Curtea Veche Publishing are plăcerea de a anunța lansarea setului de cărți poștale „Pe urmele sașilor” în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2016 – carte de învățătură. Evenimentul va avea loc vineri, 18 noiembrie, ora 17.30, la standul Curtea Veche Publishing, Romexpo, Pavilionul Central.

 În cadrul evenimentului, vor mai fi lansate volumele „Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași” și „Povestea sașilor din Transilvania. Spusă chiar de ei”, ambele scrise de Ruxandra Hurezean.

La eveniment vor participa Ruxandra Hurezean (autoare), Barna Némethi (fotograf), Uwe Koch (Seful secţiei de cultură, educaţie şi probleme ale minorităţii germane din cadrul Ambasadei Germaniei), Mirel Bănică (Fundația Calea Victoriei).

Oficii de gazdă vor fi făcute de doamna Iren Arsene Máté (director general Curtea Veche Publishing), și de domnul Michael Schmidt (președintele Fundației Michael Schmidt).

lansare_pe-urmele-sasilor

Pe urmele Saşilor” cuprinde o serie de 45 de cartoline, şi face parte dintr-o amplă iniţiativă de a (re)descoperi una dintre cele mai importante culturi minoritare din România şi de a urmări cum anume continuă povestea lor începută acum mai bine de 800 de ani. 

Această primă serie de cartoline cuprinde imagini variate din oraşele Sighişoara, Criţ, Mălâncav, Rupea, Meşendorf, Cloaşterf, Saschiz, Roadeş, Buneşti şi Viscri. Fotografiile surprind detalii precum amvonul bisericii, faţade de case sau portrete ale sătenilor. De altfel, în Ardeal sunt peste 150 de Biserici Evanghelice Fortificate, oferind o varietate bogată în influențe, roluri și execuție.

În cadrul proiectului fotografic apărut la Curtea Veche Publishing cu sprijinul Fundației Michael Schmidt, fotograful Barna Nemethi a vizitat aceste oraşe, având ocazia să afle de la locuitorii acestora cât de importantă este comunitatea lor. Conceptul de vecinătate, defilarea școlară, sărbătoarea coroanei (de Sf. Petru și Pavel), organizarea breslelor sunt doar câteva din lucrurile pe care Barna le-a descoperit din poveştile saşilor.

Volumul jurnalistei Ruxandra Hurezean, „Povestea sașilor din Transilvania, spusă chiar de ei”, cuprinde 12 povești de viață ale unor sași care au rămas sau s-au întors în România post-comunistă. Poveștile sunt „spuse chiar de ei”, deoarece sunt reportaje realizate cu mijloace jurnalistice pe parcursul câtorva ani, începând din 2008 până în 2016. În miezul fiecărei povești de viață veți descoperi și istoria sașilor, una trăită pe viu. Din mărturisirile lor putem înțelege mai bine destinul lor istoric. Vedem care au fost greșelile și cum erorile trecutului trebuie să nu se mai repete. Împinși de puteri de deasupra lor, când într-o parte, când în alta a continentului, ei au îndurat și au devenit mai puternici.

Monografie dar totodată roman, datorită stilului viu și autentic în care a fost scrisă,„Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași” descrie în amănunt istoria satului Criț, văzută prin ochii Sofiei Folberth, care, la 94 de ani este cea mai în vârstă săsoaică din zonă. Sofia trăiește în Germania, dar se întoarce în fiecare primăvară în satul ei natal unde primește turiști din toate colțurile țării cărora le povestește cu răbdare istoria satului . Astfel, cititorii vor afla detalii inedite despre viața sașilor de odinioară, din vremurile când aceștia trăiau în vecinătăți, dar și despre impactul tradițiilor săsești, care au influențat puternic viața comunităților din zonă. Autoarea își propune astfel să familiarizeze publicul cu moștenirea sașilor din zona Transilvaniei, oferind tuturor cititorilor oportunitatea de a cunoaște mai îndeaproape o parte importantă a istoriei României, pornind de la istoria unui mic sat.

Klarmedia, partener monitorizare presă