Acum citești
Despre iubire ca putere a prezentului

Despre iubire ca putere a prezentului

A trecut și ziua Sfântului Valentin, ziua în care vedem, an de an, eticheta iubirii aplicată mai mult sau mai puțin îndreptățit prin toate cotloanele, vitrinele și pe toate ambalajele. Despre ce vorbim când vorbim despre iubire cu Eckhart Tolle în cartea Puterea prezentului, publicată la Curtea Veche Publishing?

14 februarie este ziua în care a devenit aproape obligatoriu să fim fericiți, scriindu-ne iubirea în frunte și afișând-o cu mândrie. Dar ce se întâmplă în restul timpului? Ce ne amintim despre iubirea dintr-o zi înnegurată din trecut și cum visăm că va fi peste o lună de acum încolo? Și cum oare putem să integrăm ce a fost, ce este și ce va fi într-o imagine coerentă a iubirii, pe care să o putem împărtăși cu cei pentru care o simțim?

Iubirea, AICI și ACUM!

Eckhart Tolle ne propune o viziune după care ancorarea în „aici și acum” ne permite accesul la cea mai autentică formă de iubire. Această putere a prezentului este ceea ce ne ajută, în fapt, să depășim sentimentul pe care mulți îl au, cum că evenimentele din 14 februarie bagatelizează dragostea, transformând-o într-o resursă ca oricare alta, perfect încadrată într-un capitalism atotputernic.

Despre iubire cu Eckhart Tolle

În primul rând, este nevoie să acceptăm diversitatea chipurilor iubirii. Iubirea romantică este doar unul dintre multele sale aspecte. Iubirea pentru părinți sau pentru un bun prieten, pentru Dumnezeu, pentru brăduțul din fața casei sau pentru natură în general, pentru meseria pe care o avem, pentru o carte care ne-a marcat viața sau pentru întreaga umanitate – toate acestea sunt nuanțe în care putem observa sentimentul de iubire.

Legătura care ne unește de persoana iubită este la fel ca legătura pe care o simțim cu un copac, o floare, un cățel care traversează bulevardul Magheru înnebunit de spaimă, sau cu bătrânelul dornic de vorbă din fața noastră de la coada la ghișeul 3. Nivelul de intensitate a sentimentului este cel care face, în primul rând, diferența.

Specificul iubirii romantice ține de efectul pe care îl are asupra noastră, respectiv acela de a ne elibera de frica profundă de neîmplinire. Așa cum spune Tolle, toți resimțim acea dorință de a pune capăt dualității, de a ne întoarce la starea de plenitudine, acea stare în care parcă „totul se leagă”. Deși oamenii spun adesea că și-au găsit jumătatea atunci când se simt împliniți în iubire, ar fi mai potrivit să ne bucurăm atunci când simțim că ne-am găsit întregul.

Ce înseamnă puterea prezentului într-o relație de iubire?

A ne conecta realmente la clipa prezentă înseamnă a avea curajul de a observa și de a accepta tot ceea ce este real aici și acum, inclusiv aspectele mai puțin plăcute. Înseamnă a vedea nu numai cutia în formă de inimioară sclipitoare, ci și urmele de rugină de la închizătoare. Nu doar fericirea sublimă despre care auzim în povești, ci și durerea că partenerul de cuplu nu pare să fi înțeles ceea ce i-am mărturisit.

Acceptarea imperfecțiunilor realității ne aduce mai aproape de realizarea unității cu celălalt, deoarece niciunul dintre noi nu este fără cusur. A ne conecta la momentul prezent revine deci la triada dintre observație, acceptare și încetarea evaluării și a judecății. În acest fel putem face loc în sufletul nostru atât iubirii, cât și sentimentului de liniște și împăcare cu sine.

Articol recomandat
carte terapeutica

Acceptă necondiționat prezentul!

Concentrându-ne pe momentul prezent, putem dizolva nefericirile trecutului, lăsându-le pur și simplu în urmă; realitatea de aici și acum face să se destrame un viitor al iluziilor. Rămânem astfel cu o minte liberă, deschisă către o relație confortabilă cu sine și, drept urmare, către comuniunea cu celălalt. Construcția moment de moment a unor astfel de relații de iubire romantică este un veritabil exercițiu spiritual, pe care Eckhart Tolle ne încurajează să-l facem.

În cartea Puterea prezentului găsim o perspectivă diferită asupra iubirii decât cea cu care ne-au obișnuit media și vitrinele magazinelor.

Eckhart Tolle consideră clipa prezentă cheia care poate deschide lacătul ce blochează evoluția spirituală. În luna iubirii, noi am ales să vorbim despre faptul că acceptarea lui „aici și acum” exact așa cum este, fără ambalaje înflorite, este un pas necesar către a avea o relație romantică autentică.

Vă invităm să descoperiți cartea lui Eckhart Tolle și celelalte direcții de evoluție care pornesc din acceptarea necondiționată a prezentului.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus