Sławomir Mrożek 29.6.1930 – 15.8.2013

Dramaturgul şi prozatorul polonez Sławomir Mrożek, născut pe 29.6.1930 în Borzęcin, lângă Cracovia, a decedat în Nisa, în dimineaţa zilei de 15.8.2013, la vârsta de 83 de ani.

Sławomir Mrożek a studiat arhitectura, istoria artei şi studii orientale. A cunoscut succesul iniţial în Polonia ca ilustrator/desenator, înainte de a deveni scriitor. Prima sa carte, o colecţie de povestiri satirice, a apărut în 1957. Aceasta a fost urmată de un număr de piese de teatru (inclusive Tango, The Emigrés, The Police şi Striptease), care i-au adus faimă internaţională. Acestea se numără încă printre cele mai jucate piese din Germania. În 1968, ca o reacţie la suprimarea mişcării Primăvara de la Praga, a cerut azil politic în Franţa. După ce a locuit timp de mulţi ani în Mexic, s-a reintors în Cracovia, în 1996. Şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în sudul Franţei.

Pe lângă “Premiul Kafka” (1987) şi “Austrian State Prize for European Literature” (1972) Mrożek – alături de Tankred Dorst – a fost distins şi cu premiul Germano-Polonez “Samuel Bogumil Linde Prize” (2006). A primit ordinul Legiunea de onoare în grad de Cavaler pentru merite în cîmpul literaturii şi pentru contribuţia la dezvoltarea culturii franceze.

Lucrările lui Sławomir Mrożek au fost publicate în România la Curtea Veche Publishing, în lucrarea în trei părţi “OPERE ALESE” – Proză scurtă, Teatru I şi Teatru II. http://www.curteaveche.ro/opere-alese-proza-scurta-i.html

Lucrările lui Sławomir Mrożek au fost publicate în 26 de limbi, iar piesele sale de teatru sunt jucate în întreaga lume. Scrierile sale sunt publicate la câteva dintre cele mai importante edituri din lume: editura Wydawnictwo Literackie în Polonia, Grove/Atlantic în  SUA, Penguin în UK,  Les éditions Noir sur Blanc şi Les éditions Albin Michel în Franţa şi Quaderns Crema în Spania, printre altele.