevoile tale, dar și ținând cont de autonomia partenerului. Ceea ce e cert, în schimb, este faptul că anumite așteptări sunt nesănătoase. Află care sunt acestea!

O viață sexuală mai activă

În ceea ce privește viața sexuală, se poate întâmpla ca unul dintre parteneri să-și dorească să fie mai activ decât celălalt. Această diferență poate naște conflicte sau neînțelegeri, însă pot fi remediate prin discuții deschise. Riscul pentru persoana mai activă sexual este să se simtă respinsă, în vreme ce partenerul cu un libido mai scăzut poate simți vinovăție sau chiar presiune strict din dorința de a-i face pe plac celuilalt. Este important să clarificați aceste lucruri pentru a nu fi interpretate greșit de către celălalt.

Vindecarea după o relație eșuată

Dacă ai suferit o deziluzie sentimentală și încă mai suferi, nu este cea mai bună idee să începi o relație nouă doar pentru a uita și a o lua de la capăt. Dorința de a avea din nou pe cineva alături poate să nu coincidă întotdeauna cu disponibilitatea emoțională proprie. Astfel riști nu doar să te păcălești pe tine, dar și să îți rănești partenerul curent.

Dorința de întemeia o familie

Este firesc ca o relație să evolueze și să ducă ulterior la întemeierea unei familii. Totuși, este important să iei în considerare și dorințele partenerului, care este posibil să nu-și dorească un angajament atât de mare într-un timp prea scurt. Pe lângă această posibilă incompatibilitate în ce privește planurile de viitor, este important să nu grăbești lucrurile astfel încât să ajungi să cunoști persoana de lângă tine foarte bine înainte să faci marele pas.

În concluzie, putem spune despre o relație de cuplu împlinită că poate fi atinsă dacă partenerii sunt dispuși să lucreze împreună pentru a o atinge. Sinceritatea, afecțiunea, comunicarea și grija arătată celuilalt sunt esențiale. De asemenea, dacă dorești o schimbare de la jumătatea ta, trebuie să conștientizezi faptul că aceasta trebuie să plece de la tine.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus