Anca Stuparu, medic și scriitoare stabilită la New York, lansează alături de Curtea Veche Publishing Povestirile unor școlari zvăpăiați. Amintiri pandemice, o carte de amintiri inedită. O rememorare a vremurilor din școală, alături de foștii săi colegii de clasă, la câteva decade după, când amintirile pot fi un bun leac pentru toate emoțiile amestecate din perioada pandemiei.

„Lumea părea dintr‑odată blocată de la o zi la alta, ca într‑un joc de Statui pe care îl jucam în copilărie. Atunci, unul dintre noi ne prindea de o mână și învârtea pe fiecare de două‑trei ori, iar în momentul în care ne desprindeam de el, încă amețiți, trebuia să rămânem înțepeniți în acea poziție mișcată. Deveneam statui. Ne reveneam din împietrirea jocului și starea de statuie numai după ce răspundeam unor întrebări puse de copilul care ne învârtise, iar noi îi vorbeam tot din aceeași poziție oprită, mișcați, în inerție; eram ca o statuie până răspunsurile întrebărilor ne dezlegau din această stare.” Așa începe volumul, fiind o foarte bună parelelă cu lumea curentă și o foarte bună ocazie pentru a da timpul înapoi. Această carte te va ajuta să te reîntorci măcar puțin în copilărie, să retrăiești vremurile de atunci, să râzi, să plângi.

Rememorările din carte, deși sunt din plină perioadă comunistă, sunt de o frumusețe uitată. Mulți dintre cei care le trăiau atunci, nici nu realizau cât de importante vor fi aceste povești pentru ei mai târziu. Din amintirile adunate de la școlarii zburdalnici de atunci și adulții de azi au rezultat o poveste extraordinară despre prezent și despre trecut, completată de fotografii grăitoare. Elevii zvăpăiați care rememorează alături de Anca Stuparu sunt: Elian Băcilă (Urechiatu), Sorin Ilie Bijan, Ștefania Adina Bornuz, Cristian Ghițoaica, Petre Jianu, Anne Marie Kreutzer, Vasile Lature, Andreea Marcu, Alin Milutinovici, Ilie Adrian Nichescu, Florin Nicolae Slavoia, Adrian Nicolae Suciu, Gabriela Trăilescu, Silviu Vlăduceanu.

Toate veniturile obținute din vânzarea cărții vor fi donate Fundației HOSPICE Casa Speranței, pentru a veni în sprijinul copiilor cu boli incurabile.

ANCA STUPARU s-a născut la 31 martie 1974 la Lugoj, în județul Timiș. În prezent își finalizează doctoratul în Sănătatea Femeilor la Universitatea de Stat din Minneapolis, Minnesota. Din 1998, Anca locuiește în New York, unde practică Medicină de Urgență Obstetrică și Ginecologie la Jamaica Hospital Medical Center și Elena-Maria Buruiana Physicians. Debutul său literar a fost în 1998, în Revista de Literatură și Spiritualitate Româno-Americană Lumină Lină. A publicat în revistele Scrisul Românesc, Matricea Românească și Orizont. În Statele Unite, Anca a publicat poezii în revista Humanities, iar în Canada în Observatorul Cultural. În Noiembrie 2018 a publicat la Timișoara volumul bilingv de poezie De pe alt mal/From Another Shore. Poeziile ei fac parte din Antologia bilingvă a lui Daniel Ioniță Poezia Românească de la Origini până în Prezent. În 2001 s-a căsătorit cu Ion Cassablanca și în 2005 s-a născut băiatul lor, Justin Cleopa, pasionat de tenis, limbi străine, artă culinară, autor al volumului pentru copii Gătiți cu mine!

Volumul Povestirile unor școlari zvăpăiați. Amintiri pandemice, apărut la Curtea Veche Publishing va fi disponibil în curând pe curteaveche.ro și în librăriile din țară.

Partener monitorizare presă: Klarmedia