Acum citești
Creșterea copilului: sfaturi, trucuri utile, cărți care îți vor fi de folos

Creșterea copilului: sfaturi, trucuri utile, cărți care îți vor fi de folos

Creșterea și educația copilului poate fi o provocare pentru majoritatea părinților noi, însă și pentru familiile ce au deja un copil deoarece fiecare tânăr are o personalitate aparte și se dezvoltă într-un mod unic, independent de frații și surorile lui sau de alți copii de aceeași vârstă.

Descoperă din ghidul nostru cele mai bune sfaturi și recomandări practice pentru dezvoltarea armonioasă și fericită a copilului tău, cum poți să ai grijă de bebeluși și adolescenți deopotrivă, care sunt cele mai bune metode de interacțiune între cel mic și părinți și cum vă puteți petrece timpul împreună!

Cât de mult contează primii ani în dezvoltarea copilului

Sursă foto: Freepik.com

Primul an din viața copilului

Primul an din viața unui copil, deși ți se va părea că timpul trece extrem de repede, iar toate sarcinile de părinte nou te vor învălui, este, de fapt, una dintre cele mai intime perioade pe care le poți trăi alături e bebelușul tău deoarece aici vei pune bazele unei dezvoltări armonioase, sănătoase, normale și liniștite pentru prunc!

Este foarte important să acorzi o importanță sporită la nevoile copilului, având în vedere schimbările prin care acesta va trece în primul său an de viață. La început, cel mic va avea nevoie de odihnă din belșug. De la 2 luni copilul începe să își miște membrele frecvent, făcând mișcări mai complexe, iar la 4 luni deja poate să se rostogolească pe spate, să țină un obiect ușor în mână și chiar să se joace cu una dintre jucăriile sale favorite.

În următoarele luni, bebelușul va învăța să stea în șezut, însă va avea nevoie de sprijinul mâinilor tale, ale pătuțului său sau de un spătar de scaun, urmând apoi ca după ce depășește pragul de 6-7 luni să nu mai aibă nevoie de ajutor, începând ușor-ușor să meargă în picioare. În jurul vârstei de 10-12 luni, pruncul se va putea hrăni singur cu diferite alimente și se va putea juca cu cel puțin două jucării simultan.

Cu alte cuvinte, primul an din viața unui copil îl introduce pe acesta în noua lume, descoperind persoanele și obiectele din jurul său. Este important să-i oferi iubirea și atenția de care are nevoie pentru a se simți în siguranță încă de la primele luni!

Următorii ani din viața copilului

Cu cât timpul trece, copilul începe să-și dezvolte mai multe abilități și să înțeleagă din ce în ce mai bine fenomenele care-l înconjoară. Astfel, în următorii doi ani din viața celui mic, acesta va deprinde abilități motorii, începând de asemenea să se familiarizeze cu olița, să meargă singur fără a-și pierde echilibrul, să alerge și chiar să urce și să coboare trepte.

Totodată, odată cu apariția limbajului verbal, cel mic începe să pună foarte multe întrebări, încercând să înțeleagă tot ce se întâmplă în jurul său. Cu alte cuvinte, capacitatea sa cognitivă: creativitatea, memoria și gândirea, începe să se dezvolte din ce în ce mai mult.

La vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani copilul deja cunoaște grupuri secundare și instituții noi, pe lângă familie; adică grădinița, primul său grup de prieteni și educatorii. În această perioadă cel mic își va dezvolta abilități fizice, motorii, de limbaj, emoționale și sociale. Tot aici se vor forma și primele afinități asupra unui anumit domeniu din artă sau știință.

Dezvoltarea școlarului și adolescentului

În perioada școlii și, respectiv, la vârsta adolescenței, tinerii încep să-și afirme independența atât acasă, dar și la școală și în grupul de prieteni, dar și identitatea și personalitatea. Dezvoltarea copilului devine din ce în ce mai importantă, mai ales cea emoțională, deoarece băiatul sau fata ta va trece prin foarte multe schimbări, schimbări normale vârstei prin care ai trecut chiar și tu.

În toate aceste perioade, parentingul joacă un rol extrem de important pentru dezvoltarea copilului, respectiv adolescentului, din toate punctele de vedere: cognitive, emoționale, fizice și sociale. Astfel, este indicat să petreci cât mai mult timp cu cel mic, să-i înțelegi dorințele și să-i îndeplinești nevoile. Datorită acestui tip de comportament, tânărul va înțelege că există un echilibru între doleanțe și responsabilitate încă de la o vârstă fragedă.

Sfaturi practice pentru creșterea copilului

Sursă foto: Freepik.com

Creșterea copilului este o activitate necesară, plăcută și plină de peripeții deopotrivă. Consultă sfaturile practice oferite și bucură-te de această perioadă de aur alături de cel mic!

Petrece timp de calitate. Poate unul dintre cele mai importante sfaturi pe care le poți primi în cadrul dezvoltării și creșterii copilului, este acela de a petrece timp de calitate alături de copil. Acesta va înțelege cât de importantă este prezența ta în viața lui și va avea foarte multe de învățat de la tine. Mai mult, chiar și tu vei putea învăța lucruri noi de la cel mic și vei vedea numeroase fenomene printr-o altă perspectivă.

Setează limite. Este important să existe reguli, însă și libertate de exprimare. Setează limite astfel încât copilul tău să poată primi o educație bună din partea ta, însă nu îl ajuta la fiecare problemă pe care-o întâmpină. Lasă-l să descopere singur unele aspecte pentru a-și dezvolta creativitatea și originalitatea.

Fii model. Copiii învață și imită ce fac părinții atunci când se află la o vârstă fragedă. Ține minte că acest comportament se va înrădăcina în modul lui de-a fi, așa că este important să te vadă drept un exemplu pozitiv și de urmat.

Copil recunoscător. Este recomandat să-l înveți pe cel mic să fie recunoscător pentru reușitele sale, pentru ajutorul și sprijinul pe care i-l oferi, dar și să aprecieze oamenii din jurul său. Nu crește un copil răsfățat, ci ajută-l să înțeleagă societatea în care trăiește dintr-o perspectivă optimistă.

Vorbește-i calm. Atunci când te răstești la copil, acesta tinde să se închidă în sine, fără a mai ține cont de niciun sfat pe care i-l oferi. Încearcă pe cât posibil să eviți amenințările, nu striga la el decât dacă este o urgență și încearcă să-i explici de ce o acțiune de-a sa este negativă, astfel încât va înțelege ce consecințe poate aduce aceasta pentru sine sau pentru cei din jurul său.

Metode care îți vor fi de ajutor în creșterea copilului

Sursă foto: Unsplash.com

Deoarece nimeni nu se naște învățat, există posibilitatea să ai nevoie de ajutor din parte celorlalți, care au trecut deja prin această perioadă minunată și care au deja experiență în domeniu. Astfel, pentru a nu te simți descurajată în creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului tău, iată cele mai bune metode de parenting care îți vor fi de ajutor!

Cursuri pentru creșterea copilului

În prezent există numeroase cursuri pentru creșterea și educația copilului, atât în mediul online, dar și fizic. Poți participa la seminarii alături de cel mic pentru a crea o legătură mai puternică între voi doi. Cu atât mai mult, dacă participați împreună, atunci veți putea pune în aplicare imediat jocurile sau sfaturile oferite de profesori.

La cursurile de parenting vei învăța cum să fii un părinte mai bun și să găsești un echilibru în comportamentul tău, adaptându-l pe acesta la acțiunile celui mic. Există cel puțin 4 stiluri de parenting, de aceea este important să existe un echilibru, orice extremă poate duce la o dezvoltare nenaturală a copilului, lucru care se va observa în comportamentul, sentimentele și gândirea viitoare.

Stilurile de parenting sunt: autoritar – exigent, copilul aflându-se sub un control strict, democratic – fiind cel mai bine echilibrat, exigent însă emotiv, permisiv sau laissez-faire – copilul este în conducere și neimplicat – părintele nu participă activ în creșterea și educația copilului.

Cărți despre sarcina și creșterea copilului

Cărțile sunt o sursă infinită de informație, mai ales în domeniul creșterii și dezvoltării copilului. Fie că ești la început de drum, sau vrei să descoperi noile secrete ale unui părinte ideal, consultă cele mai bune cărți de parenting și aplică sfaturile și recomandările practice alături de copilul tău pentru ca amândoi să descoperiți noi jocuri, discipline, comportamente, să petreceți timp de calitate și, mai ales, să creați legături sănătoase și pozitive încă de la vârste fragede. Astfel, iată doar câteva dintre cele mai bune lecturi ce nu trebuie să lipsească din biblioteca ta!

  • Comunicarea eficientă cu copiii de E. Mazlish, A. Faber, R.A. Templeton, Dr. L. Nyberg

Comunicarea eficientă cu copiii este un ghid practic care te învață cum să comunici corect și pe înțelesul copiilor din ziua de astăzi, astfel încât să-i captezi atenția celui mic și să dezvolți o relație amicală între părinte și copil.

Cartea abordează foarte mult subiectul dintre modul în care băiatul sau fata ta se comportă la școală, comportament ce este influențat de mediul primar, de acasă. Astfel, este important să păstrezi o legătură deschisă atât cu tânărul, dar și cu educatorii și profesorii acestuia.

  • Mami, tati, mă auziți? de Jacques Salomé

Copilul are nevoie de atenție, dragoste și educație încă din primii ani de viață pentru a se dezvolta într-un tânăr îndrăgit de toată lumea. Cartea Mami, tati, mă auziți? discută întocmai despre modul în care educația oferită în primii ani din viața copilului influențează comportamentul, gândirea și emoțiile viitoare. Este o carte de excepție și este recomandată pentru toți părinții! Cu siguranță vei avea ce învăța!

  • Ghidul esențial de parenting de Gail Reichlin, Caroline Winkler

Manuscrisul autoarelor Ghidul esențial de parenting te ajută să înțelegi foarte bine comportamentul copilului, mai ales în episoadele de furie, neînțelegere și gelozie. Este o carte pe care nu trebuie să o lași din mână deoarece vei găsi răspunsurile la toate provocările pe care le întâmpini!

Articol recomandat

  • Parenting conștient de Susan Stiffelman

Parenting conștient este o lectură aparte și extrem de importantă pentru părinți. Autoarea oferă părinților o nouă perspectivă, cea a copilului. Este de la sine înțeles că pentru o creștere armonioasă și binefăcătoare pentru cel mic, trebuie să existe reguli, însă și cel mic, la rândul său, poate impune câteva reguli care să-i vizeze intimitatea și spațiul personal. Prin această carte vei descoperi cele mai de preț valori ale părinților și copiilor deopotrivă.

  • Un părinte mai bun de Elaine Mazlish, Adele Faber

Un ghid care te conduce de la primii ani din viața celui mic până la vârsta adolescenței. Este un ghid ce oferă soluții la orice problemă întâmpinată. Autoarele te învață cum să privești altfel provocările, pentru a găsi cele mai bune rezolvări. Un părinte mai bun este o carte ușor de citit, potrivită atât pentru tinerii părinți, dar și pentru cei cu experiență.

Importanța comunicării în creșterea copilului

Sursă foto: Pixabay.com

Implicarea activă și comunicarea sinceră cu copilul tău va duce la o dezvoltare benefică, încrezătoare și echilibrată a celui mic. Această relație trebuie să pornească din copilăria timpurie și să se continue până în perioada adolescenței. Dacă ești la început de drum și nu știi exact cum să captezi atenția și interesul băiatului sau fetei tale, atunci iată câteva recomandări!

Jucați-vă împreună

Jocurile creează legături puternice între părinți și cei mici deoarece ambele părți se vor distra de minune. Încearcă să alegi atât jocuri educative, dar și jocuri interactive sau activități în parc, alături de tine și de alți copii de vârsta lui. De pildă, alege să faceți puzzle, să colorați împreună, să jucați mima sau alte activități amuzante.

Citiți împreună

Cărțile sunt unele dintre cele mai îndrăgite activități ale copiilor de toate vârstele deoarece acestea le oferă celor mici narațiuni, povești și lumi fantastice incredibile. Iată doar câteva titluri de cărți pentru copii care vor cuceri și cele mai pretențioase gusturi!

  • Libelula de foc de Paul Gabriel Sandu

Libelula de foc este o carte îndrăgită de foarte mulți băieți și fete deopotrivă. Îl va învăța pe copil cum au apărut culorile pe lume, ce caută stelele căzătoare pe pământ, ce înseamnă prietenia și alte povești specifice vârstei.

  • Aiurea-n tramvai de Adina Rosetti

O carte plină de amuzament și poveste, Aiurea-n tramvai descrie aventurile lui Anton în Țara Cuvintelor Anapoda. Este o lectură care te va face chiar și pe tine să zâmbești deoarece toate expresiile folosite frecvent de către adulți, precum „răbdări prăjite” sunt luate în serios în cartea Adinei Rosetti.

  • Comoara lui Ben de Alex Donovici, Leonid Gamarț

Ca orice copil care încearcă să descopere minunata lume în care trăiește, Ben – protagonistul cărții Comoara lui Ben – este fascinat de comori. Părinții personajului principal îl învață pe acesta care sunt cele mai importante comori din viață.

  • O girafă în spațiu de Cristina Donovici

O girafă în spațiu oferă celor mici și mari deopotrivă 8 povești incredibil de plăcute, amuzante și moderne. Fiecare lume aduce în prim-plan prințese, cavaleri, creaturi fantastice și animale de toate felurile. Cu siguranță va fi o lectură pe cinste!

  • Lupul și monstrul din umbră de Avril McDonald

O carte pentru cei curajoși! Lupul și monstrul din umbră povestește despre pățaniile lui Wolfgang, un lup fericit că prietenii lui vor rămâne la el acasă toată noaptea. Totul este doar bucurie și distracție până când luminile se sting, iar lupul protagonist se sperie de întuneric.

Discutați despre orice

Comunicarea este foarte importantă, iar cel mic va vrea să îți povestească tot ce-l captivează. De exemplu, îți poate povești cât de fascinantă este pentru o statuie pe care a văzut-o atunci când erați în parc. Poate ție nu ți-a atras atenția, însă ține minte că cei mici de abia acum descoperă lumea. Încurajează-l să-ți povestească despre diferite subiecte și învață-l să-și argumenteze ideile.

Excursii în natură

Alături de jocurile potrivite vârstei, cel mic are nevoie de activități fizice, în natură. Descoperă parcurile din orașul tău, plimbă-te cu bicicleta, trotineta, fă un picnic, încearcă jocuri cu mingea sau cu paletele. Toate aceste activități sunt noi pentru copil, și va fi mai mult decât fericit să le învețe și să le joace împreună cu tine!

Parentingul este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unui adult, însă vine cu numeroase provocări, responsabilități și situații noi cu care te vei confrunta. Ține cont de toate sfaturile utile, recomandările și activitățile oferite în acest ghid, astfel încât să poți petrece timp de calitate alături de cel mic, ajutându-l să se dezvolte armonios, să aibă încredere în forțele proprii și să fie fericit!

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus