retete_vegetariene_coperta1Volumul „Rețete vegetariene. Combinații rafinate din bucătăria internațională” cuprinde în jur de 200 de reţete din bucătăria internaţională, organizate în secţiuni în funcţie de metoda de preparare sau de ingredientele de bază. Astfel, cititorul va putea căuta cu mare uşurinţă cele mai gustoase aperitive şi salate, supe şi tocăniţe, leguminoase fierte sau preparate la aburi, legume la grătar sau prăjite, soteuri, reţete de paste sau orez etc.

Am ales drept recomandare de vară, să reinventăm împreună un fel de mâncare îndrăgit de români, printr-o rețetă inedită:

MĂMĂLIGĂ CU SOS PESTO

Ungeți ușor cu ulei o tavă rotundă de plăcintă cu diametrul de 23 cm.

Pentru a prepara mămăliga, într-o cratiță, amestecați 1 ½ căni (375 ml) de apă, laptele, o linguriță de sare și fulgii de ardei iute roșu și aduceți la fierbere la foc mare. Turnați ușor mălaiul, amestecând constant ca să nu se formeze cocoloașe.

Reduceți focul la minimum și gătiți, amestecând frecvent, până când compoziția se îngroașă, 10 -15 minute; ar trebui să aibă consistența unui terci de ovăz.
Întindeți-o uniform în tava de plăcintă pregătită, apoi acoperiți-o cu o folie de plastic și lăsați-o să se răcească până când se întărește, cam 1 ½ ore. Între timp, faceți sosul pesto: într-un robot de bucătărie în care ați montat lama metalică, puneți busuiocul, pătrunjelul și usturoiul. Procesați până când ingredientele devin piure. În timp ce robotul funcționează, turnați ulei încet și constant prin orificiul special de adăugat ingredinte. Adăugați o linguriță de sare și parmezanul și procesați până când compoziția se omogenizează. Dacă sosul pare prea gros, adăugați 1-2 linguri de apă. Ar trebui să obțineți cel putin ¾ cană ( 180 ml) de sos.

Tăiați mămăliga în 8 felii egale și scoateți-le cu grijă din tigaia de plăcintă cu ajutorul unei spatule. Ungeți ușor o tigaie mare, neaderentă, și așezați-o la foc mediu spre mare. Adăugați feliile de mămăligă și rumeniți-le până când devin ușor maronii, cam 3 minute pe fiecare parte.poza reteta

Ca să serviți, transferați feliile pe un platou încălzit sau pe farfurii individuale. Puneți jumătate din sosul pesto peste felii. Restul de sos pesto duceți-l la masă.

INGREDIENTE pentru 4 porții:
Pentru mămăligă:
1 ½ cană ( 375 ml) de apă;
1 ½ cană ( 375 ml) de lapte;
O lingură de unt nesărat;
Sare;
Un praf de fulgi de ardei iute roșu;
¾ cană ( 125 g) de mălai;

Pentru pesto:
3 căni fără vârf ( 90 g) de frunze de busuioc proaspete;
½ cană ( 15 g) de pătrunjel cu frunza lată;
2 căței de usturoi mari;
¼ cană ( 60 ml) de ulei de măsline;
Sare;
¼ cană ( 30 g) de parmezan ras;

Fragment din volumul „Rețete vegetariene.Combinaţii rafinate din bucătăria internaţională” de Chuck Williams