Să fii într-o relație este una dintre cele mai frumoase bucurii ale vieții. Simți că, în sfârșit, ai găsit acel om cu care sufletul tău rezonează mai mult decât cu oricare altul. În același timp, o relație sănătoasă înseamnă și o responsabilitate pe care trebuie să v-o asumați amândoi, astfel încât lucrurile să funcționeze și să meargă într-o direcție bună. Există riscul să apară certuri, nevoi emoționale neîmplinite, neînțelegeri, provocări, monotonie. Toate acestea, gestionate incorect, pot crea o ruptură: temporară sau, mai mult, definitivă. De aceea, este esențial să te cunoști foarte bine și, în aceeași măsură, să îl cunoști pe celălalt pe deplin, cu toate nevoile, dorințele, vulnerabilitățile sale. În felul acesta, vei învăța cum să reacționezi și cum să-i vorbești, astfel încât să nu creezi răni adânci. Vei ști cum să îl faci să se simtă iubit, împlinit, respectat, valorizat.

În zilele noastre, învățarea tuturor acestor lucruri începe să devină o prioritate pentru din ce în ce mai mulți oameni care își doresc o relație serioasă, dar mai ales sănătoasă. De cele mai multe ori, aceștia sunt în căutarea unor lecturi prin care să găsească răspunsurile întrebărilor referitoare la ei, dar și la relația cu celălalt. Cum numărul unor astfel de cărți crește constant, selectarea lecturilor devine o adevărată provocare.

Dacă te afli aici, suntem convinși că și tu îți dorești să-ți creezi o listă cu cărți de calitate, care să te ajute să înțelegi în profunzime relația cu partenerul tău. De aceea, am pregătit pentru tine un top cu cele mai apreciate cărți care se adresează celor care își doresc relații de cuplu fericite. Iată, așadar, care sunt acestea:

Încă o șansă – Gary Chapman

Gary Chapman, celebrul autor al seriei „Cele 5 limbaje ale iubirii”, vine în sprijinul celor care trec prin momente de cumpănă în viața de cuplu. Din nefericire, dacă nu sunt gestionate corect, iar comunicarea pare imposibilă, astfel de momente pot duce chiar la sfârșitul relației. În schimb, atunci când partenerii învață să vorbească pe limbajul celuilalt, împăcarea este mult mai aproape decât ar crede. Diferențele care există între limbajele iubirii sunt una dintre cauzele principale ale neînțelegerilor în cuplu: de pildă, ca atunci când el îți reproșează că nu petreceți suficient timp împreună și că nu-l iubești cu adevărat, deși tu obișnuiești să-l ții strâns în brațe ori de câte ori vă întâlniți. Cu alte cuvinte, el asociază iubirea cu timpul petrecut în doi, în timp ce tu crezi că dragostea este în strânsă legătură cu atingerile tandre.

Ce zici, nu crezi că relația voastră poate avea „Încă o șansă” dacă învățați să vă descoperiți cu adevărat și să vă exprimați iubirea în așa fel, încât să vă simțiți iubiți, apreciați, înțeleși?

Secretul căsniciei fericite – Zig Ziglar

Conflictele, problemele și provocările pot afecta orice căsnicie. Uneori devin atât de grave și de frecvente, încât soții simt că ar fi mai bine să divorțeze, uitând, parcă, de iubirea care i-a adus, la început, împreună.

Zig Ziglar, unul dintre cei mai cunoscuți autori de dezvoltare personală, crede că până și dezastrele din relația de cuplu își pot găsi rezolvarea, dacă ambii parteneri învață să repare – împreună.

Dacă tu și partenerul tău de viață treceți printr-o perioadă dificilă, aparent fără sfârșit, este foarte posibil să-ți schimbi părerea după ce vei citi „Secretul căsniciei fericite”. În acest volum vei descoperi sfaturi, strategii și idei care te vor inspira și care te vor ajuta să-ți reclădești relația de dragoste alături de soțul sau de soția ta.

Necenzurat – Radu F. Constantinescu

Radu F. Constantinescu este unul dintre cei mai apreciați scriitori români contemporani care abordează teme precum dragostea, relația de cuplu, sexul – așa cum se regăsesc ele în zilele noastre. În plus, el este unul dintre puținii autori care reușește să prezinte dragostea din ambele perspective: atât din cea masculină, cât și din cea feminină, ceea ce transformă cartea în una potrivită pentru ambele sexe.

Într-o manieră relaxată și naturală, bineînțeles necenzurată, prin care se creează apropierea de cititori, autorul răspunde la o serie de întrebări, frecvente de altfel când vine vorba de dragostea din timpurile noastre. Cum arată relația perfectă?, Ce este preludiul?, De ce se strică o relație oficială? sunt doar câteva dintre întrebările cărora le vei găsi răspunsul în timp ce citești „Necenzurat”.

Cât de compatibili sunteți? Manualul relațiilor – Allan & Barbara Pease

Dacă ești în căutarea unei sugestii de lectură care să îmbine armonios cunoștințele de specialitate cu sfaturile practice, „Cât de compatibili sunteți? Manualul relațiilor” este o carte pe care o poți nota în wishlist-ul tău. Ba mai mult, aceasta este chiar mai interactivă decât ai crede, pentru că pune la dispoziția cititorilor o serie de chestionare care vizează diverse aspecte referitoare la comunicarea și interacțiunea din cuplu.

Într-o manieră plină de umor, autorii prezintă mai multe situații din viața amoroasă, pe care și tu și partenerul tău veți învăța, la finalul lecturii, să le gestionați mult mai ușor: relația cu rudele, comunicarea în relație, organizarea unei vacanțe la țară.

După ce vei citi volumul lui Allan și al Barbarei Pease, îți vei da seama că, în fond, lucrurile nu sunt chiar atât de complicate pe cât obișnuiești să le complici uneori – nu te îngrijora, e un lucru firesc pentru mulți dintre noi. Ce ai zice, totuși, dacă ai respira adânc, te-ai relaxa puțin și ai începe să nu mai iei totul chiar atât de în serios?

Inteligența erotică – Esther Perel

Într-o relație sănătoasă și serioasă, dragostea fizică ocupă unul dintre cele mai importante locuri, iar pasiunea sexuală este, după cum atrage atenția autoarea, mult mai complexă decât am tinde să credem. Afirmația este cu atât mai credibilă, cu cât vine din partea unui terapeut celebru, care a ajutat numeroase cupluri să-și rezolve problemele din viața intimă.

Astfel, „Inteligența erotică” abordează subiecte dureroase, care devin problemele centrale în viața multor cupluri din zilele noastre: dispariția pasiunii sexuale, nașterea unui copil, monotonia, infidelitatea. De altfel, informațiile sunt susținute prin prezentarea unor studii de caz, extrase din experiența de terapeut a autoarei. Astfel de probleme, deși pot umbri chiar pe termen lung viața de cuplu, își au cheia de rezolvare în comunicare, pe care Esther Perel o consideră esențială în orice împrejurare.

Importanța fanteziei într-o relație pasională, influența experiențelor din copilărie asupra comportamentului din viitor al partenerilor, felul în care cultura a impus diverse constrângeri sexuale – iată doar câteva dintre aspectele pe care le vei găsi detaliate în volumul de față.

Pentru ca o relație să funcționeze, pe lângă comunicare, încredere, respect, este necesar să existe și pasiune. Ce zici? Nu crezi că e timpul să descoperi, fără ascunzișuri, cât de mult contează inteligența erotică?

Așadar, pentru a te bucura de o relație amoroasă sănătoasă, este esențial să înțelegi cum funcționează unele lucruri, să-ți cunoști foarte bine partenerul sau partenera, să comunici absolut tot – de la ce îți dorești, la ce te frământă. De asemenea, nu uita că fericirea în doi nu vine de fiecare dată de la sine. Nu de puține ori, tu și sufletul tău pereche veți fi responsabili să o construiți. Fundația? Va fi întotdeauna iubirea.