Bucuriile simple, chipul unei persoane, dezvoltarea materială, satisfacția interioară, pasiune, emoții, timp, talent, comori, Dumnezeu. Toate aceste lucruri par, în anumite momente de viață, banale și neînsemnate. Însă când ești pus la încercare, descoperi că sunt lucrurile primordiale care te pot ajuta să o iei de la capăt. Să te redescoperi și să-ți redescoperi prioritățile.
Cuprins
Cărțile Emoțiile distructive, a lui Daniel Goleman într-un dialog științific cu Dalai Lama și De la bine la excelent, scrisă de Zig Ziglar, pe care le puteți găsi la editura Curtea Veche Publishing, reprezintă o excelentă radiografie a unor teme majore ale vieții, oferindu-ne prin exemple concrete puterea de a depăși greutățile, de a ne redescoperi, de a deveni o altfel de persoană, dar mai ales de a prețui altfel timpul și pe cei din jur. Ce contează cu adevărat în viață: dezvoltarea materială sau bucuria interioară?
Noi am extras din cele două cărți câteva citate motivaționale care să vă mobilizeze și să vă ajute să înțelegeți că emoțiile distructive vă împiedică să faceți de la bine la excelent Restul, le descoperiți voi, citind cărțile!
Dezvoltarea materială sau satisfacția interioară?
„În societatea modernă, știința a devenit o forță de prim rang în dezvoltarea umană și planetară. Astfel, inovațiile științifice și tehnologice sunt responsabile pentru mari progrese materiale. Cu toate acestea, știința nu deține răspunsul la toate întrebările din trecut.
Cu cât urmărim mai mult dezvoltarea materială, ignorând satisfacția care provine din dezvoltarea interioară, cu atât valorile morale vor dispărea mai repede din comunitățile noastre.
Și în asemenea împrejurări cu toții vom cunoaște nefericirea, pentru că, atunci când în inimile oamenilor nu mai este loc pentru dreptate și cinste, cei slabi sunt primii care suferă. Și resentimentul care se naște dintr-o astfel de inechitate va sfârși prin a-i afecta pe toți în mod negativ.”
Cartea Emoțiile distructive, Daniel Goleman într-un dialog științific cu Dalai Lama
Ce este dincolo de mintea noastră?
„Când mintea este liberă, ea este lucidă și clară. Înțeleptul care este complet împăcat și eliberat de emoțiile supărătoare are o sensibilitate și o grijă mult mai mare față de fericirea și suferința celor din jur – pe câtă vreme o persoană preocupată și confuză nu este în niciun caz conștientă de ceea ce se întâmplă în jur. În schimb, înțeleptul împăcat pe deplin și eliberat de emoțiile supărătoare are o percepție clară asupra suferinței altora și asupra legii cauzei și efectului; el simte aceste lucruri la fel de acut pe cât simțim noi un fir de nisip care ne-a intrat în ochi.”
Cartea Emoțiile distructive, Daniel Goleman într-un dialog științific cu Dalai Lama
Despre emoții și inteligență…
„Nu trebuie să ne reprimăm emoțiile. Le putem canaliza către un dialog cu inteligența, folosindu-le pentru a înțelege natura propriei noastre minți, observând cum dispar de la sine, fără să lase în urmă semințele unor apariții ulterioare.”
Cartea Emoțiile distructive, Daniel Goleman într-un dialog științific cu Dalai Lama
Pasiunea, o flacără ce arde în fiecare persoană…
„Eu cred că lucrul care alimentează pasiunea este inspirația. Dacă ne imaginăm pasiunea ca pe o flacără ce arde în inima fiecărei persoane, atunci inspirația este combustibilul ce întreține flacăra.
Am întâlnit multe persoane în care se pare că această flacără s-a stins. Se vede în ochii lor – pentru că nu vădesc nicio scânteie de viață! De parc-ar fi venit cineva și-ar fi oprit butonul pasiunii atunci când nu erau atente. Cea mai mare greșeală pe care-o poți face e să crezi că flacăra o să se reaprindă de la sine – că ție nu-ți rămâne decât s-aștepți să fii iar pasionat de viață. Greșit! Flacăra pasiunii trebuie întreținută, ca să ardă așa cum trebuie. Iar inspirația este combustibilul care-o țină aprinsă.
Cine este responsabil cu alimentarea inspirației, pentru ca aceasta să poată ține focul pasiunii aprins? Tu ești! Și, dacă nu faci acest lucru, crede-mă, pasiunea, în timp, va deveni doar un oaspete ocazional în casa inimii tale.”
Cartea De la bine la excelent, scrisă de Zig Ziglar
Despre timp, talent și comori…
„Noi, oamenii, dispunem de trei tipuri de resurse date de Dumnezeu, pe care le putem folosi la orice dorim: timp, talent și comori. Dumnezeu nu ne bate la cap în fiecare dimineață referitor la cum să ne folosim timpul, cum să ne punem în aplicare talentele, sau abilitățile, și cum să ne cheltuim banii.
Lasă aceste alegeri în seama noastră. Dar, să știi un lucru de la mine: cu cât aloci mai mult timp, talent și bani pasiunii tale, cu atât vei lupta mai mult timp pentru ea și o vei proteja împotriva oricui și a oricărui lucru ce încearcă să ți-o inhibe.”
Cartea De la bine la excelent, scrisă de Zig Ziglar
E de datoria ta să-ți întreții pasiunea!
„Vrei să-ți menții vie pasiunea? Găsește-ți un mentor, o persoană care are aceeași pasiune ca tine, și încearcă să te întâlnești cu ea cât mai des cu putință, pentru a găsi inspirația de care ai nevoie. Pe mine, nimic nu mă inspiră mai mult decât să mă întâlnesc cu o persoană care are deja succes în domeniul de care sunt eu însumi pasionat. (…) Indiferent de pasiunea ta, dă frâu liber imaginației și las-o să te inspire, căci numai așa vei izbuti să-ți transformi viața în realitate! Reține că e de datoria ta să-ți întreții pasiunea, iar combustibilul necesar pentru asta e chiar pasiunea. ”
Cartea De la bine la excelent, scrisă de Zig Ziglar
Să râdem cât mai mult!
„După dragoste, râsul a fost catalogat drept cea de-a doua cea mai puternică manifestare emoțională de care suntem în stare. S-a spus că râsul este asemenea unui antrenament fizic interior – stimulează sistemul respirator, oxigenează corpul, relaxează mușchii și ajută la eliberarea substanțelor ce induc senzația de plăcere din creier.
Nu poți să râzi și să fii furios în același timp, nu poți să râzi și să fii, totodată, încordat sau stresat. Râsul are puține calorii, nu conține cofeină, sare, conservanți și nici aditivi. Râsul este darul lui Dumnezeu pentru omenire. Te poți însufleți râzând, dar nu poți muri. Râsul nu costă nimic și nu se taxează. E un deschizător de drumuri. Dac-am reuși să râdem dimineața, zilele ne-ar fi mai senine.”
Cartea De la bine la excelent, scrisă de Zig Ziglar
Despre oamenii optimiști și bucuria vieții
„Optimiștii sunt oameni pasionați. Ei cred că au fost lăsați pe pământ cu un anumit scop și n-o să se oprească până n-o să-l îndeplinească. Au mentalitate pozitivă, perspective mărețe și un entuziasm contagios. Au o strălucire ce luminează până și cele mai triste momente din viață. Există chiar și un proverb în care optimiștii cred cu-adevărat: «După furtună, răsare întotdeauna soarele.»”
Cartea De la bine la excelent, scrisă de Zig Ziglar
Dumnezeu este chirurgul inimilor…
„Dacă ai o mentalitate nepotrivită și vrei s-o transformi într-una pozitivă, trebuie să te schimbi în interior. Nu-ți face griji – nu trebuie să te operezi! Dumnezeu este chirurgul inimilor și-ți poate da o inimă nouă. Dumnezeu nu vindecă inimile rănite, ci le înlocuiește cu unele nou-nouțe, pline cu iubire, bucurie, pace, răbdare, bunăvoință, bunătate, credință, tandrețe și capacitate de autocontrol (vezi Galateni, 5, 22-23).
Dacă ai toate aceste calități, mentalitatea te va ajuta să-ți descoperi și să-ți întreții pasiunea, conducându-te spre performanța pe care ești predestinat s-o atingi. ”
Cartea De la bine la excelent, scrisă de Zig Ziglar
Ce ne spune chipul unei persoane?
„Când întâlnim o persoană, prima dată ne uităm la chipul ei pe care sunt întipărite însemnele vieții. Dacă are o mină luminoasă, ne dă un sentiment de bine și ne face să avem așteptări pozitive de la ea. Dacă ne lasă o impresie negativă, ca atunci când e încruntată sau are o privire încrâncenată, devenim defensivi. Dacă nu ne lasă nicio impresie, nu știm la ce să ne așteptăm.”
Cartea De la bine la excelent, scrisă de Zig Ziglar