Astăzi vrem să vă povestim despre un proiect la care suntem parteneri și care ne este tare drag! O inițiativă minunată despre cărți care circula la propriu și pe care trebuie să le urmărești pentru a putea să te bucuri de ele.

Este vorba despre proiectul Bookcrossing (www.bookcrossing.com), lansat de Radio România Cultural la Târgul Gaudeamus, un proiect internaţional care se bazează pe participarea şi pe iniţiativa cititorilor și care își propune să conecteze oamenii prin intermediul cărților.

“Este Biblioteca Lumii. Este un site de social networking inteligent. Este o celebrare a literaturii și un loc unde cărțile prind o nouă viaţă. BookCrossing este actul de a da unei cărți o identitate unică, astfel încât  cartea, trecând de la cititor la cititor, să poată fi urmărită şi astfel să se conecteze cu cititorii săi. În prezent există 6.686.908 cărţi, călătorind prin 132 de ţări. Comunitatea noastră schimba lumea şi viaţa. Cu fiecare carte.”  – sursa

Pentru că avem încredere în acest proiect noi am pus la bătaie 15 cărți – 5 volume “Deadline” de Adina Rosetti, 5 volume „Toate familiile fericite” de Carlos Fuentes și 5 volume ,,Dezvoltarea afacerilor sociale” de Muhammad Yunus. Cărțile au pornit deja în călătoria Bookcrossing, așa că așteptăm cu nerăbdare să auzim poveștile lor pe site-ul bookcrossingrrc.radiocultura.ro.

Cum funcţionează:

Cineva lasă într-un loc public stabilit ca „punct de tranzit“ o carte pe care şi-ar dori ca o altă persoană să o citească (punct de tranzit poate fi o cafenea, un autobuz, parc; în cazul de față staţiile de metrou Piaţa Unirii, Universitate, Piaţa Victoriei, Izvor, Grozăveşti, Politehnica, Eroilor, liniile autobuzului 601 și Muzeul Țăranului Român – urmează ca aria zonelor de tranzit să se lărgească). Fiecare carte are un cod unic, BCID, înregistrat pe www.bookcrossing.com.

Dacă găsiţi o carte Bookcrossing:

  • Anunţaţi acest lucru pe bookcrossingrrc.radiocultura.ro sau pe boookcrossing.com, identificând-o prin codul BCID.
  • Bucuraţi-vă de plăcerea de a citi o carte bună!
  • Tastaţi câteva rânduri despre carte pe site. Vedeţi ce părere au şi alţii despre cartea care v-a căzut în mâini şi adăugaţi părerea dumneavoastră!
  • Puteţi să scrieţi o recenzie de o pagină sau de două rânduri, spuneţi-ne că aţi intrat în posesia cărţii, unde aţi găsit-o, dacă vă place sau nu vă place coperta ş.a.
  • După lectură, repuneţi-o în circulaţie într-unul dintre punctele Bookcrossing create de Radio România Cultural! Le veţi găsi cu uşurinţă la metrou la Unirii, în autobuzele 601 etc.
  • Este foarte important ca fiecare carte să circule. Dacă găsiţi o carte în oraş, nu o păstraţi în biblioteca dumneavoastră! Cărţile Bookcrossing nu sunt cadouri, ele trebuie înapoiate în marea bibliotecă a oraşului şi cât mai mulţi cititori trebuie să se bucure de ele!

Nu uita: Când găsești o carte în oraș, fă-o să circule!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xf7qNYaWe6c]