Vă recomandăm o rețetă ușoară și delicioasă, extrasă direct din paginile cărții “Tot ce-i bun” de Gwyneth Paltrow și Julia Turshen, și anume salată spaniolă cu ton + ardei copți cu dressing spaniol:

Julia sunt. Gwyneth şi cu mine ne-am cunoscut în Spania, în timp ce ea filma Spain… On the Road Again, o emisiune televizată despre cultura şi mâncarea spaniole. De atunci, amândouă suntem înnebunite după conservele de ton şi anşoa în ulei de măsline, boia afumată şi oţet de sherry. Această salată, plină de arome îndrăzneţe, este consistentă şi bogată în proteine, fiind în acelaşi timp foarte sănătoasă.

4 porţii
Proteinic

1 conservă de 400 g de năut, clătit şi scurs
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
1 linguriţă de boia dulce afumată (sau iute, dacă îţi place mâncarea picantă)
sare de mare grunjoasă
1 salată verde mare, spălată cu grijă şi uscată
dressing spaniol
3 fire de ceapă verde, doar partea albă şi cea verde deschis, feliate subţire
2 ardei capia copţi, din borcan, feliaţi subţire
1 conservă de 200 g de ton în ulei de măsline (scurge uleiul şi păstreazăl pentru altă reţetă)
2 linguri de pătrunjel cu frunza lată, tocat mare

Încinge cuptorul la 220°C şi tapetează o tavă cu hârtie de copt.

Pune năutul în tava pregătită, stropeştel cu uleiul de măsline şi presară peste el boiaua şi un praf generos de sare. Folosinduţi mâinile, amestecă năutul pentru a se acoperi uniform de condimente. Lasăl la cuptor timp de 1520 de minute, amestecând din când în când, până ce devine rumen, uşor uscat şi crocant. Dăl deoparte, să se răcească.

Între timp, rupe salata în bucăţi mici şi punele întrun bol încăpător. Amestecă delicat salata cu jumătate din cantitatea de dressing, pentru a se acoperi cu sos. Transferă salata pe un platou mare şi presară peste ea năutul copt, ceapa verde şi ardeii copţi. Folosind mâinile, rupe tonul în bucăţi mari, răsfirându-le peste salată. Toarnă deasupra restul de dressing, presară pătrunjelul şi serveşte.

 

Photo Credit: Ditte Isager

Photo Credit: Ditte Isager

DRESSING SPANIOL

Acest dressing combină două ingrediente tradiţionale spaniole întrun mod cu totul neaşteptat. Pasta de Membrillo (marmeladă de gutui), servită deseori cu brânză Manchego, oferă un gust dulce, iar uleiul de măsline din conserva sau borcanul de anşoa este un ingredient cu o aromă aparte.

cană
2 linguri de pastă de Membrillo (marmeladă de gutui) sau miere crudă de calitate
¼ cană de oţet de sherry
2 linguri de ulei de măsline dintrun borcan de anşoa (caută „anşoa“ în index, pentru idei de a folosi peştişorii rămaşi în borcan)
¹⁄³ cană de ulei de măsline extravirgin
sare de mare grunjoasă
piper negru proaspăt măcinat

Amestecă pasta de Membrillo, oţetul şi uleiul de la anşoa întrun blender cu putere mare, până la omogenizare. În timp ce blenderul merge, toarnă uşor uleiul de măsline. Asezonează după gust cu sare şi piper.

Se păstrează bine la frigider, într-un borcan, până la o săptămână.

 

Tot ce-i bun_Coperta1