Acum citești
De la dragoste la bani. Cum arată căsnicia mult visată?

De la dragoste la bani. Cum arată căsnicia mult visată?

De cele mai multe ori, suntem convinși că dragostea trece prin stomac. Sau că ea se oprește undeva la banii din portofel. Este un mit sau o realitate faptul că ne certăm mai mult atunci când nu avem bani sau când nu știm să economisim suficient?

„Mai mult“ înseamnă „mai bine“?

În cartea ,,Căsnicia mult visată”, publicată la editura Curtea Veche Publishing, Gary Chapman ne spune că, paradoxal cu cât avem mai mult, cu atât ne certăm mai des. Acesta povestește, din proprie experiență, faptul că greutățile financiare te pot uni, dar te pot și dezbina.

,,Eu sunt convins că problema nu constă în câți bani are un cuplu, ci în atitudinea celor doi parteneri față de bani și în modul cum îi gestionează. Cu ani în urmă, când aveam greutăți financiare, îmi amintesc că ne certam des, își amintește soția unei cunoștințe. Ne așezam de fiecare dată să purtăm Discuția despre Bani, să lămurim lucrurile, și, invariabil, ajungeam să ne certăm și să ne acuzăm.

Nu ne plăcea efectul pe care problemele financiare îl aveau asupra noastră. În cele din urmă, am hotărât ca, indiferent de situație, să nu ne mai lăsăm dezbinați și să ne menținem atitudinea pozitivă. Cu anii, acest lucru a contat enorm”, susține autorul.

Autoarea Jeanette Clift George a spus: „În viață, marea tragedie nu este să nu obții ce ți-ai dorit. Marea tragedie este să obții ce ți-ai dorit și să descoperi că n-a meritat efortul!“

Banii nu aduc fericirea, dar o întrețin. Însă, este la fel de adevărat că, toții banii din lume nu aduc fericirea într-un cuplu dacă nu există comunicare, sinceritate, înțelegere. Ceea ce este important în cartea lui Gary Chapman este elementul religios, credința care există într-o relație și care poate fi de multe ori salvatoare.

,,Majoritatea cuplurilor cred că, dacă ar câștiga cu vreo câteva sute de dolari mai mult în fiecare lună, ar putea face față cheltuielilor. Dar adevărata satisfacție nu se găsește în bani (sau în cuantumul lor), ci în „neprihănire, evlavie, credinţă, dragoste, răbdare, blândeţe“ – pe scurt, trăind cu Dumnezeu și în conformitate cu valorile Sale (1 Timotei 6:11). A face bine, a le răspunde celorlalți așa cum ar face Dumnezeu, a da dovadă de iubire, a fi răbdător față de imperfecțiune și a te aprecia în mod realist – acestea sunt lucrurile care oferă adevărata împlinire într o căsnicie.”

Al tău, al meu, al nostru

Banii mei? Banii tăi? Sau banii noștri? Cum se pune problema într-o relație și cine este contabilul-șef? Cum procedăm însă când unul dintre parteneri are datorii mari. Devin oare și datoriile noastre? Când ne acceptăm unul pe celălalt , acceptăm și datoriile și creanțele celuilalt?

,,În căutarea uniunii conjugale, este important să ne amintim că din momentul căsătoriei – și ulterior – nu mai există „banii mei“ și „banii tăi“, ci „banii noștri“. În același mod, nu mai există „datoriile mele“ și „datoriile tale“, ci „datoriile noastre“. (…) Înainte de căsătorie, ambii parteneri trebuie să și declare complet toate datoriile și creanțele. Nu este greșit să te căsătorești cu cineva cu datorii, dar trebuie să știi care sunt acestea și să conveniți împreună asupra unui plan și calendar de rambursare. Întrucât urmează să fie datoriile „noastre“, trebuie să discutăm și să stabilim „amândoi“ un plan de acțiune”, explică Gary Chapman.

Învățați să planificați!

Care este planul pentru a economisi mai mult și mai bine atunci când îți petreci viața în doi? Trebuie făcut un plan clar și o prioritizare a resurselor, pentru a evita ulterior eventualele certuri?

Articol recomandat
carte de dezvoltare personala

,,Ar putea exista oare o modalitate mai bună de folosire a resurselor? (…) mai întâi de hrană, îmbrăcăminte, locuință și plăcere, iar dacă mai rămâne ceva, dăruim bisericii. Contrar modelului biblic. Israel trebuia să aducă Domnului ofrandă din primele roade, nu din ce rămânea. (…) Soția mea și cu mine avem o procedură standard când vine acasă de la cumpărături. Nu o întreb niciodată cât a cheltuit, doar cât a economisit. Este mai plăcut așa. A stăpâni arta cumpărăturilor – inclusiv a achiziției inteligente de pe internet – merită efortul depus. Înainte să închei subiectul planificării cheltuielilor, v-aș sugera să includeți în planurile voastre financiare o sumă Dragoste și bani 159 pentru fiecare partener, pe care s-o folosească după bunul plac, fără să dea socoteală pentru fiecare bănuț. Nu trebuie să fie o sumă mare, dar un soț trebuie să și permită să și cumpere o acadea fără să-i ceară soției sale 1 dolar.”

Echipa banilor. „Cine va ține contabilitatea?“

Sunt decizii care ar trebui să fie luate în echipă. Contabilul nu trebuie să rămână o veșnicie contabil. Gary Chapman explică faptul că, după o jumătate de an de căsătorie, s-ar putea să ajungeți la concluzia că este mult mai înțelept ca celălalt partener să țină contabilitatea.

În cartea ,,Căsnicia mult visată”, în capitolul legat de contabilitatea banilor, autorul oferă pe lângă explicații pertinente și experiențe de viață și câteva sfaturi despre ce înseamnă a economisi, a împărți și a avea banii la comun.

Nu uitați, în cartea lui Gary Chapman, factorul credință este extrem de important! Așadar, citiți și gândiți-vă cum puteți fructifica aceste sfaturi care vă pot ajuta să aveți căsătoria mult visată.

Evaluați-vă statutul financiar. Păstrați timp de o lună un registru detaliat al modului în care vă cheltuiți banii. La sfârșitul lunii, faceți o listă pe categorii și notați suma cheltuită pentru fiecare articol. Adăugați la această listă suma lunară aferentă tuturor plăților.

  1. Dăruiți cel puțin 10% din venituri lucrării Domnului? Sunteți de acord că așa s-ar cuveni?
  2. Alocați cel puțin 10% din venituri unui plan de investiții sau într-un cont de economii? Sunteți de acord că așa s-ar cuveni?
  3. Elaborați un plan lunar prin care să oferiți primii 10% Domnului, următorii 10% vouă înșivă (economii) și împărțiți restul de 80% pentru celelalte cheltuieli. Dacă sunteți îngropați în datorii, acest lucru ar putea presupune refinanțarea unei părți din datorie sau contractarea unui nou împrumut bancar pentru a acoperi datoriile existente, obținând astfel niște rate lunare mai mici.)
  4. Discutați cele de mai sus între voi și căutați să ajungeți la un acord de respectare a unui astfel de plan. Dacă nu-l puteți elabora singuri, apelați la un consultant financiar creștin pentru ajutor.
  5. Discutați între voi despre rolul cardurilor de credit în planul vostru financiar. Încercați să ajungeți la un acord în privința funcției lor.
  6. Sunteți de acord ca niciunul dintre voi să nu poată face o achiziție importantă fără consultarea celuilalt? Stabiliți valoarea în bani a unei „achiziții importante“ (50 de dolari, de exemplu).
  7. Vă simțiți liberi din punct de vedere financiar? Dacă nu, ce veți face pentru a schimba situația? Discutați între voi și luați imediat măsuri.
Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus