Daca pentru multi anul 2009 va ramane in minte ca anul crizei, pentru Cristian Badilita, acest an va constitui momentul cand pozitia sa polemica fata de Sfantul Sinod al BOR (Biserica Ortodoxa Romana) a parut sa se adanceasca, mai ales prin lucrarea lansata la inceputul anului intitulata Orthodoxie si Ortodoxie.

Desi aparent asemanatori, cei doi termeni din titlu subliniaza o distinctie importanta.

Ortodoxia, confesiune creştină rezultată în urma rupturii de la 1054, este diferita de orthodoxia. Lărgirea presupune şi adâncirea semantică a termenului `orthodoxie`, întrucât creştinismul nu este dogmă goală, ci întruparea dogmei cristice într-un mod de viaţă conform cu Evanghelia.

Autorul doreşte o decantare a valorilor adevăratei orthodoxii, criticând variantele ideologizate şi necreştine ale falsei “ortodoxii”.

Dupa ce ultima pagina a cartii a fost intoarsa, cititorul de bună credinţă îşi va da seama că are de-a face nu cu o încercare de “subminare” a Bisericii Ortodoxe, ci cu o apologie a dreptei credinţe care se înrădăcinează în Revelaţie, în Scriptură şi în tradiţia de aur a Părinţilor.”

Daca sunteti curiosi sa vedeti si ce alte teme sunt prezentate intr-o lumina diferita fata de cea a Bisericii, sunteti invitatii nostri la lectura. http://www.curteaveche.ro/Orthodoxie_versus_ortodoxie-3-793

Voi carui punct de vedere aderati?