Joi, 13 decembrie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, împreună cu Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea Bucureşti și Curtea Veche Publishing organizează dezbaterea „Revoluţie la firul ierbii”. Evenimentul va avea loc la Institutul de Cercetări Politice (Strada Spiru Haret nr. 8, sala Negulescu), începând cu ora 15.00.  Dezbaterea  pornește de la volumele de istorie orală „Tânăr student, caut revoluționar” (vol. 1. – “La început a fost frica” – şi vol. II. – “Voiam altceva, dar nu aveam în gând ceva anume”), coordonate de Zoltán Rostás şi Florentina Ţone.

La dezbatere vor participa: Raluca Grosescu (IICCMER), Doina Jela (Curtea Veche Publishing), Vintilă Mihăilescu (SNSPA), Dragoş Petrescu (CNSAS), Zoltán Rostás (FJSC) și Florentina Ţone (Revista Historia). Invitații vor purta o discuție altfel despre revoluţia din decembrie. Mai puţin din perspectiva Marii Istorii, şi mai mult prin ochiul unor multitudini de «mici istorii» ale participanţilor şi martorilor necunoscuţi. Revoluţia, aşa cum au trăit-o şi înţeles-o, nu elitele sau cercetătorii, ci oamenii de rând, deseori uitaţi şi nerecunoscuţi ca surse ale istoriei.

„Tânăr student, caut revoluționar” este o colecție de interviuri realizate, sub îndrumarea profesorului Zoltán Rostás, de studenţii Facultății de Jurnalism de la Universitatea din București în toamna anului 2009. Aceste interviuri, selecţionate de prof. Rostás alături de Florentina Țone, urmăresc să surprindă „la firul ierbii” momentul Revoluţiei din 1989. Este vorba despre perspectiva unor oameni obişnuiţi, de vârste şi profesii variate, aflaţi în acelaşi interval de timp – zilele marilor răsturnări din decembrie 1989 – în locuri, ipostaze şi situaţii diferite, trăind totuşi, la intensităţi şi sub formă de întîmplări diferite, acelaşi eveniment care a marcat istoria României în chip hotărâtor. Diferenţele de vârstă, bagaj cultural, maturitate politică, discernământ, de psihologie individuală, de mentalitate, realizează o imagine caleidoscopică, romanescă asupra evenimentelor şi oamenilor, constituind în acelaşi timp o materie primă de o importanţă capitală pentru viitorul sociolog, antrolopolg şi istoric, sau pur şi simplu pentru orice om interesat de istoria socială.