După sărbători, simțim din plin cele câteva kilograme în plus acumulate în ultimele două săptămâni. Ligia Pop, autoarea volumului „Rețete Vegane Fără Foc”, ne propune un program de detoxifiere cu sucuri naturale, care ne va ajuta să ne purificăm organismul și să ne redobândim silueta. Astfel putem începe noul an în formă maximă.

Ligia Pop este autoare și raw food chef (bucătar specializat în bucătăria fără foc). Este gazda show-ului Ligia’s Kitchen, unde susține demonstrații culinare cu rețete vegane. În noiembrie 2011, a fost unul dintre cei 16 câștigători ai programului internațional YouTube Next Chef, un program de 12 săptămâni susținut de Google în care Ligia a putut să-și împărtășească pasiunea pentru rețetele vegane prin intermediul canalului de Youtube, Ligia’s Kitchen. Împreună cu soțul său, Raoul Pop, organizează bi-anual la București târgul naţional Raw Generation Expo.

Articolul a fost preluat de pe www.ligiapop.com. Sursă foto: Costin Comba

Nutriționistii ne avertizează că detoxifierea organismului nu se face chiar atât de repede pe cât credem noi. Aceasta implică mai multe faze de curățare care trebuie neapărat urmate de o alimentație sănătoasă, altfel tot efortul depus va fi în zadar și toxinele se vor acumula la fel de repede, fix din momentul când vom trece la stilul nostru de viață obișnuit.

Eu consider că dorința de a scăpa de toxine trebuie să fie scopul nostru zilnic, nu doar după sărbatori sau primăvara, când apar verdețurile. Știu că sună drastic însă indiferent de ce bem sau mâncăm, mereu trebuie să avem în minte acest gând. Haideți totuși să vedem ce am putea face dacă acum ne-am dori să eliminăm ceva toxine din corpul nostru.

  1. Urmați o cură de 3-7 zile doar cu sucuri proaspete.
  2. Ajutați-vă pielea să respire mai bine și să elimine mai ușor toxinele.
  3. Curățați-vă colonul de reziduuri adunate peste ani.
  4. Fiți îngăduitori cu corpul vostru și dați-i timp să se odihnească și să elimine singur toxinele.
  5. Curățați-vă mintea de gândurile negre, pline de toxine și oxigenați-vă creierul.

 

 

1. Urmați o cura de 3-7 zile doar cu sucuri proaspete!

Știu că poate v-am speriat din prima, însă veți fi uimiți cât de pline de energie sunt sucurile naturale, proaspete. Nu știu câți dintre voi ați văzut filmul, Fat Sick and Nearly Dead, în care oameni supraponderali și bolnavi urmează cure doar cu sucuri pentru 10-60 de zile și rezultatele sunt uimitoare, extraordinare. Pe lângă faptul că au slăbit vizibil, au avut parte și de vindecări miraculoase în corp. În toată perioada au fost monitorizați și li s-au luat analize la intervale de timp diferite, iar medicii au rămas uimiți cum acești oameni nu au devenit anemici, fără energie și putere. Din contra, în urma analizelor toți nutrienții din corp erau la locul lor, iar nivelul proteinelor, mineralelor și vitaminelor era cel optim. De aceea, vă îndemn să încercați și să vedeți pe propria piele ce pot face sucurile din crudități pentru voi.

Vă dau mai jos câteva rețete pentru sucuri naturale din plante și fructe:

Suc de broccoli

  • 2 tulpine de broccoli
  • 1 căpățână de salată verde
  • 5-6 frunze kale
  • 1 cm rădăcină ghimbir
  • 1 măr

Informații nutriționale

  • 382 calorii
  • 21 g proteine
  • 1 g fibre
  • 2 g grăsimi
  • 0 g grăsimi saturate
  • 300 mg sodiu
  • 80 g carbohidrati
Acest suc, cât și cel de mai jos, au fost preluate de pe site-ul dat. Sucul conține 21 grame proteine, aceeași cantitate ce se regăsește în 84 g de carne de pui, curcan, pește sau carne roșie. Nu numai că sucul este bogat în proteine, dar are și o bogăție de fier (40% din necesarul zilnic), calciu (60% din necesarul zilnic), conține anti-oxidanti, Vitamina C, A/Beta-Caroten, Sodiu, Potasiu și Magneziu.

Suc de crudități

  • 2 mere verzi
  • 2-3 căni spanac
  • 6-8 frunze swiss chard
  • 1 castravete
  • 4 lujeri țelină (Apio)
  • ½ bulb de fennel
  • 1 legatură de busuioc
Informații nutriționale
  • Calorii: 329 kcal
  • Proteine: 16 g
  • Fibre: 2 g
Rețete de sucuri verzi: 12

2. Ajutați-vă pielea să respire mai bine și să elimine mai ușor toxinele!

Pielea reprezintă cel mai mare și întins organ deținut de om și din păcate este cel ce absoarbe peste 70% din chimicalele ce intră în contact cu organismul. Ca orice organ viu, acesta are nevoie să respire însă există multe cauze care-l împiedică să-și desfășoare activitatea. Mai jos voi prezenta pe scurt câteva din cauze.

  • Chimicalele prezente în cosmetice și în produsele de curățare a pielii. Soluția: procurați-vă sau făceți-vă singuri produsele cosmetice. Știați că puteți să folosiți mierea sau semințele de in în loc de săpun sau șampon? Variante sunt destule, însă trebuie căutate soluții, iar pe internet se găsesc o mulțime.
  • Detergenții chimici folosiți pentru spălarea hainelor bazați, în mare parte, pe componenți chimici nu se elimină complet la clătire. Prin traspirare și udarea implicită a fibrei se dizolvă, iar urmele de detergent sunt mult mai ușor de absorbit de către porii larg deschiși ai pielii. Soluția: folosiți detergenți cât mai naturali. Știați de nucile de săpun? Citiți mai multe despre ele aici.
  • Hainele sintetice, tratate cu diverse substanțe chimice care afectează funcționarea normală a întregului sistem. Soluția, cumpărați-vă haine din fibre cât mai naturale și spălați orice haină nouă înainte de a o purta. Citiți aici un articol întreg pe tema hainelor care împiedică eliminarea toxinelor.
  • Particulele de piele uscată (moartă) care trebuie îndepartate prin periajul pielii. Acest periaj nu numai că va îndepartă pielea uscată, dar va și activa procestul de detoxifiere din organism iar rezultatele vor fi uimitoare. Soluția: învățați cum să vă periați pielea înainte de duș cu ajutorul unei perii din păr natural sau a unui burete uscat, de tip lufa. Începeți cu mișcări circulare, lente, de la degetele de la picioare înaintând spre inimă.

 

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AZfMhXsjXeQ&noredirect=1[/youtube]

3. Curățați-vă colonul de reziduuri adunate peste ani!

Niciodată nu consumăm suficientă fibră, iar reziduurile rămân în colon o viață întreagă, în special la consumatorii de produse animale, despre care se știe că nu au fibră. Știu că pare ciudat, însă, dacă mergeți la un medic specialializat în hidroterapia de colon, veți fi uimiți de ce veți auzi. Fibra împinge toate reziduurile prezente în noi și dacă aceasta nu este consumată în cantiate suficientă, se creeaza în timp constipații cronice.

Se știe că bolile secolului nostru sunt cauzate în primul rând de marea problemă a omenirii, constipația. Este foarte simplu, toate rezidurile prezente în noi se re-absorb în timp și se produce auto-intoxicarea corpului. Dacă nu ne scăpăm de aceste reziduuri toxice, vom avea parte de fiecare dată de auto-intoxicare benevolă.

Soluția: consumați crudități, nuci și semințe bogate în fibre și nutrienți importanți care vor ajuta la mișcarea din loc a reziduurilor. Încercați rețete delicioase și preparate raw care vă vor impresiona prin gustul lor unic.

4. Fiți îngăduitori cu corpul vostru și dați-i timp să se odihnească și să elimine singur toxinele!

Știați că somnul dinainte de 12 noaptea este cel mai de calitate? Se știe că cele 7-9 h de somn, în special înainte de ora 12, sunt cele mai apreciate ore de somn. Fiecare organ are ora lui de relaxare și de detoxifiere. Doar ca exemplu, detoxifierea ficatului începe în jurul orei 22:30-23. Dacă nu avem un somn adânc între acele ore, pierdem etapele cele mai importante pentru funcționarea normală a organismului în lupta contra bolilor și fără să vrem, ne păstram toate toxinele în corp.

Soluția: obligați-vă să aveți un program de culcare „odată cu găinile”. Veți fi păsari de noapte după aceea și vă veți trezi în mijlocul nopții plini de energie și gata de munca (în special pentru cei care lucrează la computer).

5. Curățați-vă mintea de gândurile negre, care aduc aciditate în corp!

Înconjurați-vă cu oameni pozitivi și depărtați-vă de cei care vă înnegresc sufletul cu bârfe și nemulțumiri. Suntem cu toții exagerat de transparenți și, din păcate, suntem și vom fi mereu ceea ce gândim, iar cuvintele spun multe despre cel care le rostește. Să nu vă fie rușine să spuneți celor de lângă voi: “Îmi pare rău, dar n-aș vrea să aud asta”. Toate aceste vorbe negative ne vor afecta chiar dacă vom încerca să le dăm la o parte. Ne vor urmări, ne vor domina mintea și ne vor face numai rău.

Soluția: refuzați să auziți cuvinte pline de negativism și stați pe cât posibil departe de gânduri negre! Veți fi un pic mai fericiți și veți trece mai ușor prin viață.

6. Oxigenați-vă creierul!

Opriți-vă din aglomerația zilei și respirați adânc de cel puțin 10 ori la două, trei ore. Oxigenați-vă creierul și veți putea rezolva mult mai ușor chiar și cele mai dificile probleme. Vedeți aici mai multe motive pentru care trebuie să respirați din toți rărunchii.