Acum citești
Tot ce trebuie să știi despre educația financiară: sfaturi, cursuri, cărți utile

Tot ce trebuie să știi despre educația financiară: sfaturi, cursuri, cărți utile

Sursă foto: Freepik.com

Educația financiară face parte din viața de zi cu zi a tuturor oamenilor, de aceea este necesar ca fiecare persoană să înțeleagă cât mai bine acest domeniu. Din copilărie și până în prezent te-ai confruntat cu foarte multe situații financiare care au reprezentat o provocare pentru tine.

Dacă vrei să descoperi toate tainele domeniului financiar, business-ului și economiei, de ce sunt acestea importante pentru activitățile de zi cu zi, când trebuie învățate si care sunt cele mai eficiente metode pentru a înțelege și aplica sfaturile utile și recomandările primite, atunci consulta din ghidul prezent tot ce trebuie să știi despre educația financiară!

Ce înseamnă educația financiară

Ce înseamnă educația financiară
Sursă foto: Pexels.com

Educația financiară reprezintă o educație continuă care te învață cum să-ți manageriezi smart și corespunzător banii câștigați, cum să-i administrezi, cheltui, păstrezi sau investești în funcție de bugetul pe care-i ai, nevoi și dorințe. Educația financiară te ajută să observi și să înțelegi valoarea banului printr-o perspectivă aprofundată, și să descoperi cât de important este banul în supraviețuirea de zi cu zi, atât la nivel individual, dar și drept persoană juridică.

Educația financiară este, la un nivel mai ridicat sau mai scăzut, utilizată în fiecare zi din viața ta deoarece pentru majoritatea activităților tale ai nevoie de bani; de aceea este extrem de important să știi cum să ai grijă de ei. Este necesar să înțelegi că dacă vei cheltui din prima zi în care îți primești salariul întreaga sumă de bani, atunci pentru restul zilelor vei avea nevoie de ajutor din exterior sau vei încerca să te descurci cu puținul pe care-l mai ai.

Cu alte cuvinte, trebuie să cheltui cumpătat și, totodată, să cheltui întotdeauna mai puțin decât suma de bani pe care o câștigi, în cazul în care acest lucru este posibil. De exemplu, încearcă să renunți la obiectele și alimentele pe care le achiziționezi zilnic sau frecvent și de care nu ai neapărată nevoie pentru o perioadă de timp și vei descoperi cât de mulți bani poți salva. Dacă îți face plăcere să bei cafea, atunci în loc să o cumperi zilnic de la cafeneaua ta favorită, fă cafeaua acasă și pune-o într-un termos pe care-l poți lua cu tine oriunde și oricând.

Importanța educației financiare

Importanța educației financiare
Sursă foto: Pexels.com

Educația financiară îți va oferi numeroase beneficii și oportunități, de aceea este important să descoperi acest domeniu de la o vârstă fragedă. Astfel, iată care sunt cele mai îndrăgite și populare avantaje de care te poți bucura odată ce ai înțeles mecanismul business și cultura financiară:

  • Grija banilor. Vei scăpa imediat de grija lipsei banilor pentru că vei învăța cum să îi administrezi corect, indiferent de necesități și dorințe.
  • Independență financiară. De la o vârstă toată lumea își dorește să aibă independență financiară, iar acest lucru nu poate fi realizat dacă ești îndatorat frecvent la prieteni și bănci.
  • Antreprenoriat. Dacă vrei să te bucuri de succes pe plan profesional, devenind propriul tău șef și să îți dezvolți organic business-ul, atunci va trebui să știi cum să folosești întreaga sumă de bani de care dispui.
  • Folosirea bugetului. Fie ca te confrunți cu o lună mai prosperă sau una care îți strică planurile, te vei descurca de fiecare dată să cheltui, salvezi și investești în lucrurile care contează cu adevărat.
  • Timp liber. Vei înțelege că nu toate activitățile din timpul tău liber necesită bani, pentru un moment de relaxare chiar și împreună cu prietenii tăi, te poți plimba în cel mai apropiat parc, să descoperi orașul la pas sau chiar să alegi o terasă cu prețuri decente pentru o seară casual, în defavoarea uneia cu costuri piperate.

Când trebuie asimilată educația financiară

Când trebuie asimilată educația financiară
Sursă foto: Freepik.com

Educația financiară, asemeni tuturor tipurilor de educație și cultură, trebuie parcursă pe întreaga perioadă a vieții tale, din copilărie, la adolescență, maturitate și bătrânețe. În fiecare moment poți să descoperi informații noi și poți transmite, la rândul tău, sfaturi pentru a-i ajuta și pe ceilalți să înțeleagă domeniul financiar. În acest chip, iată de ce educația financiară este o materie potrivită pentru orice vârstă!

Educația financiară la vârsta fragedă ar trebui oferită de către grupul primar, adică familia, de către instituțiile din care va face parte copilul, dar și din mediul social care-l înconjoară pe acesta: grupul de prieteni, reclame, televizor sau internet.

De cele mai multe ori, oamenii învață atunci când sunt mici de la părintii, luând exemplele lor din viața de zi cu zi. Cu alte cuvinte, familia este primul stâlp al educației financiare. Aceștia apoi urmează școala primară, gimnaziul, liceul și studiile universitare. În toți acești ani tinerii descoperă noi moduri pentru gestionarea banilor. La polul opus, reclamele stradale, cele de la televizor și de pe internet te îndeamnă să achiziționezi numeroase obiecte, decorațiuni și alte produse de care nu ai întotdeauna nevoie.

Cu toate acestea, de foarte multe ori adolescenții, tinerii și chiar adulții descoperă că nu întotdeauna sfaturile pentru educația financiară sunt suficiente, de aceea este necesar să și aplici în viața de zi cu zi recomandările și lecțiile oferite.

Educația financiară pentru copii

Copiii trebuie să învețe că banii se câștigă prin muncă, de aceea îi poți implica pe aceștia în treburile gospodărești, precum curățenia în camera proprie. În funcție de bugetul pe care ți-l permiți să-l aloci, le vei putea oferi celor mici o sumă exactă în fiecare lună, sumă de bani pe care trebuie să o gestioneze astfel încât să se poată bucura de ei pentru întreaga lună calendaristică. În acest chip, copilul va înțelege că banii sunt câștigați prin muncă și că sunt limitați.

Educația financiară pentru adolescenți

Majoritatea tinerilor vor avea nevoie de suportul părinților pe perioada studiilor, iar ca acest lucru să fie câștigat, ei trebuie să aibă grijă de comportamentul pe care-l adoptă la universitate și de modul în care învață și înțeleg materiile. Există numeroși studenți care, alături de variatele cursuri la care participă, se angajează la un job în regim part-time. Prin această metodă ei încep să descopere o mică parte a independenței financiare.

Educația financiară pentru adulți

Persoanele ajunse la vârsta adultă care au deja un istoric pozitiv din perspectiva culturii financiare, vor reuși să se adapteze repede la schimbări și să se descurce pe cont propriu. Cu toate acestea, mulți adulți nu au primit educația potrivită, de aceea este recomandat să înceapă imediat să descopere noi modalități prin care să-și păstreze banii, să-i cheltuiască temeinic și să investească mai întâi în lucrurile și activitățile necesare, și de abia apoi în cele pe care și le doresc.

Articol recomandat
carti despre leadership

Pentru început, adultul are nevoie de stabilitate în viața lui, deci va trebui să aibă grijă de casa în care locuiește, plătind din salariu întreținerea și utilitățile pentru cămin, apoi să investească timp, bani și răbdare în dezvoltarea sa personală și de carieră, și de abia apoi să cheltuie sau să economisească pentru dorințele lor: o nouă carte de citit, un laptop, vacanțe, bilete pentru concerte și spectacole, ieșiri alături de cei dragi etc.

Metode eficiente pentru educația financiară

Metode eficiente pentru educația financiară
Sursă foto: Freepik.com

Există numeroase metode eficiente prin care o persoană poate învăța și aplica sfaturile practice despre finanțe, business și economie. Chiar dacă vrei să ai grijă de modul în care cheltuiești, păstrezi și investești banii în obiecte, activități sau acțiuni pentru interesul personal sau pentru deschiderea și dezvoltarea firmei tale, consultă doar câteva dintre cele mai populare modalități de înțelegere a domeniului financiar, fie acesta pentru vârsta adultă, pentru tineri sau persoane în etate.

Jocuri de educație financiară pentru copii

Copiii nu vor fi interesați de lecturi lungi și plictisitoare până la o anumită vârstă când vor începe să înțeleagă exact importanța culturii și educației financiare, de aceea poți găsi alternative de învățare prin joc și joacă. Iată doar câteva modele de activități pe care le poți realiza cu cel mic:

  • Monopoly. Un joc pentru toată familia, Monopoly poate fi jucat atât ca boardgame (joc de masă/ de societate), dar și în online. Aici copilul va învăța cum să aibă grijă de cheltuielile pe care le face și care sunt cele mai bune investiții (achiziții de case în Monopoly) pentru el.
  • Jocul banilor. Este un joc românesc creat special pentru cei mici. Aceștia vor învăța importanța banilor, de unde apar și cum sunt cheltuiți, astfel încât să își poată realiza un buget personal.
  • Banii – Cărți de joc educative. Jocul îi învață pe cei mici cum arată banii românești aflați în circulație, care este valoarea lor și cât de mult costă produsele cumpărate din viața reală.
  • Inventory – Bucluc pe Planeta jucăriilor. Este doar unul dintre numeroasele jocuri ce pot fi instalate atât pe calculator, dar și pe telefon. Copilul poate învăța conceptele de bază ale culturii financiare, dar și ce înseamnă bunurile și serviciile, împrumutul, economiile, banii cash și bani virtuali, dobânzile, contul bancar sau investițiile.

Cursuri de educație financiară

Indiferent de vârstă, cursurile sunt ideale pentru a parcurge noi informații din lumea financiară. Acestea pot fi predate în cadrul ciclului secundar sau superior al educației, dar și prin cursuri personalizate, fie acestea fizice sau online. Poți alege dintre cursuri de: educație financiară generală, investiții, dezvoltare personală și profesională, strategii, economie, carieră și business și antreprenoriat.

Cărți de educație financiară

Cărțile deschid noi orizonturi către educație și dezvoltare, de aceea sunt importante indiferent de vârstă, de domeniul de activitate sau de nevoile și dorințele tale. Există foarte multe manuale și cărți ce oferă sfaturi practice, informații utile și lecții de viață din care te poți inspira și chiar aplica în viața de zi cu zi. Printre cele mai îndrăgite titluri de cărți se numără:

  • Ce este educația financiară… de fapt? de Robert T. Kiyosaki. Cartea oferă noi perspective despre situația financiară a oamenilor, contestând mitul conform căruia dacă mergi la școală, ești cuminte și îți găsești o slujbă vei avea numaidecât o casă. Autorul explică pe înțelesul tuturor ce înseamnă, de fapt, educația financiară.
  • De la idee la bani de Napoleon Hill. Autorul îți pune la dispoziție 13 pași spre îmbogățire, oferindu-ți informații exacte despre cultura banilor, succes și prosperitate.
  • De ce vrem să fii bogat de Robert T. Kiyosaki și Donald J. Trump. Cartea discută despre nesiguranța economică din această perioadă și încearcă să ajute cititorii să descopere secretele domeniului financiar.
  • Cum să te bucuri de viață și de job de Dale Carnegie. Cartea oferă povești de viață și numeroase exemple care te învață cum să îți administrezi banii și modul de trai.
  • Cine mi-a luat cașcavalul de Dr. Spencer Johnson. O carte plină de umor și cu exerciții de viață pe care ar trebui să o citească toți cei care doresc să facă o schimbare în viața lor.
  • Limbajul trupului în mediul de afaceri de Allan Pease și Barbara Pease. Limbajul trupului contează foarte mult în orice împrejurare socială și te ajută atât pe plan personal și profesional, dar și în educație. Autorii prezintă în amănunt cum poți reuși să atingi succesul doar prin înțelegerea limbajului trupului în mediul afacerilor.

Cărțile, cursurile și activitățile despre cultura și educația financiară ajută persoanele să-și dezvolte o perspectivă amplă pentru acest domeniu. Încă din copilărie, fiecare om ar trebui să cunoască valoarea banului, importanța investițiilor și modul cumpătat prin care acesta poate cheltui sau păstra sumele de bani pe care le deține. Chiar dacă până de curând educația financiară a reprezentat un mister pentru tine, nu este timpul pierdut. Ia în calcul informațiile utile oferite în acest ghid și utilizează-le smart în viața de zi cu zi!

Vezi comentariile (2)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus