Marți, 15 decembrie, de la ora 19:00, lansăm online noua carte a istoricului Hermann Gusztáv-Mihály, O scurtă istorie a secuilor, împreună cu prietenii de la Institutul Cultural Maghiar București / Magyar Kulturális Intézet Bukarest. Autorul va intra în dialog cu istoricul Sorin Mitu.

Evenimentul va putea fi urmărit pe paginile de Facebook ale Institutului Cultural Maghiar și Curtea Veche Publishing.

Istoria secuilor poate avea ea însăși o istorie a ei, dacă ne gândim la discrepanțele evidente dintre opiniile istoricilor privitoare la multe aspecte ale sale: originea secuilor (despre care s-au lansat uneori ipoteze la granița cu literatura științifico-fantastică sau cu teoria conspirației), mentalitățile și profilul lor psihologic, motivațiile și obiceiurile acestora etc. Crezul de la care pornește această carte este că întotdeauna trebuie să discernem între ipotezele de bun-simț și speculații, bazându-ne, pe cât posibil, pe dovezile arheologice și documentare.

Conform mărturiei autorului, aceasta este prima carte pe care a conceput-o și a scris-o de la bun început în română, nu în maghiară, limba sa maternă. A renunțat la etapa traducerii pentru a se transpune mai ușor în ipostaza cititorului român, căruia îi este în primul rând adresat acest volum și, totodată, căruia i se cere să privească realitățile prezentate din alte perspective decât cele cu care a fost obișnuit.

Hermann Gusztáv-Mihály (n. 1955) este doctor în istorie și predă istorie și istoria culturii la Universiatea Babeș-Bolyai, filiala din Odorheiu Secuiesc. Este specialist în istoria secuimii din secolul al XVIII-lea și până în prima jumătate a secolului XIX-lea. Are publicate nouă cărți (dintre care două în română) și peste șaizeci de sudii în reviste și antologii de specialitate. A efectuat cercetări privind istoria politico-administrativă a Ținutului Secuiesc și s-a concentrat asupra aspectelor privitoare la evoluția mentalităților diferitelor categorii sociale din această zonă.

Sorin Mitu (n. 1965) este profesor la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Este specialist în istoria Transilvaniei, imagologie comparată și studiul naționalismului. În 1998 manualul său de istorie a provocat o dezbatere aprinsă în publicistica românească. Pe lângă numeroasele studii publicate în diferite reviste de specialitate, este autorul a zece cărți care tratează diferite aspecte ale istoriei României din secolul XIX până în secolul XXI.