Atunci când vrei să-ți atingi obiectivele, să câștigi mai multă încredere în tine, să-ți păstrezi optimismul în ciuda unui eșec, cărțile motivaționale te ajută să-ți dai seama cât de puternic poți fi. Există autori ale căror cărți sunt foarte bine vândute, fiind suficient de motivante și inspirate pentru a schimba viața unei persoane.

La CurteaVeche punem accent pe cărțile care au un impact direct asupra calității vieții, așa că de data aceasta ți-am pregătit o listă a celor mai bune cărți motivaționale. Credem în puterea lor de a-ți transforma viața și a te reîncărca de optimism.

1. Viața nu e mereu roz – de Mel Robbins

Alegi curajul sau alegi confortul, nu le poți avea pe amândouă. Creierului tău nu-i place schimbarea pentru că implică noi căi și conexiuni. Din cartea lui Mel Robbins vei afla de ce rămâi pe loc, în propriul confort și vei înțelge mai bine cum funcționează creierul tău. Vei afla care sunt factorii sociali și mecanismele mentale care te împiedică să ieși din rutină.

Primul sfat al autoarei? Fă-ți curaj și recunoaște că viața ta NU este roz, prin urmare, să nu încerci să te amăgești, acceptă-ți problemele nerezolvate.

Alte direcții principale pe care cartea motivațională, Viața nu e mereu roz, ți le dezvăluie, sunt:

  • atunci când ai un moment de ezitare în privința schimbării, este de fapt o ocazie să acționezi; doar așa vei reuși să schimbi treptat direcția de mers;
  • să nu te temi de eșec, să înveți acest lucru de la cei mici;
  • să profiți de avantajele pe care internetul ți le oferă.

2. Elogiu lentorii. Provocări în era vitezei – de Carl Honoré

Ai senzația că că te afli mereu într-o fugă continuă, că orice ai face orele îți sunt insuficiente? Termini seara serviciul, te confrunți cu un trafic infernal, te oprești la cumpărături, apoi ajungi acasă și vrei să mai faci puțină ordine, însă te simți mult prea obosit. Când ți-ai luat ultima dată pauză pentru o plimbare în parc sau pentru o activitate care îți face plăcere? Sau pentru a nu face nimic? Ne deplasăm cu viteză prin viață fără să înțelegem nimic din ea.

Carl Honoré propune să iei piciorul de pe pedala de accelerație și vine cu soluțiile de care ai nevoie pentru a nu mai simți presiunea timpului. Ne spune cum să încetinim ritmul pentru o viață fericită, sănătoasă și productivă.

3. Cele 5 limbaje ale iubirii pentru bărbați – de Gary Chapman

Vrei s-o faci fericită, îți dorești o relație de cuplu împlinită? Atunci este momentul să înveți limbajul de iubire al soției tale de la Gary Chapman. În felul acesta n-o s-o mai vezi nemulțumită, deși tu te străduiești din răsputeri să o surprinzi cu diferite cadouri. Te-ai gândit că poate își dorește mai mult timp petrecut cu tine sau poate vrea s-o ajuți cu treburile din gospodărie?

Autorul îți spune că există cinci limbaje diferite ale iubirii. Fiecare dintre noi folosește unul dintre ele în mod predominant. Atunci când nu cunoști limbajul partenerei, aceasta se poate simți ignorată. Cele 5 limbaje ale iubirii sunt:

  • declarațiile
  • timpul
  • darurile
  • serviciile
  • contactul fizic

4. Motive pentru a zâmbi – de Zig Ziglar

Cartea lui Ziglar știe să te facă să-ți păstrezi o viziune optimistă asupra vieții și a relațiilor dintre oameni. Poveștile emoționante ale autorului, cât și ale altor persoane care au depășit lecții grele de viață te vor ajuta să te confrunți cu propria existență.

Vei primi de la această carte un cuvânt bun, sfaturi, istorisiri și citate pline cu tâlc, astfel încât să te motiveze și să te inspire în toate aspectele vieții. Pe scurt, vei găsi motive pentru a zâmbi, indiferent de cotidianul cu care te confrunți.

5. Cuvintele îți modelează creierul – de Mark Robert Waldman și Andrew Newberg

Dacă simți că ai o comunicare defectuoasă fie cu șeful, fie cu partenerul de viață sau vrei să le faci față copiilor, atunci este momentul să afli despre Comunicarea Empatică. Aceasta face ca o conversație să se caracterizeze printr-un dialog avantajos de ambele părți:

  • vei vorbi mai eficient;
  • vei asculta mai profund;
  • vei colabora fără efort;
  • vei rezolva mai rapid orice problemă.

Pentru a putea să tratezi cu empatie  conversație purtată fie acasă, fie la serviciu ori chiar cu un străin, ți se propun 12 strategii pe care să le folosești. Deoarece cuvintele potrivite, rostite în modul oportun îți pot aduce mai multe vânzări, o relație mai bună cu subalternii sau o viață personală îmbunătățită, cartea trezește interes cu ușurință. În plus, vei mai învăța:

  • să recunoști când altă persoană minte;
  • să-ți folosești intuiția pentru a ști ce gândesc ceilalți;
  • cum poate tăcerea să îți consolideze abilitățile de comunicare;
  • cum să-ți folosești limbajul trupului pentru a transmite mesaje pe care cuvintele nu le pot reda.

6. Curajul de a fi tu însuți – de Jacques Salomé

Încercăm să ne facem plăcuți de către ceilalți, de colegi, de manager. Purtăm o mască, ne este teamă să nu supărăm, să nu fim respinși, să nu fim judecați. Cartea lui Jacques Salomé ne invită să comunicăm conștient, să ne asumăm responsabilitatea și să ne angajăm în relații mai deschise.

Ca să fim în armonie cu propriul sine și cu cei din jur, trebuie să avem curajul de a ni-l asuma pe Celălalt din noi.

7. Fii fericit! Descoperă tot ce trebuie să ştii pentru a avea o viaţă fericită – de Tal Ben-Shahar

Textul acestei cărți a devenit cel mai popular curs de la Harvard. Autorul ne transmite că fericirea este o abilitate pe care o poți dezvolta și nu îți oferă numai teoria, ci și instrumentele care te vor ajuta să înveți cum să accepți viața. Autorul Tal Ben-Shahar îți arată (cu ajutorul psihologiei pozitive și a acceptării) cum să trăiești o viață senină, fericită și împlinită.

Vei afla și legătura între hamburgeri și modul în care înțelegem fericirea, pe care autorul a realizat-o, identificând patru arhetipuri:

  • hedonistul;
  • maratonistul;
  • nihilistul;
  • fericitul.

8. Împotriva empatiei – de Paul Bloom

Empatia este asociată cu ceea ce este bine, corelată cu bunătatea, corectitudinea, compasiunea. Autorul acestei cărți susține contrariul și arată că empatia este o piedică împotriva moralității. Cu argumente, dovezi și exemple, autorul îți arată de ce este bine să fii împotriva empatiei. Iată ce zice autorul:

[…] În general, însă, empatia este un reper moral îndoielnic, care dă naștere unor judecăți eronate și care, de multe ori, legitimează cruzimea și indiferența. Ne poate conduce spre decizii politice injuste și iraționale și poate altera anumite raporturi importante dintre oameni – relația dintre doctor și pacient, de pildă – și, în egală măsură, ne poate face să devenim prieteni, părinți, soții și soți mai răi. Eu sunt împotriva empatiei, iar unul dintre scopurile acestei cărți este să vă conving să fiți și voi la fel.

9. Gândește optimist într-o lume cenușie – de Zig Ziglar

Prins în cotidianul tumultos în care grijiile nu mai contenesc? Un trafic infernal, o zi prea lungă la serviciu, un client nemulțumit sau o coadă lungă la care a trebuit să stai? Cartea Gândește optimist într-o lume cenușie are menirea de a ne descreți frunțile și de a ne încuraja.

Pentru o sănătate fizică, psihică și emoțională avem nevoie de speranță și de stimulare și tocmai aici intervine cartea lui Zig Ziglar, care ne oferă o colecție de povești savuroase și de anectode.

10. Spune pot și vei putea! – de Norman Vincent Peale

Chiar dacă situația în care te afli este mai mult decât dificilă, nu îi vezi soluția, autorul te îndeamnă să nu te dai bătut, să nu vorbești ca un învins. Te încurajează să adopți atitudinea Spune pot și vei putea! Prin urmare, te invită să-ți învingi frica și să păstrezi o gândire optimistă.

Cu un ton prietenos, autorul te ajută să-ți câștigi încrederea în tine, să-ți identifici forța interioară și să treci peste obstacole.

Citirea cărților inspiraționale poate face o diferență uriașă în modul în care te vezi pe tine și lumea din jur. Când citești o carte motivațională te simți mai inspirat să-ți depășești limitările, faci alegeri mai bune și actionezi pozitiv mult mai des.

Care cărți dintre cele 10 cărți prezentate ți-au atras atenția?