Toamna aceasta a început cu o surpriză plăcută pentru autorul Constantin Severin, care a primit premiul pentru proză a Uniunii Scriitorilor din România – filiala Bacău. Lucrarea premiată, Iubita lui Esto, este primul roman al scriitorului și a fost publicat anul trecut la editura Curtea Veche.

Evenimentul în cadrul căruia a avut loc decernarea premiilor a avut loc la Centrul Cultural Internaţional „George Apostu” din Bacău, pe data de 16 septembrie. Ceremonia de premiere a fost parte a festivalului literar Toamna Bacoviană, ce a marcat aniersarea a 130 de ani de la nașterea poetului simbolist George Bacovia (1881 – 1957), de asemenea băcăuan.

Constantin Severin - Iubita lui Esto

Iubita lui Esto este un roman de dragoste ce împletește realitatea cu ficțiunea într-o manieră incitantă. Autorul pornește de la premisa că ar fi cunoscut-o pe femeia ce dă titlul cărții și construiește o poveste despre Buenos Aires-ul anilor 1970, ce îl are ca personaj central pe faimosul autor argentinian Ernesto Sábato, alintat Esto. Dragostea dintre Esto și Maria Rustin (despre care aflăm că este de origine română) este povestită pornind de la mesajele pe care cei doi le-au schimbat între ei de-a lungul timpului. Aerul postmodernist al romanului este dat de stilul narativ ce trece de la punctul de vedere al protagonistei la cel al naratorului omniscient. De asemenea, referințele culturale și povestea secundară a misterului unei organizații secrete aduc aminte chiar de stilul folosit de autorul devenit personaj, Ernesto Sábato, în romanele proprii.

Constantin Severin s-a născut în 1952, în Baia de Aramă și este poet, publicist şi artist plastic. Primele sale publicații de ficțiune au fost de poezie, iar Iubita lui Esto este primul său roman. Cartea iese în evidență pentru felul în care reușește să întrepătrundă realitatea scenei culturale și literare a Argentinei anilor `70 cu o poveste de dragoste ce aparține lumii fictive.

Noi îl felicităm pe autor pentru distincția obținută la Bacău. Și, bineînțeles, vă recomandăm și vouă să citiți Iubita lui Esto.