Indiferent de motivele pentru care alegi să citești, această activitate reprezintă un factor determinant pentru o serie întreagă de fenomene localizate la nivel neuronal, ce au un impact benefic major asupra modului în care gândești. Te invităm să descoperi 5 dintre cele mai uimitoare astfel de procese:

1. Creierul asociază întâmplările citite cu fapte reale

În timpul vieții, fiecare persoană își formează propriul set de amintiri. Fiecărei amintiri pe care o rememorează ulterior îi poate asocia cu ușurință un anumit sentiment: plăcere, fericire, mâhnire, adrenalină etc. Atunci când citește o întâmplare asemănătoare cu o experiență pe care a trăit-o pe propria-i piele, parcurgerea acelor rânduri va reactiva automat și sentimentul asociat propriei sale experiențe. Iar acest lucru stă pe un motiv cât se poate de simplu: studiile au demonstrat faptul că, în timpul citirii, creierul nu poate distinge proiecțiile virtuale de faptele trăite în viață.

2. Fiecare stil literar influențează creierul într-un mod diferit

Cititul reprezintă un exercițiu extrem de utile pentru dezvoltarea creierului uman, favorizând îmbunătățirea fluxului sanguin în diferite zone ale celor două emisfere. Acest lucru se întâmplă cu precădere atunci când cititorii se opresc asupra unui pasaj pe care îl găsesc fascinant, analizând fiecare detaliu în parte și încercând să extragă idei relevante pentru propria lor existență. În esență, aprofundarea unui anumit stil literar este mult mai benefică pentru dezvoltarea inteligenței umane, comparativ cu cititul “din plăcere”.

3. Suntem capabili de a gândi în secvențe

Stiluri literare precum romanul, nuvela, teatrul sau povestirea, structurează întregul fir narativ în secvențe bine definite: intrigă, punct culminant, deznodământ. Datorită acestui mod inedite de structurare a ideilor, cititorii se pot concentra mult mai bine asupra unui anumit subiect. Mai mult decât atât, gândirea secvențială lasă loc unei perioade mult mai mari de timp, în care atenția este îndreptată către tabloul descris în rândurile respective. Iată cum cititul contribuie la formarea unei gândiri bazate pe conexiuni logice, de genul cauză-efect.

4. Structura creierului se bucură de modificări

În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii de la Arizona State University, s-a putut demonstra o relație clară de cauzalitate dintre citit și modificările structurale ale creierului uman. Subiecții incluși în acest program au citit zilnic 100 de pagini, timp de 6 luni. La finalul acestei perioade de studiu, cercetătorii au descoperit faptul că volumul de mielină din creier a crescut considerabil, în zonele responsabile cu decodificarea mesajului receptat.

5. Creierul generează automat imagini

Cu alte cuvinte, în timpul parcurgerii unui text descriptiv, creierul se comportă exact ca o cameră video. În cazul copiilor, lecturile pe care părinții le citesc vin însoțite de ilustrații, pentru că imaginația lor nu abundă (încă) de suficiente informații vizuale, astfel încât să susțină firul narativ al poveștii. Însă nu este altceva decât o chestiune de timp, până când creierul unui copil începe să asocieze cu discursul cu imagini proiectate automat. Pe măsură ce copiii încep să citească din ce în ce mai mult, simpla descriere a unui obiect va fi de ajuns pentru ca mintea să poată genera propriile seturi de imagini.

Iată ce procese interesante au loc la nivel cerebral, atunci când citești autorii tăi preferați. Pe lângă formarea unui vocabular menit să susțină un discurs complex sau o polemică interesantă, cititul reprezintă un factor determinant pentru dezvoltarea creierului tău. Pentru a susține această dezvoltare perpetuă a acestui “mușchi”, însă și pentru a alimenta în permanență pasiunea ta pentru lectură, suntem mereu alături de tine, cu cele mai noi colectii! Intră chiar acum pe curteaveche.ro și pune în coșul de cumpărături titlurile tale preferate!