Vă invităm cu drag în Sibiu vineri, pe 12 iulie, când vom lansa o carte inedită despre frumusețile de altădată ale Hermannstadt-ului.  Volumul „Privind înapoi prin fereastra bucătăriei” de Dagmar Dusil îmbină amintiri despre un oraș de basm cu cele mai savuroase rețete ale zonei și va fi lansat în prezența autoarei începând cu ora 18.00 la Librăria Humanitas “Constantin Noica” (B-dul Nicolae Bălcescu, nr. 16, Sibiu).

Alături de Dagmar Dusil, vor lua cuvântul Astrid Cora Fodor (Viceprimar), Michael Astner (traducător), Ioana Ieronim (scriitoare), Beatrice Ungar (jurnalist).

Îmbinând elemente ale unei cărți de memorii cu o carte de bucate tradiționale, Privind înapoi prin fereastra bucătăriei de Dagmar Dusil reprezintă o călătorie afectivă în Sibiul de la jumătatea secolului al XX-lea ce are ca pretext reîntoarcerea în bucătăria familiei, cu delicioasele rețete săsești, românești, ungurești, austriece și chiar italienești ce ilustrează multiculturalismul acestui oraș de poveste. În jurul rețetelor se recreează o atmosferă intimă, plină de încărcătură emoțională și marcată de portrete reușite.

Cartea reușește, fără ca autoarea să își fi propus acest lucru, să fie un manifest pentru mâncarea gătită în tihnă, nu doar prin rețetele scoase la iveală, ci și pentru că îndeamnă la un ritm de viață mai așezat, la autocunoaștere, la reverie chiar, și mai ales la respect, spune redactorul cărții, Ștefania Nalbant.

“Dagmar Dusil a ales să ne vorbească despre frumuseţea inefabilă a convieţuirii într-un oraș cândva de basm, aruncat de istorie în malaxorul îngrădirilor, lipsurilor, suspiciunii generalizate și nesiguranţei. Într-o limbă poetică, a cărei tensiune este mereu ţinută în frâu, scriitoarea extrage frumuseţile mărunte și liniștea din interiorul acestui zgomot de fond al istoriei comuniste, scrutând din intimitatea familiei bucătăria cu reţetele ei nemţești-românești-ungurești-austriece etc. Fiecare reţetă este un prilej de rememorare a vieţii de altădată din Sibiu și din România, o readucere laolaltă a bunicilor, părinţilor, rudelor și prietenilor ei în locul mic și retras din care nu se poate emigra niciodată decât pentru a avea unde să te întorci.” (Flori Bălănescu)

Dagmar Dusil este prozatoare, poetă, eseistă, editoare şi traducătoare, s-a născut la Sibiu în 1948. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca şi după absolvire a predat limba engleză în oraşul natal. În prezent, locuiește în Germania.

Redactorul cărții, Ștefania Nalbant, alături de autoarea Dagmar Dusil. Târgul Internațional de Carte Bookfest (București, 1 iunie 2013).

Volumul l-a inspirat pe sous-chef-ul Viorel Ciocârlan să pregătească în bucătăria restaurantului de la Hotelul Ramada Plaza Bucharest o rețetă cu dovlecei și o friptură delicioase. Mai multe detalii pe tvrplus.ro  (minutul 12.30) și pe pagina de Facebook Curtea Veche Publishing 

Fotografii din Sibiul de altădată. Sursă: Pagina de Facebook Sibiul de Altădată.

 

Volumul poate fi găsit la prețul de 25 lei în librăriile din țară și pe site-ul www.curteaveche.ro.

Mulțumim partenerilor: Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Librăriile Humanitas, Ramada Plaza Bucharest.