Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/girl-holding-mug-of-coffee-above-opened-book-on-brown-wooden-table-1508110/

Există oameni cărora le place să parcurgă cu o poftă de nedescris fiecare cuvânt al unui roman, descoperind detalii noi cu fiecare pagină pe care o întorc, sau trăsături ascunse ale personajelor, cu care se identifică pe măsură ce se apropie de finalul cărții. Însă există și cititori care preferă cărți de business, dezvoltare personală sau psihologie, dar care și-ar dori să descopere cele mai importante pasaje subliniate cu un marker verde-neon. Iar asta, din cauza lipsei de timp, răbdare sau energie.

Dacă te identifici cu cea de-a doua categorie, atunci te afli în locul potrivit! Pentru că astăzi vorbim pe repede ‘nainte despre 5 metode eficiente prin care poți duce la bun sfârșit orice volum ai avea în mână, indiferent de subiect sau de autor.

Rămâi alături de noi până la final, pentru că ți-am pregătit o mulțime de informații interesante în randurile de mai jos. Dar mai înainte de toate, este firesc să ne punem următoarea întrebare:

De ce cred oamenii că o carte “este greu de parcurs”?

Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/book-sunglasses-old-nostalgic-24576/

Mai multe motive stau la baza acestei idei, iar printre cele mai des auzite se numără:

  • incompatibilitatea cititorului cu familia de cuvinte specifice din carte;
  • incompatibilitatea cititorului cu un anumit domeniu tehnic;
  • lipsa de timp a unui cititor, coroborată cu pierderea interesului pentru subiect;
  • dimensiunile impresionante ale cărții pe care o citește;
  • viteza cu cititorul poate citi un număr de pagini.

Așadar, iată care sunt cele mai importante recomandări pentru a citi mai repede, indiferent de domeniul din care face parte cartea respectivă:

Cum să citești mai repede orice carte – Sfat 1

Setează un prag zilnic de 40 de pagini, pe care le poți parcurge în aproximativ 1-1.5 ore! Este un exercițiu excelent pentru a rămâne conectat la conținutul cărții citite, însă și o măsură de prevenire a plictiselii, plictiseală cauzată de cititul sporadic al unui număr redus de pagini. Un calcul simplu arată că poți citi 280 de pagini într-o săptămână, dacă urmezi acest exercițiu.

Cum să citești mai repede orice carte – Sfat 2

Citește până termini un capitol! Iată încă un sfat construit în jurul unei idei asemănătoare cu cea de mai sus: citirea cărții până la atingerea unei borne clare, palpabile. Nu lăsa cartea din mână, până când nu ajungi la pagina în care începe următorul capitol! Cu alte cuvinte, încearcă să duci la bun sfârșit lucrul deja început, câștigând astfel pe toate planurile: parcurgi mai repede cartea respectivă, rămâi conectat la firul narațiunii etc

Cum să citești mai repede orice carte – Sfat 3

Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/person-holding-and-reading-book-during-daytime-115001/

Dacă timpul te presează, amână! Nu citi atunci când bate la ușă un deadline stresant. Lasă zilele să treacă și găsește “acel” moment, în care te poți bucura de cartea pe care vrei să o termini. Cititul este o mică plăcere a vieții, ce nu oferă rezultatele scontate atunci când mintea îți este în altă parte. Așadar, găsește mereu “timing”-ul potrivit pentru a parcurge cu mai mult spor lectura respectivă!

Cum să citești mai repede orice carte – Sfat 4

Evită cărți incompatibile cu viața ta! Nu te forța să parcurgi lecturi aflate în afara zonei tale de interes, doar pentru că ți-ai dori să afli mai multe informații despre tot ce te înconjoară. Cititul este o pasiune, și ca orice altă pasiune de pe acest pământ, trebuie să continue în mod organic. Orice forțare se va întoarce împotriva cititorului, sub forma de plictis, neînțelegere a textului, abandon.

Cum să citești mai repede orice carte – Sfat 5

Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/woman-reading-her-notes-258353/

Citește întotdeauna într-o atmosferă plăcută! Este mult mai simplu să rămâi conectat la firul logic al acelei lecturi, atunci când decorul este de partea ta. Poți, astfel, să fii mai concentrat la scrierea pe care o ai în fața ochilor, fără a fi distras de unii factori ce pot fragmenta întreg acest proces. Confortul propriului cămin, o cafenea retrasă, un petic de iarbă din parcul tău preferat – iată câteva decoruri în care nu pătrund grijile tale zilnice.

Asimilează aceste noi cunoștințe și termină mai repede orice carte ai începe! Atât timp cât pasiunea ta pentru citit este vie, noi suntem mereu lângă tine cu autori noi și titluri mai mult decât interesante! Așa că intră chiar acum pe site, pentru a fi la curent cu ultimele apariții!