Alex-Stefanescu-3-1024x682Alex. Ștefănescu, născut la 6 noiembrie 1947, activează în domenii variate, este critic şi istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV, redactor (începând din 1990) şi redactor-şef (în perioada 1995–2010) al revistei „România literară”.

Autor a mii de articole şi a 24 de cărţi, dintre care un mare ecou a avut “Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000″, apărută în 2005 (Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Academiei). Volumele „Jurnal secret” (2009) şi „Bărbat adormit în fotoliu” (2010) s-au epuizat din librării şi au fost reeditate la cererea publicului. Tot la Curtea Veche Publishing a publicat şi cea mai recentă carte a sa, „Mesaj către tineri. Redescoperiţi literatura!”.

“Mi se adresează de multe ori întrebarea:mesaj_catre_tineri_coperta1 cine mai are nevoie azi de literatură? Iată răspunsul meu: toți avem nevoie de literatură, dar nu știm că avem nevoie. […] Oamenii care citesc sunt frumoși. Lectura nu schimbă, bineînțeles, plastica feței. Design-ul fizionomiei rămâne mereu același pe care îl avem din naștere. Dar chipul unui om cultivat iradiază noblețe, se înconjoară de un fel de aureolă ușor de recunoscut. Această carte [„Mesaj către tineri. Redescoperiţi literatura!”] reprezintă o ultimă încercare a mea de a trezi interesul tinerilor pentru literatură. Sunt prea în vârstă ca să mai fac şi alte încercări.
Paginile care urmează pot fi citite, aşadar, ca un mesaj patetic, dar şi ca un testament literar. Dacă nu vor convinge instantaneu, poate vor avea ecou ulterior, când eu nu voi mai fi.” (Alex. Ștefănescu)

Titlurile „Bărbat adormit în fotoliu. Întâmplări” și „Mesaj către tineri. Redescoperiți literatura!” sunt disponibile în magazinul online curteaveche.ro.