Acum citești
Gary Chapman, despre ,,Căsnicia mult visată.” Când dragostea nu lasă loc de interpretări

Gary Chapman, despre ,,Căsnicia mult visată.” Când dragostea nu lasă loc de interpretări

Există iubire fără respect? Există iubire fără fidelitate? Cine se sacrifică mai mult? Cine oferă mai mult într-o relație? Iubirea este despre bilanțuri, despre socoteli, despre lucruri făcute și nefăcute? STOP! – Iubirea nu este numai lapte și miere, nu este o continuă lună de miere, așa cum suntem tentați să credem la început.

Dar totuși ce este iubirea mult visată, cum ajungem la ea și cum o păstrăm? Cartea ,,Căsnicia mult visată”, scrisă de dr. Gary Chapman și publicată la Editura Curtea Veche Publishing este un ghid practic de abordare a căsniciei în spiritul iubirii, al respectului reciproc și al înțelegerii față de celălalt, de la inventatorul formulei celor cinci limbaje ale iubirii.

În orice cuplu, este inevitabilă confruntarea cu dificultățile vieții de zi cu zi. Asta nu înseamnă că iubirea a trecut. Dimpotrivă. Nimeni nu spune că este ușor, însă Gary Chapman ne arată că provocarea traiului împreună poate fi chiar frumoasă și creatoare.

Ceea ce este important în cartea lui Chapman este faptul că el pune foarte mult accent pe latura spirituală și ne arată că Biblia, departe de a fi o carte depășită pentru cerințele secolului nostru, poate funcționa ca un excelent și neașteptat manual practic de abordare a celor mai spinoase probleme, de la finanțe și întreținerea gospodăriei până la creșterea copiilor și la sexualitate.

Fie că sunteți o tânără pereche la început de drum, fie că vă numărați printre veteranii cuplurilor căsătorite, cartea lui Gary Chapman vă poate surprinde cu soluții practice și creative de ieșire din impas sau, pur și simplu, de reîmprospătare a bucuriei de a fi împreună.

Cartea lui Gary Chpaman aduce în prim plan câteva gânduri, dileme, sentimente care ne frământă, la un anumit moment al vieții, pe fiecare dintre noi. Este adevărat că le gestionăm și le trăim diferit, însă ele există.

De ce se căsătoresc oamenii? De ce nu vor să se schimbe? Ce înseamnă cu adevărat dragostea? Cum se impart răsponsabilitățile? Care este drumul de la dragoste la bani și invers? – Sunt doar câteva întrebări și dileme la care Gary Chapman răspunde, prin multe exemple și experiențe de viață, la fiecare dintre ele.

Însă, înainte de a ne lansa într-o discuție despre cum putem face căsnicia să funcționeze, ar trebui, poate, să ne acordăm un lung răgaz pentru a ne întreba: „Care este scopul căsătoriei?“

Ce încercăm să realizăm prin căsătorie?

Iată experientul făcut de Gary Chapman și răspunsurile pe care le-a primit – ,,Dacă ai pune această întrebare unui grup de zece prieteni și i ai ruga să și noteze răspunsurile între patru ochi, câte răspunsuri diferite crezi că ai primi? Iată câteva primite de mine atât de la persoane singure, cât și căsătorite: • Sex • Companie • Dragoste • Pentru a asigura copiilor un cămin • Recunoaștere socială • Avantaje economice • Siguranță.”

Care este scopul suprem al căsătoriei?

Știu, și tu, cel care citești în acest moment aceste rânduri, te-ai întrebat de mult ori acest lucru. Iată ce explicație are autorul cărții ,,Căsnicia mult visată”:
,,Scopul suprem al căsătoriei este uniunea a două persoane la cel mai profund nivel posibil și în toate privințele, ceea ce, în schimb, oferă cuplului cel mai măreț sentiment de împlinire posibil și, în același timp, slujește cel mai bine planurile lui Dumnezeu în ce privește viețile celor doi.”

În cartea lui Gary Chapman prezența lui Dumnezeu și credința se fac simțite în relația de cuplu. Iată, pe scurt, cum ne putem dărui Sfântului Duh și ne putem îmbunătăți căsnicia:

  1. Îmi dau seama că nu am o căsnicie așa cum ar trebui să fie.
  2. Încetez să mi mai acuz partenerul și Îl rog pe Dumnezeu să mi arate unde am greșit.
  3. Îmi mărturisesc păcatele și accept iertarea lui Dumnezeu, după cum scrie în 1 Ioan 1:9.
  4. Îi cer să mă umple de Duh Sfânt și să mi dea pute rea de a face schimbări constructive în viața mea.
  5. Prin puterea Lui, mă duc în fața partenerului meu, îmi mărturisesc păcatele și îi cer iertare.
  6. Prin puterea Lui, continui să mi schimb compor tamentul, cuvintele și atitudinile, conform princi piilor descoperite în Scriptură. „De ce nu vor să se schimbe?“ 37 Dacă faceți asta, fiți siguri că vă veți apropia de căsnicia pe care v ați dorit o dintotdeauna

Cine este însă responsabil de destrămarea unei relații?

Gary Chapman: ,,De fiecare dată când o relație se destramă, ambii parteneri sunt responsabili de destrămarea ei. Poate că una dintre ele poartă o responsabilitate mai mare decât cealaltă, dar fie care poate face mutarea necesară revenirii la normal.”

De ce este nevoie pentru ca o relație să meargă?

Ce spune autorul Gary Chapman despre libertate, credința și sinceritatea în relație? – ,,Trebuie să ne acordăm unul altuia libertatea de a decide dacă vrem să mărturisim sau nu. Între timp, ne putem mărturisi greșeala și acesta poate fi stimulul care declanșează mărturisirea din partea partenerului nostru.

În acest capitol, am discutat despre o modalitate de a ne trans forma căsnicia și de a o îndrepta pe drumul cel bun. După prima confesiune majoră, nu va trebui să alcătuim o listă cu toate greșelile noastre, ci va trebui să ne confruntăm cu ele pe rând, pe măsură ce se produc.

De fiecare dată când vom conștientiza fricțiunile, sentimentele negative sau lipsa de unitate a relațiilor noastre, prima întrebare ar trebui să fie: „Doamne, ce este în neregulă cu mine? De ce m am supărat atât de tare în privința asta? Ce am făcut sau n am făcut de am provocat o asemenea reacție față de partenerul meu? Chiar dacă a acți onat cu totul greșit, cum rămâne cu atitudinea mea? Reacția mea față de această acțiune este una corectă sau greșită?“

Ar putea oare ceea ce noi numim „iubire“ să nu aibă nimic de-a face, de fapt, cu iubirea?

Gary Chapman: ,,De ce trebuie să i se poruncească unui bărbat să-și iubească soția și unei femei să învețe să și iubească soțul? Nu despre asta este vorba în căsnicie? Nu de asta te căsătorești de la bun început? Asta îmi spun majoritatea cuplurilor când vin să discute despre căsătorie. Atunci de ce, după căsătorie, trebuie să ni se poruncească să iubim? Ar putea fi oare pentru că ceea ce noi numim „iubire“ nu are nimic de-a face, de fapt, cu iubirea? Ar putea fi oare pentru că, la majoritatea cuplurilor, dragostea se ivește după nuntă, dacă este menit ca aceasta să se producă?”

Comunicarea, cel mai puternic lucru într-o relație!

Comunicarea în relații nu este un lux, ci o necesitate. Ba mai mult, am putea spune că fără o comunicarea puternică, relația respective nu are cum să funcționeze.

Gary Chapman: ,,Comunicarea sănătoasă și relevantă nu este un lux; este o necesitate. Nu poate exista uniune fără o asemenea comunicare. Barierele în calea comunicării sunt remarcabile, dar nu de netrecut. Cheia o reprezintă propria voință de comu nicare. Motivați de viziunea unității în căsnicie, trebuie să alegeți să comunicați indiferent de emoțiile pe care le aveți și de eșecurile din trecut. Nu va fi un proces lipsit de chin, însă durerea servește în slujba progresului. Sugestiile care urmează sunt concepute întru ajutorarea voastră, dacă bine voiți să le ascultați!”

Despre scopul sexului, așa cum este revelat în Scriptură, în cartea lui Gary Chapman.

Articol recomandat
"Inconfortabil", de A.J. Bond

,,Unele cupluri au dificultăți în progresul lor, fiindcă nu înțeleg scopul sexului așa cum este revelat în Scriptură. Scopul cel mai evident, dar cu siguranță nu și singurul, este acela al procreării. După ce a creat omul, parte bărbătească și parte femeiască, „Dumnezeu i-a binecuvântat și Dumnezeu le-a zis: «Creșteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul»“ (Geneza 1:28). Actul sexual în scopul procreării este modalitatea prin care Dumnezeu ne îngăduie să participăm la fiorul creației. Puține emoții umane se pot compara cu cea trăită când vezi chipul unui bebeluș, rodul iubirii tale pentru perechea ta. (…) Intenția Lui este să vă petreceți întreaga viață explorându vă unul pe celălalt fizic, spiritual, intelectual și emoțional. Asta nu înseamnă că nu vor exista schimbări sau niciun fel de provocări! Dar, întrucât este cel mai bun dar al lui Dumnezeu pentru voi, călătoria spre intimitate merită dăruirea deplină.”

De la bani la dragoste sau de la dragoste la bani? Sunt alte întrebări la care Gary Chapman răspunde în cartea lui.

,,A fi o echipă financiară unită nu înseamnă, desigur, că veți avea în mod garantat o căsnicie de vis. Totuși, este un ele ment important al unui mariaj sănătos. La urma urmei, uniunea și unitatea – cu Dumnezeu și cu celălalt partener – marchează o căsnicie împlinită și înzestrată cu o menire. Găsiți această unitate în comunicare, în luarea deciziilor, în exprimarea sexuală, pe plan financiar și pe cel al îndatoririlor zilnice și veți descoperi, în scurt timp, că aveți căsnicia pe care v ați dorit o dintotdeauna.

Vreți să ajungeți la căsnicia mult visată? Vreți să redescoperiți bucuria, credința și comunicarea dintre voi? Vreți să aflați ce înseamnă, de fapt, iubirea aceea adevărată, după care tânjim cu toții? Ei bine, cartea lui Gary Chapman te poate poate ghida să faci pașii corecți.

,,Dacă soțul/soția ta va citi aceste capitole împreună cu tine și veți completa și discuta sarcinile împreună, cred că veți descoperi căsnicia mult visată. Dacă partenerii voștri nu sunt dispuși să facă asta, sper să aplicați totuși aceste concepte în viețile voastre. Lucrați la dezvoltarea unei atitudini pozitive, care să se manifeste prin cuvinte și acțiuni pline de iubire. Îngăduindu-i lui Dumnezeu să lucreze în inimile voastre, veți deveni un instrument de influență pozitivă asupra partenerilor.

Progresul conjugal presupune timp și efort, dar începe cu primul pas. Sper ca această carte să vă ajute să faceți acest prim pas. Dacă vi se va părea utilă, împărtășiți învățăturile din aceste pagini cu prietenii voștri, care visează la rândul lor la o căsnicie fericită. Deși nu am timpul necesar să răspund personal la fiecare întrebare, m-aș bucura să aflu despre călătoria voastră către căsnicia mult visată, pe site-ul www. garychapman.org”, conchide Gary Chapman.

Cine este Gary Chapman

Este unul dintre cei mai renumiți consilieri din lume pe probleme de familie. De peste 35 de ani susține conferințe pe teme de mariaj și educație a copiilor în fața unui public numeros. El însuși căsătorit de peste 45 de ani cu Karolyn și tată a doi copii, oferă și ședințe private de consiliere maritală. Este realizatorul emisiunii radiofonice „A Love Language Minute“ și al matinalului de sâmbătă „Building Relationships with Dr. Gary Chapman“, ambele difuzate de peste 400 de posturi de radio din SUA. Deține o diplomă de licență și una de masterat în antropologie de la Wheaton College și Wake Forest University.

A susținut un doctorat la Southwestern Baptist Theological Seminary și a absolvit o serie de cursuri postuniversitare la University of North Carolina și la Duke University. Este pastor asociat în cadrul Calvary Baptist Church Winston Salem, Carolina de Nord.

A publicat zeci de cărți, dintre care cele mai cunoscute sunt reunite în seria „5 Love Languages“. Devenită bestseller, seria s-a extins în timp ca tematică, astfel încât să întâmpine dificultățile a milioane de cititori, propunând soluții nu doar pentru cuplurile aflate în impas, ci și pentru persoanele singure, pentru adolescenți, copii și părinți.

De același autor, la Curtea Veche Publishing au apărut: Cele cinci limbaje ale iubirii; Cele cinci limbaje ale iubirii (carte de colorat motivațională pentru adulți); Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor (împreună cu Ross Campbell); Cele cinci limbaje ale iubirii pentru adolescenți; Cele cinci limbaje ale iubirii pentru bărbați; Cele cinci limbaje ale scuzelor (împreună cu Jennifer Thomas); Dumnezeu vorbește limbajul iubirii tale; Iubirea ca mod de viață; Încă o șansă și Cum să-ți iubești partenerul când vrei să-l părăsești.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus