Curtea Veche Publishing, una dintre cele mai mari edituri din România, alături de Asociația Curtea Veche, se alătură eforturilor de ajutorare a refugiaților din Ucraina. Profiturile din vânzarea cărților scrise de autori ruși disidenți, cât și toate donațiile către Asociația Curtea Veche în luna martie vor merge în totalitate către ONG-uri care transportă ajutoare la graniță sau în zona de conflict. Totodată, editura lansează un apel către scriitorii și jurnaliștii ucraineni care au fost privați de platformele de exprimare, pentru a publica în cadrul unei antologii de texte despre situația actuală. 50% din încasările obținute în urma vânzării acestei antologii vor fi donate refugiaților și cealaltă jumătate va merge către scriitorii și jurnalișii ucraineni.

Invazia Ucrainei de către Rusia este atât o tragedie, cât și un dezastru umanitar care abia începe. În vremuri fără precedent, trebuie să ne gândim cum îi putem ajuta atât pe cei care sunt nevoiți să fugă din calea războiului, cât și la copii, la viitoarele generații care vor privi în urmă la aceste acte de violență. Trebuie să ne gândim atât la scriitorii și oamenii de cultură ucraineni ale căror vieți au fost brutal întrerupte și care sunt acum nevoiți să înceapă o nouă viață, cât și la scriitorii ruși disidenți care s-au declarat deja împotriva acestui război.

Scriitorii ruși sunt alături de Ucraina

Într-un articol publicat pe HotNews.ro, Mihail Șișkin, unul dintre cei mai importanți scriitori ruși ai momentului și cunoscut opozant al regimului de la Kremlin, a vorbit în numele poporului rus: „Eu sunt rus. În numele poporului meu, al țării mele, al meu, Putin comite crime înfiorătoare. Putin nu este Rusia. Rusia e încercată de durere și rușine. În numele Rusiei mele și al poporului meu, cer iertare ucrainenilor.” Vladimir Sorokin, un alt scriitor disident important al canonului rus contemporan, a vorbit într-un articol tranșant despre dinamicile puterii sub dominația lui Vladimir Putin.

Ororile la care este supus poporul ucrainean în aceste momente sunt greu de pus în cuvinte. Uneori, ajută să ne întoarcem la cuvintele deja scrise, pentru a putea face față unor vremuri pe care nimeni nu credea că le vom trăi vreodată. Timp de o lună, toate profiturile încasate de Curtea Veche Publishing din vânzările cărților din pachetul ,,Disidență umanitară” vor fi redirecționate către acțiunile de ajutorare ale refugiaților ucraineni din România.

Cărțile pot fi găsite aici: https://bit.ly/disidenta-umanitara

Apel pentru scriitorii și jurnaliștii ucraineni

Scriitorii, jurnaliștii și oamenii de cultură sunt printre primele categorii afectate într-un conflict militar. Rămași nu doar fără mijloacele prin care își câștigau existența, aceștia se văd brusc privați și de platformele prin care pot să vorbească nu doar în numele lor, ci a tuturor celor ale căror drepturi inalienabile sunt încălcate chiar în aceste momente. Scriitorii și jurnaliștii sunt cei care se văd nevoiți să preia responsabilitatea de a exprima furia, frustrarea, frica și confuzia întregului popor ucrainean.

De aceea, Curtea Veche Publishing s-a hotărât să deschidă un apel pentru texte ale scriitorilor, eseiștilor, poeților și jurnaliștilor ucraineni și să le ofere astfel o platformă nouă de exprimare. Toate textele vor fi adunate într-o antologie dedicată vocilor celor oprimați și marginalizați, celor care înfruntă acum ororile războiului. Toate încasările obținute în urma vânzării acestei antologii vor fi direcționate tot către Ucraina: 50% vor fi donate refugiaților și 50% va merge către scriitorii și jurnaliștii ucraineni publicați în antologie.

Toți cei interesați pot cere detalii pe email la forukraine@curteaveche.ro.

Asociația Curtea Veche își redirecționează donațiile

Pentru că misiunea Asociației Curtea Veche a fost mereu de a oferi șanse egale la educație și acces la toate drepturile umane fundamentale tuturor copiilor, toate donațiile adunate în conturile asociației în luna martie vor fi direcționate către ONG-urile care ajută refugiații la graniță, ori care au pasaj verde pentru transport de ajutoare în Ucraina.

Toți cei interesați să participe la acest maraton de donații o pot face direct în conturile Asociației Curtea Veche:

  • Nume beneficiar: Asociatia Curtea Veche
  • CIF: 32907122
  • RON: RO62OTPV113000823980RO01
  • EUR: RO19OTPV113000823980EU01
  • USD: RO76OTPV113000823980US01
  • Conturi deschise la OTP BANK
  • Cod SWIFT: OTPVROBUXXX