21 septembrie. Ieri a fost 20. Parcă era ceva în acea zi. A, da, ziua lui Răzvan Petrescu, scriitorul de proză scurtă pe care noi îl admirăm mult. Şi deci trebuie să îi spunem clar şi la obiect: „La mulţi ani!”

Pentru viteză, pentru că este „rapid şi instinctiv” (Accent cultural, supliment Şapte seri), Răzvan Petrescu se simte cel mai bine scriind proză scurtă, tipul de literatură care se potriveşte cel mai bine modului său de gândire. Din colecţia de cărţi apărute sub semnătura sa fac parte Grădina de vară, Eclipsa, Într-o după-amiază de vineri, noul volum Rubato, o antologie de proză scurtă, cu texte vechi revizuite, dar şi unul nou, Jaf armat, apărut la Curtea Veche.

Pe viitor, urmează să fie tradus şi în Marea Britanie, caută desăvârşirea spirituală şi se gândeşte la o viitoare operă „bestială”. Şi pe lângă astea, îi dorim să aibă mai mult timp. „Nu uita că peste câteva zile voi împlini 55 de ani. La vârsta asta nu mai am timp. Decât pentru doamne pure.” (Accent cultural, supliment Şapte seri).

Foto: Barna Némethi