Ziua de naştere a lui Václav Havel la Bucureşti a început cu un eveniment dedicat operei literare a renumitului  om politic şi de cultură. Curtea Veche Publishing a decis să îi ureze „La mulţi ani” fostului preşedinte al Republicii prin lansarea volumului Teatru, o colecţie de trei piese (Plecare, Largo desolato, Petrecere în aer liber) traduse în limba română de Mircea Dan Duţă.

Lansarea a urmat discursurilor invitaţilor care l-au cunoscut pe Václav Havel (Excelenţa Sa Ambasadorul Republicii Cehe, Domnul Jiří Šitler, şi Emil Constantinescu), prezentării vieţii scriitorului (realizate de Sorin Paliga)  şi lecturii unor fragmente din operele scrise de-a lungul timpului. Momentele au fost găzduite de Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” între orele 12.00 şi 14.00 şi au fost urmate în restul zilei de alte evenimente speciale dedicate aniversării a 75 de ani a lui Václav Havel, organizate de Centrul Ceh şi de  Ambasada Republicii Cehe.

Sărbătorirea zilei de naştere a lui Václav Havel este un omagiu adus omului politic, scriitorului, dizidentului, regizorului cunoscut şi respectat atât pe plan internaţional, precum şi în România.

Excelenţa Sa Ambasadorul Republicii Cehe a povestit despre viaţa scriitorului şi despre cum a devenit un personaj în cartea acestuia, Pe scurt, vă rog (Curtea Veche Publishing, 2009), ascuns sub acronimul „Dl. S”, pe care doar Excelenţa Sa ştie unde să-l caute. Emil Constantinescu s-a axat şi pe cariera politică a lui Václav Havel, amintindu-şi cum l-a ascultat prima oară la Europa Liberă ca apoi să-l cunoască şi, mai târziu, să se întâlnească în calitate de şefi de stat. Mandatele lor s-au suprapus, Havel fiind preşedintele Republicii Cehe între 1993 şi 2003.

În cadrul lansării volumului, au luat cuvântul atât Ambasadorul Republicii Cehe, Jiří Šitler, cât şi Doina Jela, coordonator de colecţii la Curtea Veche Publishing şi lector dr. Sorin Paliga.

[slideshow]

Volumul Teatru cuprinde o colecţie de trei piese, scrise şi jucate în perioade diferite, reunite în acelaşi volum. Plecare (2007), Largo desolato (1984) şi Petrecere în aer liber (The Garden Party – 1963) sunt mărturii din realitatea societăţii cehoslovace a acelui timp. Multe dintre piesele sale au fost cenzurate sau şi-au găsit loc pe scenele teatrelor din alte ţări.

Din păcate, Václav Havel nu a putut veni la eveniment, lasând mesajul următor: „Starea mea de sănătate nu îmi permite să călătoresc şi de aceea îngăduiţi-mi să vă salut măcar de la distanţă şi să vă mulţumesc pentru că vă aduceţi aminte de ziua mea de naştere, când împlinesc 75 de ani. Nu este un lucru obişnuit, iar eu sunt bucuros şi emoţionat”.