De curând, am publicat un album de colecţie, un album pe care îl deschizi cu drag şi îl citeşti pe nerăsuflate. În “Ana. Portretul Reginei/ Anne. Portrait of the Queen“, ASR Principele Radu a adunat cele mai frumoase fotografii ale celei mai longevive soţii de monarh din România şi a notat lucruri ştiute doar de cei apropiaţi Reginei.

Fiica Principelui René de Bourbon-Parma şi a Principesei Margareta a Danemarcei, Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la Paris, în data de 18 septembrie 1923.

Arătând încă de mică o preferinţă pentru activităţile potrivite, în acele vremuri, mai mult bărbaţilor, viitoarea Regină a României a îndrăgit cu deosebire geografia şi istoria, fiind mereu un om de acţiune.

Ajunsă la vârsta de şaptesprezece ani, Principesa Ana şi-a urmat părinţii în refugiu în Statele Unite ale Americii. Acolo a cunoscut, alături de familie, ce înseamnă o viaţă modestă, la limita sărăciei. A ajuns la New York în toamna anului 1940 şi s-a înscris la un curs de artă în anul 1941. În septembrie 1943 s-a înrolat în Armata Franceză, unde a lucrat ca voluntar, fiind şofer pe jeep. A ajuns mai apoi la gradul de caporal, iar la sfârşitul războiului a fost avansată în gradul de locotenent şi a primit „Crucea de Război” a Franţei.

Principesa Ana şi Regele Mihai s-au căsătorit la Palatul Regal din Atena, în ziua de 10 iunie 1948. Cele câteva luni de confuzie şi pribegie de după plecarea Regelui din România, la 4 ianuarie 1948, nu au fost decât începutul unui şir de decenii în care Mihai I şi Ana şi-au clădit încetul cu încetul viaţa de familie, care a constituit mereu, pentru ei, un refugiu împotriva vitregiilor sorţii.

În anii exilului, Majestăţile Lor s-au bucurat de farmecul şi liniştea vieţii de la ţară, pe frumosul domeniu Bramshill, proprietatea de lângă Londra a Lordului Brockett. Mai târziu, au locuit, tot în Anglia, într-o altă proprietate, numită Ayot St. Lawrence. Regele şi Regina au găsit cele mai neobişnuite formule de a-şi câştiga existenţa. În răstimpul şederii lor în Marea Britanie, în anii ’50, au muncit la fermă şi în propriul lor atelier de tâmplărie. Regele şi Regina s-au mutat în Elveţia în anul 1956, iar Villa Serena de la Versoix a devenit, în România, simbolul Coroanei, al demnităţii şi al libertăţii confiscate. De la Versoix a venit Regina Ana în România, la începutul anilor ’90, când Regelui Mihai i se refuza prezenţa în ţară.

De două decenii încoace, Majestăţile Lor sunt mai aproape de români decât oricând altcândva în viaţa lor. După anul 1997, puţini au fost cei care au călătorit mai mult prin România. Regina Ana cunoaşte aproape fiecare colţişor al ţării.