Sandra Gătejeanu Gheorghe, Directorul de Protocol al Casei Regale a României este o tânără profesionistă cu o bogată experienţă şi o eleganţă naturală. Ea a coordonat, în ultimii cinci ani, vizitele oficiale ale Familiei Regale a României în străinătate, dar şi călătoriile regale efectuate în România de membrii Familiilor Regale străine, păstrând legătura cu Casele Regale ale lumii, organizând evenimentele Familiei Regale şi gestionând relaţiile cu misiunile diplomatice acreditate la Bucureşti, dar şi cu misiunile României din străinătate. Sandra Gătejeanu Gheorghe este şi lector la Institutul Diplomatic Român şi susţine prelegeri despre Protocolul şi Ceremonialul Regal. De asemenea, este şi membru al Asociaţiei Române de Protocol. Este autoarea volumelor “Monarhiile Secolului XXI” si “Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare”, ambele apărute la Curtea Veche Publishing. Am ales să îi punem câteva întrebări, special pentru cititorii noştri.

sandra gg

1.Care a fost experiența cea mai interesantă pe care ai trăit-o în exercițiul functiei tale de Director de Protocol al Casei Regale a României? Dar una dintre problemele de protocol pe care o întâlnești cel mai frecvent?

Zi de zi am parte de experiențe interesante în exercițiul funcției mele. Sunt foarte multe momente pe care mi le amintesc cu mare placere incepand cu jubileele Familiei Regale la organizarea carora am lucrat ( Nunta de Diamant a Majestăților Lor în iunie 2008, Jubileul Principesei Moștenitoare în martie 2009, Jubileul Principelui Radu în iunie 2010, Jubileul Majestății Sale Regelui în octombrie 2011), prima călătorie cu Trenul Regal la Alba Iulia cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, Garden Party-ul gazduit anual de Palatul Elisabeta, ceremoniile de decorare de la Castelul Peles dar si evenimentele internationale la care am avut privilegiul să însoțesc pe Majestățile Lor au pe Altețele Lor Regale (căsătoria Principesei Moștenitoare a Suediei în iunie 2010 , căsătoria Ducelui și a Ducesei de Cambridge în aprilie 2012 sau a Marelui Duce Moștenitor de Luxemburg în octombrie 2012, Jubileul de 60 de ani al Principelui de Wales în noiembrie 2008).

Margareta_Portretul Principesei

2. Fiind de multi ani aproape de Familia Regală a României, scrierea unui volum care documentează viața Alteței Sale Regale Principesei Margareta pare un pas firesc. Cum s-a născut ideea acestui proiect?

Ideea scrierii volumului ,,Margareta.Portretul Principesei Moștenitoare” a venit pentru a completa seria portretelor Regale, începută cu câțiva ani în urmă, de către Alteța Sa Regală Principele Radu – Elena. Portretul unei Regine (Editura Rao, 2007) și Ana.Portretul Reginei (Curtea Veche Publishing, 2013).

La elaborarea volumului am plecat de la idea că societatea actuală are nevoie de modele de leadership feminin, de persoane care, prin propriile acțiuni și idei să poată genera dezvoltare. Pentru mine, Principesa Moștenitoare Margareta este un lider care dă unitate și sens identitar tuturor românilor, un model. Principesa Moștenitoare este de aproape 25 de ani în România, perioadă în care a desfășurat și desfășoară o serie de activități în folosul României și al românilor. Cred că portretul Principesei Moștenitoare ar trebui să fie cunoscut de toți românii.

3. Cum a decurs procesul de documentare pentru volumul dedicat Principesei Margareta? Cunoșteai deja un număr atât de mare de detalii despre viața Principesei Moștenitoare? Când ai gasit timp pentru documentare, alături de Alteța Sa Regală?

Procesul de documentare și redactarea volumului au durat aproximativ șapte luni. În toată această perioadă m-am documentat în vederea redactării textului, am făcut o selecție a fotografiilor împreună cu Liana Greavu, Șefa de Cabinet a Principesei Moștenitoare dar și cu reprezentanții editurii, am ales împreună cu Alteța Sa Regală obiectele personale pe care le putem prezenta în volum și am scris notele ce însoțesc fiecare fotografie.

Sursele bibliografice sunt diferite . O parte dintre informațiile care apar în volum au la bază propria mea experiență pentru că în cei aproape șase ani de când lucrez în slujba Familiei Regale am avut privilegiul să o cunosc pe Principesa Moștenitoare. Documentarea a cuprins și notele bibliografice ale Principesei, filmele și materialele video apărute în presă sau private, articolele apărute în reviste și ziare dar și discuții cu membrii Familiei Regale.

sandragg2

4. Povestește-ne care a fost primul moment în care ai știut ca îți dorești să lucrezi pentru Casa Majestății Sale Regelui Mihai I. Care este, până azi, aspectul muncii tare care te bucură cel mai mult?

Nu cred că pot identifica un anumit moment în care mi-am propus să lucrez pentru Familia Regală. Am aflat de la un coleg de facultate că se făceau angajări pentru postul de consilier al ASR Principele Radu care, la acel moment, deținea funcția de Reprezentant Special al Guvernului României, am aplicat și în urma mai multor testări și a unui interviu cu Alteța Sa Regală am obținut postul. Trecerea la funcția de Director de Protocol a avut loc câteva luni mai târziu.

Atât pentru mine cât și pentru colegii mei este un privilegiu și o bucurie să putem lucra pentru Familia Regală a României. Pentru noi Palatul Elisabeta este ,,casa” noastră, locul unde ne petrecem, cu plăcere, aproape toată ziua. Nu poate să nu te bucure faptul că pentru fiecare activitate reușită membrii Familiei Regale îți mulțumesc. Cred că cel mai important lucru este că facem ceea ce ne place și avem satisfacția lucrului bine făcut .

5. Cartea “Monarhiile Secolului XXI” este o privire de ansamblu asupra țărilor de pe mapamond în care există Familii Regale. Ai avut ocazia să vizitezi multe dintre aceste țări? Care a fost vizita diplomatică cea mai deosebită la care ai participat?

Cred că toate vizitele la care am însoțit Familia Regala au fost interesante si inedite. Imi aduc aminte cu mare placere de vizitele din Suedia, Marea Britanie sau Luxemburg când am însoțit pe Altețele Lor Regale la Ceremonii Regale dar și vizitele din Qatar, Iordania sau Republica Moldova. Fiecare dintre aceste călătorii a avut importanța și farmecul său – fie a fost vorba despre o Căsătorie Regală așteptată cu sufletul la gură de întreaga lume , fie am descoperit o nouă cultură , fie am participat la o vizită istorică pentru Familia Regală a României.

6. Cititorii care te-au putut întâlni la cele mai recente evenimente au putut remarca faptul că, în plan personal, te afli într-un moment deosebit de emoționat, fiind pe cale să devii mamă. Care este mesajul pe care ai dori să îl oferi viitoarelor generații, prin activitatea ta profesională?

Cred că este foarte important să punem accentual pe formarea noilor generații. Putem crește gradul de cunoaștere al normelor de etichetă și bune maniere prin organizarea unor cursuri și ateliere pe această temă, însoțite de materiale în presa scrisă și în televiziune. Este importantă informarea corectă și respectul pe care trebuie să ni-l purtăm unii altora.

Din păcate, în instituțiile din România nu se acordă o importanță foarte mare acestui domeniu extrem de important atât pentru mediul public cât și pentru cel privat. Eu sunt șo lector al Institutului Diplomatic Român și membră a Asociației Române de Protocol unde, împreună cu colegii mei, încercăm să răspândim cunoștințele privind normele de protocol și ceremonial.