Marţi, 31 ianuarie, a avut loc lansarea cărţii “Zidul de sticlă. Ion D. Sîrbu în arhivele Securităţii” de Clara Mareş. La eveniment au fost prezenţi, alături de autoare, Doina Jela, redactorul cărţii, artistul Ion Barbu, criticii Daniel Cristea-Enache şi Dan C. Mihăilescu. Dezbaterea a fost moderată de Angelo Mitchievici, directorul departamentului „Ideologie și Cultură“ al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), iar gazdă ne-a fost Tania Radu, Vicepreşedintele Institului Cultural Român.

În carte este prezentat tulburătorul destin al lui Ion D. Sîrbu, profesor de filozofie la Universitatea din Bucureşti şi autor al unei consistente şi valoroase literaturi “de sertar”.  Autoarea Clara Mareş a consultat peste 1700 de documente din arhiva Securităţii pentru a reda cât mai fidel  încercările prin care a trecut scriitorul în cei 32 de ani de urmărire.  Dan C. Mihăilescu ne povestea că peste 50 de ofiţeri ai Securităţii s-au ocupat de cazul său şi au existat tot la fel de mulţi informatori în jurul său printre prieteni, cunoştinţe, susţinători.  Cu toate acestea, el nu a semnat niciodată pactul cu diavolul.  “Zidul de sticlă. Ion D. Sîrbu în arhivele Securităţii” este o carte despre tăria unui om de a apăra întotdeuna Adevărul şi Dreptatea.

În continuare aveţi un link către înregistrarea video a dezbaterii de marţi, precum şi un link către documentarul dedicat lui Ion D. Sîrbu, “Povestea celui mai iubit dintre pământeni”, realizat de Simona Şerbănescu pentru Radio România Actualităţi.

Biografia lui Ion D. Sîrbu a fost sursă de inspiraţie pentru scriitorul Marin Preda care i-a acordat acelaşi destin tragicomic  personajului principal al romanului “Cel mai iubit dintre pământeni”, Victor Petrini.

http://www.privesc.eu/widget/live/8710

Clara Mareş

Dan C. Mihăilescu

Doina Jela

Daniel Cristea-Enache

Ion Barbu

Tania Radu, Vicepreşedinte Institutul Cultural Român

Iren şi Grigore Arsene