Bisnitari descurcareti_Coperta1

 

sursa articol: http://www.antoniomomoc.ro/moise-guran-bisnitari-descurcareti-supravietuitori-o-carte-senzationala/

După ce jurnalistul Moise Guran, antropologul Vintilă Mihăilescu, scriitorul Sorin Preda, cercetătoarea Theodora Eliza Vacarescu s-au pronunțat public în ultimele zile despre volumul “Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori” (Ed. Curtea Veche, 2013), săptămâna aceasta este rândul lui Lucian Mindruta, Vlad Mixich, Liviu Mihaiu și Mircea Kivu să vorbească despre cea mai nouă ispravă a studenților lui Zoltán Rostás.

 

Mândruță, Mixich și Doina Jela vor vorbi marți, pe 19 noiembrie, de la ora 18, la etajul 6, la Leu, la FJSC, iar Mihaiu și Kivu vor discuta cartea vineri, 22 noiembrie, la ora 16, la Târgul de carte Gaudeamus, la Romexpo. Majoritatea studenților care au lucrat la volum vor fi prezenți la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării și vor vorbi despre acest proiect de cercetare: Cătălina-Elena Toma, Mirela Dinu, Ioana-Otilia Fotache, Catalina Hoparteanu, Monica Ruxandra Lupsa, Maria Carmen Andronache, Loredana Modoran, Raluca Ciobanu, Maria Cristina Iordache, Nicoleta Cristina Iosifidis, Nicoleta Apostol, Paula Brezeanu, Alex Ghiorghiu, Andra Mardare și Florentina Ţone. Ei merită felicitați pentru munca depusă sub coordonarea profesorului Rostás.

 

Volumul “Bişniţari..” poate fi citit atât ca roman literar, ca memorii și povești de viață, cât și ca un manual de antreprenoriat. Cartea poate fi văzută ca lucrare de istorie orală (anii ’80-’90), de cercetare sociologică (de istorie recentă), de economie (subterană), de politologie (ultimii ani ai comunismului și primii de după Revoluție) sau de business (primii întreprinzători post-comuniști sunt micii bișnițari și descurcăreți ai anilor ’80).

 

Așa a văzut-o și Moise Guran care a postat pe biziday.ro impresiile sale despre volum: “Sunt interviuri făcute de studenţii de la Jurnalism (FJSC) sub coordonarea celor doi profesori, Zoltán Rostás și Antonio Momoc, cu oamenii neştiuţi, dar atât de prezenţi, ai unei epoci care subzistă cumva şi azi, la atâţia ani după Revoluţie.

 

Toţi cei intervievaţi sunt astăzi pensionari, povestesc cu plăcere modul în care s-au adaptat penuriei socialiste, lărgind breşele unui capitalism de bişniţ în zidul din ce în ce mai fragil al economiei socialiste.

 

Bişniţarii şi descurcăreţii erau cei mai adaptaţi economiei de piaţă într-un moment în care noi ceilalţi nici nu aveam idee cât de dură poate fi ea, aşa că, firesc, ei au fost primii privatizaţi în 1990, proto-burghezii sistemului de azi, primii miliardari de carton, dar şi primii băieţi care ştiu că statul poate fi fentat şi învaţă rapid noile reguli şi cum pot fi ele ocolite.”

 

Articolul lui Moise Guran, Citesc o carte senzaţională…, aici!