Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/pile-of-five-books-51342/

Îți place să citești și să descoperi mereu cărți noi, menite să stârnească curiozitatea și interesul cititorilor împătimiți? Vestea bună este că oferta în materie de literatură, disponibilă acum, este una variată. Acest lucru îți oferă șansa de a diversifica domeniile din care alegi cărțile pe care le citești cu entuziasm.

Astăzi ne-am gândit să facem o incursiune în lumea literaturii contemporane și să îți prezentăm cinci autori, ale căror opere trebuie să le citești. Iată care sunt aceștia și ce au de oferit în lumea literaturii, prin vocea pe care o împrumută personajelor lor.

RĂZVAN PETRESCU

Primul pe lista autorilor pe care i-am ales, care au ceva inedit de spus prin prisma operelor create, este Răzvan Petrescu. Considerat cel mai bun scriitor român de proză scurtă, aparținând epocii contemporane acesta a debutat în anul 1986, în volumul colectiv Debut’ 86. Este și membru al Uniunii Scriitorilor Români din România,

Iată trei dintre cele mai cunoscute opere literare ale acestui autor:

  • Mandarina – pentru această carte de excepție, Răzvan Petrescu a câștigat Premiul pentru Proză Observator Cultural și Premiul Național pentru proză Ziarul de Iași, în 2018. Această lucrare rafinată și, în același timp dură, a fost inclusă în categoria operelor contemporane marcate de o inventivitate extremă, de către criticii literari. Delimitată de excese ale tragismului și ale comicului, această operă literară poartă cititorii către descoperirea granițelor fine dintre satiră și parodie.

  • Ursulețul lui Freud – textele care alcătuiesc această mică bijuterie a literaturii contemporane îi fac pe cititori părtași la evenimentele ilustrate cu măiestrie de autor. Această carte te va menține mereu cu sufletul la gură, în timp ce remarci subtile, pline de sarcasm, savante sau hazlii, te vor ajuta să descoperi literatura inspirată din realitatea vie.

  • Scrisori către Mihai – această operă literară, aflată sub egida măiestriei autorului Răzvan Petrescu, îți oferă șansa de a descoperi magia unor scrisori în care este încrustată valoarea sentimentului sincer de prietenie. Urme ale percepției de viață, care a marcat tinerețea autorului, se regăsesc în această carte cu valori stilistice din viitor.

MIHNEA MIHALACHE-FIASTRU

Continuăm lista de recomandări de astăzi cu Mihnea Mihalache-Fiastru, care se poate mândri cu redactarea primei cărți de proză documentară românească, aparținând stilului contemporan.

Romanul său de referință, Expres, dezvăluie valorile unor culturi dispărute din realitatea cotidiană și valențe ce marchează personaje aparținând unor medii variate. În această carte unică, vei descoperi diverse personaje imaginare care trăiesc aventuri inedite în Bucureștiul de odinioară, așa cum autorul și l-a imaginat. De la politicieni corupți până la traficanți de droguri și reprezentanți ai mediilor infracționale din societate, cu toții au un rol și o dinamică aparte.

Într-un stil unic, uman, nostalgic și marcat de ingeniozitatea creatoare care îl definește, Mihnea Mihalache-Fiastru reconstruiește, în această operă de referință, un underground al vremurilor apuse din capitală, născut din propria sa imaginație.

RĂZVAN ANDREI

Continuăm incursiunea noastră de astăzi, în domeniul literaturii contemporane, cu Răzvan Andrei. Acest autor se poate mândri cu redactarea primului volum relevant de poezie, aparținând acestei epoci literare.

Volumul său de referință, Jazz pentru iguane, te va impresiona prin autenticitatea stilului unic de creație poetică, din care au luat naștere poezii maximaliste. Acestea sunt inspirate de identități imaginare, menite să ghideze generațiile viitoare.

RĂZVAN EXARHU

În concepția autorului contemporan Răzvan Exarhu, Fericirea e un ac de siguranță. Om de radio și de televiziune, autorul acestei cărți de excepție aduce un omagiu plăcerii de a vorbi, de a observa și de a asculta.

Pornind de la experiența sa vastă în aceste domenii, Răzvan Exarhu este un povestitor înnăscut. Acesta oferă personajelor sale posibilitatea de a deveni eroi ai unor tablouri vii, născute din amalgamul de emoții, tradiții pierdute și dileme existențiale pe care acesta și le-a imaginat.

În textele care alcătuiesc această carte, vei descoperi un stil inconfundabil, în care umorul se îmbină perfect cu sensibilitatea autorului, din dorința acestuia de a crea o operă menită să fie citită oriunde și oricând, cu plăcere și entuziasm.

ANDREI VIERU

Andrei Vieru vine în completarea listei de recomandări de astăzi, cu o colecție de eseuri scrise într-un stil unic, îndrăzneț și non-conformist. Ecleziastul vesel reprezintă o operă de referință pentru autor și cea care îți va dezvălui finețea unică a observațiilor și profunzimea sa creatoare.

Descoperă meditațiile sale libere asupra vieții artistice contemporane și o nouă viziune asupra vieții politico-istorice, transpusă în eseurile strălucite ale acestui autor.

Prin urmare, literatura contemporană nu dezamăgește prin calitatea operelor realizate de autori de excepție. În stilul lor propriu și inconfundabil, aceștia creează lumi imaginare, menite să contureze noi perspective în rândul cititorilor. Descoperă și alți autori contemporani unici și operele acestora, pe curteaveche.ro.