Acum citești
Cum arată viitorul prin ,,Telescopul optimistului”? Cinci lecții fundamentale pentru epoca noastră

Cum arată viitorul prin ,,Telescopul optimistului”? Cinci lecții fundamentale pentru epoca noastră

Optimism? Viitor? Iată două cuvinte pe care le cam evităm în ultima perioadă, ținând cont de vremurile pe care le trăim. Cum ne asumăm deciziile luate, dar mai ales cum ne raportăm la viitor?

Cartea ,,Telescopul optimistului”, scrisă de Bina Venkataraman și publicată la editura Curtea Veche Publishing abundă în idei utile, de care avem nevoie mai mult decât oricând, ca să facem alegeri chibzuite pentru viitorul nostru, al generațiilor următoare și al planetei.

Cum se vede lumea printr-un telescop al optimistului?

Bina Venkataraman pune într-o perspectivă nouă și curajoasă felul în care putem planifica mai bine pentru viitor: al nostru, al familiilor și al societăților noastre.

,,Într-o lume în care satisfacția instantanee a devenit normă, am uitat să luăm decizii înțelepte pe termen lung. Am uitat – sau evităm – să ne analizăm faptele necugetate și să anticipăm viitorul. Consecințele lipsei de prevedere sunt ușor sesizabile pretutindeni – de la dezastrele determinate de încălzirea globală până la superbacteriile dezvoltate în urma prescrierii excesive de antibiotice, de la falimentul companiilor care fac investiții riscante pe termen scurt până la atentatele teroriste”, susține autoarea.

Autoarea a ajuns să scrie această carte împinsă de curiozitatea cu privire la întrebarea ,,Cum a fost posibil ca unii să fie prevăzători, să fie niște vizionari, iar alții să nu fie capabili de asta?” Mai exact, care să fie motivul pentru care ne vine atât de greu să acționăm în beneficiul viitorului, chiar și atunci când sperăm să îl facem mai bun?

Bina Venkataraman explică și acest lucru: ,,În primul rând, viitorul nu poate fi mirosit, atins sau auzit. Viitorul este o idee pe care trebuie să o invocăm în mintea noastră, nu un lucru posibil de perceput cu ajutorul simțurilor. În schimb, lucrurile pe care ni le dorim în prezent le simțim uneori în stomac, manifestate ca o poftă de a gusta ceva apetisant.”

Cum triumfă înțelepciunea asupra necugetării?

Astfel, autoarea a încercat să analizeze cauzele care îi permit înțelepciunii să triumfe asupra necugetării, să investigheze rolul pe care îl joacă programarea noastră genetică, mediul înconjurător și cultura noastră, să examineze ce fel de schimbări ar fi posibile la nivel de comunitate, afaceri și societate.
Un alt motiv pentru care a scris această carte este acela de a împărtăși lumii ceea ce a descoperit cu privire la puterea neexploatată pe care o deținem, la nivel individual și colectiv – puterea de a evita deciziile nesăbuite care ne pun în pericol viitorul.

,,Telescopul optimistului” se referă la deciziile luate de noi, ca indivizi și comunități, care au consecințe uriașe asupra vieții noastre și a altora, decizii în privința cărora, ulterior, fie ne pare rău, fie ne bucurăm.

Este, mai cu seamă, o carte despre deciziile necugetate – atunci când ignorăm semnalele evidente traduse prin oportunități sau pericole în viitor. Analizând îndeaproape astfel de hotărâri luate pe fundalul unor contexte diferite, Bina Venkataraman a descoperit puterea nevalorificată pe care o deținem de a face alegeri mai înțelepte.

Alegerile noastre ne garantează un viitor la bun?

Printre ideile susținute în cartea de față se numără aceea că, deși se bazează pe informații legate de consecințele viitoare, multe decizii sunt luate în lipsa unei judecăți sănătoase. Ne străduim excesiv să cunoaștem cu precizie viitorul și luăm prea puține măsuri pentru a face față multitudinii de posibilități ale acestuia.

Rezultatul îl reprezintă o epidemie de necugetare, un eșec colosal în a fi prevăzător. Pentru a îndrepta situația, trebuie să ne perfecționăm capacitatea de a fi precauți.
Astfel, alegerea unor modalități noi de a ilustra viitorul nu va fi suficientă pentru a ne garanta un viitor mai bun. E necesar să știm cum să luăm hotărâri în lumina unor pericole și oportunități nesigure care ni se aștern în față.

Articol recomandat
carti terapeutice

,,Povestirile și cercetările pe care le-am prezentat de-a lungul cărții dezvăluie cinci lecții fundamentale pentru epoca noastră necugetată. Fiecare dintre ele reprezintă o strategie cu tactici specifice incluse în ideea de a ne ajuta să vedem drumul în perspectivă și de a rămâne pe calea cea dreaptă”

Bina Venkataraman
  1. Privește dincolo de obiectivele pe termen scurt. Dacă vrem să nu ne lăsăm distrași de zgomot pe termen scurt și să cultivăm răb darea, trebuie să ne raportăm la mai mult decât rezultatele imediate.
  2. Aprinde-ţi imaginaţia. Trebuie să ne mărim capacitatea de a vizualiza gama de posibilități ce ne așteaptă în viitor. Ca indivizi, putem crea mai multe ancore care să ne permită să ne imaginăm viitorul, indiferent că este vorba despre extinderea cultivării de grădini cu plante perene, despre scrisori pe care să le scriem pentru viitor, către noi înșine sau către urmașii noștri, ori despre experiențele senzoriale ale riscurilor viitoare, cum sunt cele facilitate de realita tea virtuală și alte tehnologii.
  3. Instituie recompense imediate pentru obiective viitoare. Trebuie să găsim modalități prin care să ne bucurăm în prezent de ceea ce este optim pentru noi și în viitor.
  4. Abate-ţi atenţia de la impulsurile imediate. Trebuie să regândim reperele culturale și de mediu care ne condiționează să ne dorim recompense imediate și rezolvări instantanee.
  5. Solicită și proiectează instituţii mai bune. Trebuie să creăm practici, legi și instituții care să favorizeze măsurile de prevedere.

În loc de concluzie…

,,Organizațiile și societățile mari vor avea nevoie de lideri curajoși care speranța mea derivă din faptul că acum știu că nu suntem lipsiți de putere nici măcar în această epocă necugetată. Ceea ce credeam odinioară inevitabil, ținând strict de natura umană, este, de fapt, rezultatul deciziilor pe care le-am luat în trecut. Depinde doar de noi cum ne vom folosi această putere ca să modelăm viitorul”, conchide autoarea.

Cine este Bina Venkataraman

Bina Venkataraman, jurnalistă, profesoară universitară și expertă în politici sociale, s-a născut în Statele Unite din părinți de origine indiană. A lucrat la The New York Times, iar în prezent este editorialistă la The Boston Globe și membră a staffului organizației New America. A absolvit atât Kennedy School of Government de la Harvard, cât și prestigioasa Brown University; a beneficiat de burse Fulbright, Princeton-in-Asia și Metcalf, pe probleme sociale, interculturale și de mediu.

Din 2010 până în 2019 a fost directoare a programului de inițiative în politici globale la Broad Institute of MIT & Harvard și lector la Massachusetts Institute of Technology. Totodată, a activat la Casa Albă, sub administrația Obama, în calitate de consilier principal pentru inovare în privința schimbărilor climatice, organizând parteneriate între comunități, companii și guvern în vederea pregătirii pentru eventuale dezastre naturale.

De asemenea, Venkataraman a devenit un cunoscut speaker, fiind solicitată frecvent la Conferințele TED, la Center for American Progress sau Aspen Ideas Festival, la emisiuni de radio și televiziune (CNN, NPR, NSMBC), precum și la prelegeri organizate de universități din întreaga lume.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus