Grigore Gafencu a fost om politic şi diplomat român, ministru al Afacerilor Străine al României între decembrie 1938 şi iunie 1940,  trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României la Moscova între august 1940 şi iunie 1941. Este autorul lucrărilor „Preliminariile Războiului Din Răsărit. De la Acordul de la Moscova (21 august 1939) până la ostilităţile din Rusia  sursa foto    (22 iunie 1941)” şi „Ultimele zile ale Europei. Un voiaj diplomatic în 1939”, apărute în Franţa în 1944, respectiv 1946.  Ambele titluri au fost reeditate în 2011 de Curtea Veche Publishing în ediţii bilingve francezo-române.

Gafencu a lăsat şi un jurnal  cu însemnări zilnice deosebit de importante pentru cunoaşterea vieţii politice româneşti şi internaţionale. Jurnalul a fost mulţi ani pe lista neagră a Securităţii, fiind publicat în integralitate abia în 2006 la iniţiativa Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc (în prezent Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc).

Neagu Djuvara scrie despre Grigore Gafencu: „ …prin fineţea judecăţii sale politice, în urma experienţei ca ministru de externe, apoi reprezentant al României la Moscova într-un moment atât de dramatic, precum şi datorită talentului său de scriitor, a fost perceput în străinătate, în tot timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi în cei zece ani care au urmat, ca personalitatea română cea mai strălucită şi reprezentativă.“

În volumul „Ultimele zile ale Europei. Un voiaj diplomatic în 1939”, Gafencu descrie cu spirit critic întâmplările anului 1939, aşa cum i s-au întipărit în minte direct de la masa tratativelor înainte ca Europa să fie devastată de cel de-al doilea război mondial. O carte cu o valoare istorică însemnată ce reprezintă o monografie a eforturilor diplomatice întreprinse de personalităţi precum Winston Churchill sau Édouard Daladier.

„Ultimele zile ale Europei. Un voiaj diplomatic în 1939”, volum în ediţie bilingvă aparut cu sprijinul:

      

Partener media: