Miercuri, 13 martie 2012, ora 19.00, cititorii care doresc să îl cunoască pe scriitorul mexican Juan Pablo Villalobos într-un cadru informal sunt aşteptaţi în Energiea (Str. Ion Brezoianu, nr. 4), unde vor avea ocazia să afle lucruri inedite despre Mexic şi despre autor. Seara va începe cu o discuţie între Juan Pablo Villalobos şi Sorin Tudor, fondator Webcultura şi specialist în comunicare online, si va continua cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri, urmată de una de autografe.

Scriitorul se va afla în România între 13 şi 15 martie, la invitaţia Curtea Veche Publishing. Romanul său de debut, „Fiesta în bârlog”, a cunoscut pe plan internaţional un succes aproape instantaneu, ajungând direct pe lista scurtă pentru Guardian First Book Award şi la puţin peste un an de la apariţie fiind deja tradus în 15 ţări.

În Energiea, cititorii pot afla direct de la autor detalii despre carte şi chiar despre originea câtorva dintre citatele amuzante care sunt deja cunoscute pe internet, redând vocea candidă, amuzantă şi plină de autenticitate a personajului principal. „Dar eu nu sunt bolnav de minte, pe mine nu m-a durut niciodată creierul” sau „Memoria mea e aproape fulminantă” sunt doar două dintre acestea.

Fiesta în bârlog este o “reflecţie asupra Mexicului văzut din afara Mexicului”, plină de umor, ironie, şi abordând cu o inocenţă convingătoare teme cât se poate de controversate. Este povestea lui Tochtli, fiul unui temut mafiot mexican, care locuieşte împreună cu tatăl său şi cu o suită de servitori într-un palat izolat de restul lumii, frecventat de politicieni corupţi, de prostituate şi de oameni de afaceri dubioşi. Pentru “protecţie”, Tochtli este privat de contactul cu lumea exterioară, dar asta nu contează, pentru că palatul este el însuşi o reproducere în miniatură a Mexicului. Dorinţa sa cea mai aprigă este aceea de a avea un hipopotam pitic din Liberia. Deşi autorul este împotriva etichetării cărţii sale ca “narcoliteratură”, el este totuşi considerat cel mai important reprezentant al acestui curent.

Volumul face parte din colecţia Byblos şi poate fi comandat pe www.curteaveche.ro, la preţul de 18 lei.

Mulţumim partenerilor noştri: Ambasada Mexicului în România, Institutul Cervantes, Ramada Plaza Bucharest, Tarom, Restaurant El Torito, Energiea Pub, Librăria Cărtureşti Verona, Universitatea din Bucureşti, Agenţia Griffon&Swans, Bookfest Timişoara.

Parteneri media: Radio Guerrilla, realitatea.net, IQads, ring, Evenimentul Zilei, Şapte Seri, Accente, Revista Cultura, hotnews.ro.