Sursă foto: mediafax.ro

Sursă foto: mediafax.ro

Cu regret, anuntăm că pe data de 6 august 2015, la vârsta de 88 de ani, s-a stins din viață Malvina Urșianu, cunoscuta regizoare de film și scenaristă.

Viața Malvinei Urșianu a fost subiectul cărții scrise de Magda Mihăilescu: „Aceste gioconde fără surâs. Convorbiri cu Malvina Urşianu”, apărută la Curtea Veche Publishing în anul 2006.

„În copilărie, a descoperit filmul ca pe un miracol. În adolescenţă, a visat să-i fie aproape. În tinereţe, şi-a făcut un loc în lumea cinematografului. A rămas acolo o jumătate de secol, în ciuda tuturor adversităţilor, a interdicţiilor”

Malvina Urșianu debutează în 1967, la vârsta de 40 de ani, cu filmul „Gioconda fără surâs”, iar de-a lungul activității sale în lumea cinematografului, a semnat regia și scenariul pentru filme precum: „Pe malul stâng al Dunării albastre”(1983), „O lumină la etajul zece”(1984), „Figuranții”(1987), „Trecătoarele iubiri”(1974). În 2003, regizează și scrie scenariul pentru ultimul său film: „Ce lume veselă…”, care a fost recompensat, în același an, cu Premiul Special din partea Uniunii Cineaștilor din România.

În anul 2000 a primit decorația: Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii”.