Joi, 24 noiembrie, de la ora 16.30, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus (Complex Romexpo), la standul Editurii Curtea Veche, vă aşteptăm la evenimentul de lansare a volumului Evul Mediu. Arhitectura şi muzica de Adrian Leonard Mociulschi, în prezenţa autorului, căruia i se alătură ES Ambasadorul Poloniei, dl Marek Szczygiel, Dan Mircea Cipariu, Prof. Dr. Dan Dediu, Cătălin Sava.

Cartea de faţă se constituie într-un punct de vedere inspirat de sincretismul artelor. Demersul autorului este unul de căutare a „adevărului artistic” de-a lungul stilurilor bizantin, romanic şi gotic. Aceasta întrucât, în viziunea autorului, arta cultă contemporană, supusă unui proces de secularizare şi individualizare, a pierdut dimensiunea colectivă deţinută în trecut. Or, în opinia sa, „nu putem vorbi despre om decât prin raportarea la colectivitate, adică la mediul său social”. Chiar şi artistul sau savantul care realizează singur o descoperire ştiinţifică sau o inovaţie artistică, va apela, nemijlocit, la cunoaşterea şi priceperea dobândite de la alţi oameni, de unde concluzia că „omul poartă, în germene, sămânţa pluralului”. La fel este şi arta creată de mâna sa.  Opţiunea pentru arta creştină medievală tutelată de spirit este justifiată. Dincolo de asta, lucrarea de faţă abordează muzica şi arhitectura prin prisma unui numitor comun pentru toate manifestările plastice şi temporale: ritmul. Istoric, excursul acoperă un interval de timp care începe din perioada patristică şi se termină la graniţele Occidentului secolului al XV-lea.

Cartea se adresează nu doar specialistului, ci oricărui cititor pasionat de misteriosul mesaj înscris pe zidurile şi pereţii catedralelor, în anluminuri, în monştri-gargouilles, în vitralii şi în muzica profană a trubadurilor şi truverilor, în faimoasa şi misterioasa Carmina Burana.

Adrian Leonard Mociulschi (n. 1973) este licenţiat în muzică (Academia de Muzică Bucureşti, 1998) şi în teologie (Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucureşti, 2005). A studiat teologia morală cu Monseniorul Ioan Robu, istoria filosofiei cu academicianul Gheorghe Vlăduţescu şi compoziţia muzicală cu academicianul Ştefan Niculescu. În anul 2006 i s-a acordat cu distincţie (cum laude) titlul academic de doctor în muzică.

A mai publicat Ştefan Niculescu. Poetică, matematică şi armonie muzicală, o cercetare interdisciplinară circumscrisă literaturii ştiinţifice (volum apărut la Curtea Veche în 2010).