Barbat adormit in fotoliu

Curtea Veche Publishing și Biblioteca Județeană “Ovid Densusianu” din Deva invită cititorii la o întâlnire cu îndrăgitul scriitor și critic Alex Ștefănescu, pentru prezentarea volumului “Bărbat adormit în fotoliu”. Întâlnirea va avea loc în complexul Deva Mall, la etajul 4, în Salle D’Or, iar oficiile de gazdă vor fi făcute de Sebastian Bara, Directorul Bibliotecii Județene.

Volumul cuprinde episoade pline de haz trăite de Alex Ştefănescu alături de mari personalităţi din literatura românească, Nicolae Manolescu, Marin Preda, Nichita Stănescu sau Ana Blandiana fiind doar câteva dintre personajele dintr-o carte despre care criticul literar Tudorel Urian a declarat că ‘are toate şansele să devină un bestseller.

Unul dintre cei mai cunoscuţi critici şi istorici literari, prozator, dramaturg, publicist şi realizator de emisiuni TV, Alex Ştefănescu este autor a 16 cărţi, dintre ‘Istoria literaturii române contemporane (1941-2000)’, apărută în 2005, a fost răsplătită cu Premiul Uniunii Scriitorilor şi cu Premiul Academiei. „Alex Ştefănescu este, în lumea literaturii, genul de personaj care nu lasă pe nimeni indiferent. Unii îi sunt prieteni, alţii duşmani de moarte (cei neincluşi în Istorie şi cei menţionaţi în emisiunea sa TV rezervată cărţilor proaste, Tichia de mărgăritar). În fine, mai există o categorie, a celor care îl cultivă cu speranţa secretă că i-ar putea intra în graţii şi că în felul acesta şi-ar putea asigura un viitor luminos în literatura română“, descrie cu haz criticul literar Tudorel Urian.

ALEX ŞTEFĂNESCU (născut la 6 noiembrie 1947) — critic şi istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Emisiunea Un metru cub de cultură, difuzată de Realitatea TV, i-a adus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar altă emisiune, realizată pentru TVR Cultural, Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex. Ştefănescu — Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008. În 2009 a publicat un volum despre două sute cincizeci de cărţi proaste, Cum te poţi rata ca scriitor. Tot în 2009 a început să realizeze şi o emisiune TV pe această temă, Tichia de mărgăritar. Din 2011 a  realizat pentru TVR Cultural emisiunea “Iluminatul public”.