Faci parte din categoria adulților a căror viață a fost mereu influențată de magia lecturii? Vrei să insufli copiilor tăi sau celor în educația cărora ești implicat pasiunea pentru cărți și pentru lumea ascunsă în spatele coperților colorate? Atunci ideea organizării unui club de lectură pentru copii îți surâde cu siguranță.

Știm că nu îți poți imagina o lume în care copiii încetează să mai citească și că îți dorești ca aceștia să se bucure de experiența transformatoare a cărților pentru copii, citite de plăcere. Din acest motiv, astăzi am alcătuit un ghid complet pentru tine, care include sugestii practice, menite să te ajute să dai viață acestui plan benefic pentru cei mici.

De ce să organizezi un club de lectură?

Fiecare dintre noi, fie că suntem părinți sau specialiști în domeniul educației, suntem responsabili pentru ceea ce se va întâmpla cu generațiile viitoare. Copiii din ziua de astăzi reprezintă viitorul, iar cei care se înstrăinează de magia lecturii, nu vor avea șansa de a intra în lumea inedită a personajelor favorite.

Din acest motiv, adulții au datoria de a le oferi celor mici șansa de a cunoaște experiența unică a cititului de plăcere. Acest obiectiv poate fi atins cu ușurință în cadrul unui club de lectură, organizat cu scopul de a promova cititul ca o activitate distractivă pentru copiii de toate vârstele.

Iată care sunt principalele avantaje ale organizării unui club de lectură pentru copii:

  • Cititul este o activitate relaxantă și distractivă pentru copii. Un club de lectură reprezintă ocazia perfectă pentru a-i ajuta pe aceștia să își formeze acest obicei benefic.
  • Prin lectură, copiii descoperă lumea magică a personajelor de poveste și învață să se exprime. Acest lucru contribuie considerabil la creșterea fluenței acestora atât în ceea ce privește cititul, cât și vorbitul.
  • Un club de lectură oferă tuturor participanților acces la cărți educative, potrivite vârstei lor și posibilitatea de a împărtăși cu alți copii pasiunea pentru lectură și discuții libere.
  • Promovarea lecturii cărților reprezintă o soluție alternativă la problemele și provocările generației digitale.
  • În cadrul unui club de lectură, copiii învață să abordeze cărțile într-un mod creativ și se inspiră reciproc pentru a descoperi entuziasmul lecturii. În plus, aceștia se implică activ, în discuții menite să conducă la dezvoltarea abilităților de comunicare.
  • Lectura unei cărți reprezintă cea mai eficientă modalitate prin care copiii pot descoperi o lume nouă și prin care pot înțelege principii de viață sănătoase, explicate într-o manieră adecvată vârstei lor.

Prin urmare, atunci când copiii descoperă plăcerea lecturii la o vârstă fragedă și sunt introduși în magia literaturii universale, aceștia vor continua să celebreze plăcerea copilăriei și în anii care vor urma. Cărțile vor deveni partenerul lor de nădejde și o sursă nesecată de inspirație pentru depășirea provocărilor specifice vieții de adult.

Stabilește specificul participanților la clubul de lectură

Primul pas pe care trebuie să îl urmezi, pentru a organiza un club de lectură reușit, constă în stabilirea specificului participanților.

  • În funcție de vârsta, de nevoile și de interesele acestora, vei putea stabili lista de cărți recomandate pentru lectură. În plus, vei putea alcătui o gamă de activități distractive și eficiente.
  • Poți opta pentru organizarea unui club de lectură destinat școlarilor de gimnaziu sau poți organiza activități specifice liceenilor.
  • Poți alege să organizezi un club de lectură destinat copiilor cu abilități speciale în domeniu, celor pasionați de citit sau celor cărora le place să participe la competiții și olimpiade de limba și literatura română.
  • În cele din urmă, poți organiza și un club de lectură în limba engleză, destinat copiilor cu abilități deosebite în domeniul limbilor străine și care vor să descopere magia literaturii universale.

Alege-ți colaboratorii pentru organizarea clubului de lectură

Odată ce ai stabilit specificul grupului țintă căruia clubul de lectură i se adresează, poți alcătui lista de colaboratori care te pot ajuta să îți pui planul în aplicare.

  • Dacă faci parte din categoria părinților dornici să insufle pasiunea pentru citit celor mici, poți apela la ajutorul celorlalți părinți, care împărtășesc această dorință.
  • Este recomandat să incluzi în lista organizatorilor și cadre didactice din cadrul instituției de învățământ la care copiii studiază. Poți apela și la alte cadre didactice, care au experiență în organizarea acestor activități.
  • Vei avea nevoie și de câteva persoane care să contribuie la organizarea detaliilor specifice spațiului în care se va organiza clubul de lectură. Acestea pot juca rolul de gazdă în lipsa ta și te vor ajuta să supraveghezi copiii, în timpul desfășurării activităților.
  • Nu uita să implici și personajele principale, copiii, în aceste activități. Acest lucru îi va motiva să se implice mai mult în tot ceea ce presupune clubul de lectură organizat pentru ei.
  • Alte persoane care se pot implica în organizarea și dezvoltarea constantă a clubului de lectură sunt:
    • diverși cititori împătimiți pe care îi cunoști (adulți, copii sau adolescenți);
    • autori ai unor cărți pe care participanții le-au citit sau pe care vor să le descopere;
    • reprezentanți ai unor edituri, care pot pune la dispoziția clubului cărțile selectate pentru lectură.

Selecția locației ideale pentru desfășurarea activităților de lectură

Acum că ai stabilit lista persoanelor dornice să te ajute în organizarea unui club de lectură reușit, este timpul să alegi locația ideală pentru desfășurarea activităților specifice. Iată câteva idei, pe care le poți folosi ca sursă de inspirație, în acest caz:

  • Poți alege o sală de clasă sau biblioteca instituției de învățământ în care copiii studiază. Pentru aceasta, trebuie să discuți detaliile aferente cu reprezentanții școlii și să stabiliți, împreună, un program adecvat de desfășurare a activităților, în afara orarului școlar.
  • Poți opta pentru organizarea clubului de lectură în cadrul unei librării care are un spațiu suficient de mare la dispoziție. Înconjurați de cărți, copiii vor fi deja în mediul perfect, care să îi motiveze să citească și să socializeze cu ceilalți participanți.
  • Un alt spațiu în care poți organiza clubul de lectură poate fi unul aflat în aer liber. Grădina sau un spațiu amenajat în curtea casei unuia dintre organizatori poate fi locația ideală pentru aceste activități. Copiii adoră să petreacă timp în aer liber, iar ideea de a împărtăși ce au citit și au învățat din cărți, într-un mediu în care se simt liberi, le va surâde.

Stabilește regulile jocului pentru organizatori și participanți

Acum că ai ales și spațiul ideal pentru organizarea clubului de lectură, așa cum ți-l imaginezi, a venit timpul să stabilești, împreună cu ceilalți organizatori regulile jocului.

Știm că un club de lectură este menit să întrunească persoane dornice să se exprime liber și că activitățile desfășurate trebuie să fie atractive. Cu toate acestea, atât voi, organizatorii, cât și cei mici, participanții, veți avea nevoie de reguli. Astfel, totul se va desfășura în manieră civilizată și în mod organizat.

Iată câteva reguli de bază pe care le poți folosi ca inspirație, în cadrul întâlnirii voastre:

  • Stabiliți frecvența întâlnirilor pe care le veți organiza, în cadrul clubului de lectură.
  • Alegeți intervalul orar potrivit pentru organizare. Țineți cont de vârsta participanților și de alte activități în care fiecare dintre voi sunteți implicați.
  • Alegeți gazda fiecărui eveniment organizat. Asigurați-vă că fiecare persoană va ajunge în fața participanților și va conduce întâlnirile clubului.
  • Stabiliți, de comun acord, condițiile în care o întâlnire poate fi anulată sau reprogramată.

Nu uita să ceri și părerea copiilor care vor participa la clubul de lectură în legătură cu aceste aspecte. Scopul acestuia este acela de a le inspira celor mici plăcerea de a citi, de a învăța să se exprime liber și de a împărtăși păreri. Un feedback venit din partea lor, pe partea de organizare, poate schimba complet imaginea pe care o aveai despre ce își doresc aceștia.

Alcătuiește lista cărților destinate lecturii și discuțiilor

Am ajuns la elementul central și la sursa de inspirație a clubului de lectură pe care îl organizezi: cărțile. Trebuie să stabilești, împreună cu ceilalți organizatori, lista cărților destinate lecturii și discuțiilor pe care le veți avea.

Aceasta poate fi alcătuită în funcție de vârsta participanților, de nevoile sau de interesele acestora. În plus, aceasta trebuie să țină cont de obiectivele stabilite pentru dezvoltarea clubului.

Iată câteva recomandări de cărți pe care le puteți include pe această listă:

  • Ești mai inteligent decât crezi de Thomas Armstrong – Din această carte, copiii pot învăța despre opt tipuri diferite de inteligență și ce înseamnă acestea. Cei mici le vor descoperi pe cele pe care le posedă, modul în care le pot utiliza acasă și la școală. În plus, aceștia vor descoperi cum pot dezvolta celelalte tipuri de inteligență, pentru a se înțelege mai bine cu cei din jurul lor.
  • Detectivii de dinozauri în pădurea amazoniană de Stephanie Baudet – Lecturând această carte, copiii vor descoperi viața magică a lui Matt Sharp, eroul cu un talent ascuns, în cadrul călătoriilor sale în timp. Cei mici vor fi plăcut surprinși să descopere aventurile eroului Matt, alături de prietenii săi. În plus, aceștia vor aștepta nerăbdători să descopere cine va câștiga cursa, la finalul captivantei aventuri din pădurea amazoniană.
  • O iarnă de povești de Cristina și Alex Donovici – Această carte îi va introduce pe cei mici în lumea magică a unor personaje deosebite: fulgi de nea, îngeri și copii care se aventurează să îl salveze pe Moș Nicolae. Imaginația celor mici nu va avea limite, iar împreună cu eroii lor favoriți, aceștia vor descoperi magia și importanța Crăciunului.
  • Mituri ale Greciei Antice. Repovestire după miturile clasice de Diane Namm – Copii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani vor fi entuziasmați să descopere, într-o manieră adecvată vârstei lor, rolul actelor de eroism și magia miturilor grecești din timpuri străvechi.
  • Căpitanul Nemo, repovestire de Dave Eggers – Inspirată de magia celor 20.000 de leghe sub mări, a lui Jules Verne, această carte îi va inspira pe cei mici să intre în aventura căpitanului Nemo, pentru a descoperi esența acesteia. Acesta reprezintă un prim pas pentru a-i inspira pe aceștia să descopere, pe viitor, lumea magică a povestirilor lui Jules Verne.

Acestea sunt doar câteva exemple de titluri de cărți pentru copii și autori pe care le puteți include pe lista clubului de lectură. În funcție de vârsta copiilor și în baza obiectivelor de dezvoltare cognitivă stabilite pentru aceștia, puteți completa lista cu cărți din diverse domenii.

Activități pe care le poți organiza în cadrul clubului de lectură

Un club de lectură nu se rezumă doar la citirea listei de cărți stabilite de organizatori. Pornind de la activitatea nucleu a acestuia, cea de lectură, pot fi organizate numeroase activități distractive și educative.

Rolul acestora este acela de a-i ajuta pe participanți să înțeleagă mai bine conceptele descoperite, să învețe să privească lucrurile din mai multe perspective și să își exprime părerile deschis, în fața celorlalți.

Iată câteva idei pe care le poți folosi ca sursă de inspirație pentru activitățile organizate în cadrul clubului de lectură:

  • Jocuri menite să dezvolte arta conversației – Participanții pot juca rolul autorului sau al personajelor favorite, din cărțile lecturate. Aceștia pot răspunde întrebărilor adresate de ceilalți participanți. Astfel, esența celor citite va fi înțeleasă și dezbătută, din mai multe perspective.
  • Redactarea unui jurnal al concluziilor – Pornind de la lectura cărților alese și pe baza discuțiilor libere, se poate alcătui un jurnal de concluzii. Acesta poate fi realizat pe parcursul sau la finalul clubului de lectură.
  • Vizionarea unui film inspirat din cărțile citite – Se știe că atât cei mici, cât și adolescenții adoră să urmărească proiecțiile cinematografice inspirate din viața personajelor favorite. În cazul în care există un film adaptat din scenariul unei cărți lecturate, vizionarea acestuia poate deveni o activitate distractivă pentru participanți.
  • Organizarea unei piese de teatru – Cei mici adoră să fie pe scenă alături de prietenii lor. Atunci când au ocazia de a face acest lucru deghizați în personajele lor favorite din cărți, ai scenariul perfect al unei seri de distracție. Trebuie doar să stabiliți rolurile pe care cei mici le vor juca, să pregătiți costumele și scenariul piesei de teatru, iar distracția va fi garantată pentru cei mici și cei mari.

Suntem convinși că acum, ideea organizării unui club de lectură sună și mai bine. Poate că îți doreai să faci acest lucru de multă vreme, dar nu știai exact ce presupune sau cum să dai startul planului tău magic. Acum că ai descoperit tot ce trebuie să știi, poți folosi ideile oferite aici ca sursă de inspirație, pentru a crea cadrul ideal în care cei mici să descopere plăcerea lecturii.

Descoperă mai multe informații utile despre modul în care poți transforma lectura cărților copilăriei într-o aventură demnă de experimentat de cei mici și cărți recomandate pentru lectură pe curteaveche.ro.