Bună ziua tuturor,

Abordarea informală începe să pună stăpânire încet-încet pe modul în care comunicăm.

Tipurile de comunicare încep treptat să se schimbe. Mesajele pe telefon, mesajele pe Twiter şi tehnologia în general influenţează natura comunicării. Mai precis, scrierea şi dialogul respectuos sunt supuse ameninţării.

Atunci când scriu, tinerii din ziua de astăzi dau dovadă de mai multă creativitate şi o mai mare capacitate de-a se exprima şi-a colabora. Sunt mai înclinaţi să ia în considerare mai multe puncte de vedere, să analizeze informaţii provenite din mai multe surse şi să adune argumente mai puternice decât antecesorii lor.

Însă una dintre urmările acestui fenomen este creşterea colocvialităţii şi diminuarea capacităţii de-a înţelege informaţii lungi sau complicate. Tehnologia a încurajat apariţia propoziţiilor mai scurte şi-a abrevierilor iar asta înseamnă o scădere a calităţii scrisului.

Opţiunea de corectare automată întâlnită la munte aplicaţii digitale, pe de-o parte ajută şi, pe de alta, dăunează comunicării. De câte ori nu s-a întâmplat ca anumite cuvinte să scape opţiunii de corectare şi mai mult să încurce comunicarea? Faimosul mesaj de pe Twitter al lui Rupert Murdoch, cu titlul Atenţie la POTUS (Beware of POTUS) în loc de OPTUS, a atras comentarii atât din partea investitorilor cât şi a oamenilor politici. POTUS este acronimul pentru Preşedintele Statelor Unite (President of the United States), în timp ce OPTUS este o companie de telecomunicaţii.

În general, posibilitatea de-a comunica prescurtat a influenţat puternic gradul de formalism al comunicării iar acest lucru se manifestă şi la nivelul comunităţii. Nevoia de a comunica rapid şi cât mai pe scurt nu mai lasă loc pentru amabilităţi şi respect. Pe de-o parte, acestea ar putea fi considerate nişte valori perimate. Pe de altă parte, acest lucru poate fi interpretat ca o zonă ce necesită atenţie dacă dorim să păstrăm o comunitate cu anumite structuri şi convenţii sociale.

Este evident faptul că avem nevoie de educaţie în ceea ce priveşte nivelurile comunicării, astfel încât să putem păstra respectul cuvenit şi dialogul informal atunci când este propice.

Cu respect,

Roz Townsend

 

 

Pentru mai multe sfaturi practice despre comunicare, vă recomandăm cartea

Dezvoltă-ţi abilităţile de comunicare – Idei simple pentru prezentări de succes

http://www.curteaveche.ro/autori/roz-townsend/dezvolta-ti-abilitatile-de-comunicare-idei-simple-pentru-prezentari-de-succes.html

„Abilitatea de a susţine prezentări de succes este esenţială. Indiferent de domeniul în care activaţi sau cât de bine vă faceţi datoria, dacă nu vă remarcaţi într-un grup de persoane şi nu îi convingeţi să privească lucrurile din punctul vostru de vedere, ideile în care credeţi pier.“ Roz Townsend 

„Roz este un orator desăvârşit, iar prezentările sale sunt un exemplu de profesionalism.“

Jill Sweetman, National Speakers Association