Acum citești
Mihail Șișkin despre Vladimir Putin – „Un monstru fără mască“

Mihail Șișkin despre Vladimir Putin – „Un monstru fără mască“

În 27 februarie 2022, publicația elvețiană de limbă germană Blick publica un interviu cu celebrul autor rus, într-un material cu titlul original Ein monster ohne maske, scris de Tobias Marti. Vă redăm mai jos un extras, tradus în limba română:

[…] Joi, 24 februarie. Rusia a invadat Ucraina, bombele cad asupra Kievului. Mihail Șișkin deschide ușa casei sale din Solothurn și ne invită înăuntru. „Lumea a devenit un loc diferit“, spune el. […]

Domnule Șișkin, ce mai faceți?

Mihail Șișkin: Sunt îngrozit. Ce groază! Chiar s-a întâmplat. Rusia a atacat Ucraina. Și asta mă doare teribil. Sunt rus, aceasta este țara mea, și în numele meu se comite o crimă teribilă. Vreau să le cer iertare ucrainenilor, mă simt foarte vinovat. Dar ceea ce s-a întâmplat nu poate fi iertat.

Situația este haotică. Dumneavoastră ce știți?

Situația se schimbă de la un minut la altul. Cred că Putin va face o pauză în curând și se va uita în jur ca să vadă care este reacția Occidentului. Dacă vor fi doar sancțiuni și interdicții de călătorie, el va crede că Occidentul cedează. Cu fiecare pas, poziția sa devine mai puternică. Așteaptă și privește cum moare Ucraina.

Dar ce poate face Occidentul?

Abia acum și-a dat seama Occidentul că se află în război cu Rusia. În schimb, Rusia este deja în război de ani de zile. Planul este pur și simplu să câștige: Putin va crește miza acestui joc de poker mortal până când Occidentul va ceda. Chiar vrea NATO să lase lumea să piară într-un infern nuclear din cauza Ucrainei? Generalii ruși sunt siguri că democrațiile occidentale vor trăda Ucraina mai devreme sau mai târziu. Mă tem că acest lucru este adevărat. NATO nu va interveni din punct de vedere militar. Întrebarea este când vor fi gata politicienii occidentali să apese pe butonul roșu.

Mai pot fi înțelese acțiunile lui Putin din punct de vedere rațional?

El arată lumii că este pregătit pentru orice. Planul este de a speria pe toată lumea. Lumea trebuie să fie îngrozită. Iar lumea este îngrozită. Complet. Putin este acum un monstru fără mască. Dar a fost întotdeauna un monstru. Această mască cade doar acum pentru Occident, inclusiv pentru Elveția. Dar pentru mine, a căzut încă din 2000. Primul lucru pe care l-a făcut KGB-istul Putin când a venit la putere a fost să introducă vechiul imn al lui Stalin ca nou imn al Federației Ruse. În același an, a avut nevoie și de un mic război din care să iasă victorios. Așa că a inventat un pretext pentru a interveni în Cecenia.

Dar de ce acum? De ce are el nevoie de un alt război în 2022?

Pe de o parte există psihologia oamenilor obișnuiți. Și pe de altă parte există și Putin. Evident că nu-i putem înțelege sufletul. Putem doar încerca să înțelegem de ce se comportă astfel: este bătrân, este nebun, nu mai are mult timp… Sunt informații că este bolnav. Pe scurt, nu știm ce sau cine îl influențează așa de tare și îl obligă să facă așa ceva. Poate oamenii lui de bază? Poate că el nu este subiectul, ci obiectul?

Dar oare chiar vrea să se întoarcă la vechile granițe ale Uniunii Sovietice?

Omul se crede mare. Pentru că oamenii mari fac o istorie mare. Dar nu dau doi bani pe toate discuțiile potrivit cărora prăbușirea Uniunii Sovietice a fost pentru el „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului“. În realitate, banda sa criminală a deturnat statul și a jefuit populația. O dictatură trăiește din dușmani. Propaganda le bagă în cap oamenilor că Occidentul este de vină pentru toate mizeriile lor. Ucraina a fost declarată inamicul numărul unu pentru că ucrainenii au ales calea democrației. O Ucraină democratică prosperă ar fi un model pentru ruși. Putin vrea să prevină acest lucru cu orice preț.

Unde duce asta?

Este începutul autodistrugerii sale. Asistăm la harakiri-ul lui Putin. O sinucidere a regimului. Fără acest război, ar fi putut continua mult timp. Acum totul se va accelera, Moscova nu va mai primi niciun sprijin din partea Occidentului. Dar inima și sufletul regimului se află în Occident, sub forma băncilor occidentale. Acum, întreaga elită putiniană va fi privată de sinecurile ei. Dintr-odată se trezește toată gașca într-o nouă Coreea de Nord, complet izolată. […]

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus