Este împotriva etichetării cărţii sale ca “narcoliteratură” şi totuşi este considerat cel mai important reprezentant al acestui curent. Mai sunt doar câteva zile până când îl puteţi întâlni pe Juan Pablo Villalobos, scriitorul mexican ce a surprins lumea literaturii contemporane prin “Fiesta în bârlog”, o “reflecţie asupra Mexicului văzut din afara Mexicului”, plină de umor, ironie, şi abordând cu o inocenţă convingătoare teme cât se poate de controversate.

Între 13 şi 15 martie, scriitorul de origine mexicană Juan Pablo Villalobos se va afla în România la invitaţia Curtea Veche Publishing, programul său incluzând două evenimente în Bucureşti şi unul în Timişoara. Miercuri, 13 martie, de la ora 19.00, bucureştenii îl pot întâlni în Energiea (Str. Brezoianu, nr. 4), unde va răspunde întrebărilor lui Sorin Tudor, fondator Webcultura şi specialist în comunicare online. Joi, 14 martie, începând cu ora 18.30, la Institutul Cervantes (B-dul Regina Elisabeta, nr. 38) va avea loc lansarea volumului “Fiesta în bârlog” în prezenţa autorului şi a invitaţilor săi: ES Maria Cristina de la Garza Sandoval, Ambasadoarea Mexicului în România; Juan Carlos Vidal, Directorul Institutului Cervantes; Grigore Arsene, Manager Curtea Veche Publishing şi Horia Barna, traducătorul cărţii. Lansarea, moderată de jurnalistul Mihai Rădulescu, va fi urmată de o sesiune de autografe şi o recepţie.

Vineri, 15 martie, începând cu ora 18.00, Juan Pablo Villalobos se va întâlni cu publicul Salonului de Carte Bookfest Timişoara, în cadrul unui eveniment moderat de Brînduşa Armanca.

Juan Pablo Villalobos, scriitorul mexican ce a făcut din Eugen Ionescu un erou personal, a reuşit să impresioneze întregul mapamond cu volumul său de debut, tradus deja în 15 ţări. Fiesta în bârlog este povestea lui Tochtli, fiul unui temut mafiot mexican, care locuieşte împreună cu tatăl său şi cu o suită de servitori într-un palat izolat de restul lumii, frecventat de politicieni corupţi, de prostituate şi de oameni de afaceri dubioşi. Pentru “protecţie”, Tochtli este privat de contactul cu lumea exterioară, dar asta nu contează, pentru că palatul este el însuşi o reproducere în miniatură a Mexicului. Dorinţa sa cea mai aprigă este aceea de a avea un hipopotam pitic din Liberia.

Autorul se află într-un turneu de promovare a cărţii în Europa, înainte de vizita în România fiind invitat în Franţa, unde este şi nominalizat la un premiu literar, şi în Bulgaria.

Volumul de nici 100 de pagini, apărut la Curtea Veche Publishing în 2012 în traducerea lui Horia Barna, a câştigat simpatia cititorilor români, unii dintre ei reuşind şi să intre în contact direct cu scriitorul prin reţelele de socializare. Multe citate din carte, redând vocea candidă, amuzantă şi plină de autenticitate a personajului principal, sunt deja cunoscute pe internet. „Dar eu nu sunt bolnav de minte, pe mine nu m-a durut niciodată creierul” sau „Memoria mea e aproape fulminantă” sunt doar două dintre acestea.

„Fiesta în bârlog”, a cărei copertă a fost realizată de agenţia Griffon&Swans, a fost premiată în cadrul galei „Cele mai frumoase cărţi din România 2012”, organizată de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură.

Juan Pablo Villalobos (n. 1973, Guadalajara) este unul dintre scriitorii contemporani în plină ascensiune. Prozator, eseist şi critic literar, obişnuieşte să abordeze în textele sale teme surprinzător de diverse, de la influența avangardei asupra operei lui César Aira, la “tangologie”, ejaculare precoce şi literatura latinoamericană în prima jumătate a secolului XX.  A fost bursier al programului Alßan, finanţat de Uniunea Europeană, şi a obţinut un doctorat în teoria literaturii şi în literatură comparată la Universitatea Autonomă din Barcelona.  De origine mexicană, trăieşte de câţiva ani în Brazilia, în São Paulo, după ce, până în 2011, a locuit timp de opt ani în Barcelona.

Mulţumim partenerilor noştri: Ambasada Mexicului în România, Institutul Cervantes, Ramada Plaza Bucharest, Tarom, Restaurant El Torito, Energiea Pub, Librăria Cărtureşti Verona, Universitatea din Bucureşti, Agenţia Griffon&Swans, Bookfest Timişoara.

Parteneri media: Radio Guerrilla, realitatea.net, IQads, ring, Evenimentul Zilei, Şapte Seri, Accente, Revista Cultura, hotnews.ro.