Astăzi a avut loc lansarea albumului Anul Regelui (Curtea Veche Publishing, 2011), de la ora 11.00 în Sala Lapidarium din Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR). La eveniment au participat ASR Principesa Margareta, ASR Principele Radu şi ASR Principele Nicolae ai României şi peste 200 de admiratori ai Regelui Mihai I, printre care şi Constantin Bălăceanu-Stolnici. Dintre aceştia, au luat cuvântul Iren Arsene, ASR Principele Radu al României şi Prof. Laurenţiu Constantiniu.

Lansată în preajma celei de-a 90-a aniversări a Regelui Mihai I, ce va fi sărbătorită pe 25 octombrie, cartea a fost gândită ca un omagiu adus Majestăţii Sale, fiind al doilea astfel de proiect realizat în această toamnă de editura Curtea Veche şi Casa Regală a României, după lansarea CD-ului cu volum Muzica regelui (carte & CD).

ASR Principesa Margareta şi ASR Principele Radu ai României, care au fost prezenţi şi la evenimentul de lansare a volumului Muzica Regelui, continuă, prin toate evenimentele şi proiectele pe care le iniţiază, să dezvăluie publicului larg cât mai mult din viaţa Casei Regale. ASR Principele Radu al României scrie într-un stil cald şi apropiat, volumul având astfel nu numai valoare documentară şi istorică, ci şi un stil accesibil şi uşor de parcurs. Anul Regelui dovedeşte între coperţile sale că Familia Regală nu numai că nu a stat în loc, ci dimpotrivă, este foarte actuală şi prezentă în vieţile noastre şi în istoria de zi cu zi a României.

„Rostul unei instituţii cum este aceea a Casei Regale este de a fi vie, nu de a face parte din exponatele unui muzeu. (…) Altminteri, nu am avea ceva de pus între copertele volumului Anul Regelui.” – ASR Principele Radu al României (în N24 Plus).

„Cel mai frumos şi mai reprezentativ an din viaţa sa rămâne, desigur, acesta, cel de-al nouăzecilea, fiindcă e extraordinar să ai atâta tenacitate şi atâta răbdare încât, deşi nu asta ţi-ai propus, să întri în Guiness book, probabil, şi pentru această performanţă uluitoare de a fi cel mai longeviv rege din toate timpurile din istorie, din întreaga lume care a supraviţuit cu mai mult de 84 de ani propriei încoronări ca rege.” – ASR Principele Radu al României (în Jurnalul Naţional).

„Astăzi lansăm aici Anul Regelui şi graţie editurii Curtea Veche, care a dovedit în ultima vreme nu numai inspiraţie şi talent managerial, dar şi curaj pentru un moment de criză economică.” – ASR Principele Radu al României despre Editură (în Jurnalul Naţional).

„Volumul lansat astăzi ni-l restituie pe Regele Mihai în diversele ipostaze ale Suveranului angajat, în continuare, în reprezentarea ţării şi a poporului său. Sursele inconografice – aşa cum sunt numite de către specialişti fotografiile – reprezintă o categorie de izvoare de cel mai mare interes pentru efortul ultim al istoriei şi istoricului: reînvierea trecutului. Alteţa Sa Regală Principele Radu al României a ştiut să aleagă – cu competenţă şi gust –  imagini din viaţa şi activitatea Suveranului nostru pe parcursul celor patru anotimpuri ale anului. Graţie acestui album, Regele şi familia sa pătrund în casele noastre, în inimile noastre, în conştiinţele noastre.” – Lect. univ. dr. Laurenţiu Constantiniu

Anul Regelui este structurat în patru capitole care poartă numele anotimpurilor şi în care puteţi descoperi cum se desfăşoară un an în Familia Regală, care sunt preocupările Regelui Mihai I şi care sunt activităţile în care Majestatea Sa este implicat. În tot acest timp, textul este completat de fotografii inspirate, unele recente, altele mai vechi, din arhiva Familiei Regale.

Fotografii: Daniel Angelescu

Albumul încearcă să dărâme barierele de protocol şi rigoare impuse de statutul regal şi să arate lumea ascunsă între copertine şi perdele grele. Cartea răspunde curiozităţii oricărui om care doreşte să afle mai multe despre Familia Regală. Sunt descrise în amănunt diferitele evenimente la care iau parte membri ai Familiei Regale a României, de la vizite externe, oficiale sau nu, până la întâlniri economice sau de lucru, de la jubilee, aniversări şi ceremonii, la momente intime, petrecute între prieteni şi rude. În finalul cărţii există de asemenea şi alte câteva secţiuni de interes pentru publicul larg, precum un arbore genealogic, o listă a persoanelor care au primit decoraţii regale sau o prezentare amănunţită a etichetei ce se cuvine a fi respectată în prezenţa membrilor Familiei Regale a României.