ASR Principele Radu al României va fi prezent joi, 30 mai, în Timișoara, unde va participa la două evenimente ale editurii Curtea Veche: lansarea primelor opt volume din colecția “Cărțile copilăriei” și prezentarea noutăților colecției “Casa Regală”. Astfel, Alteța Sa Regală se va întâlni începând cu ora 14.00 cu micii cititori și cu părinții lor la Liceul cu Program Sportiv „Banatul” (Strada F.C. Ripensia, nr. 29), unde va vorbi despre colecția Cărțile copilăriei”, o modalitate prin care editura Curtea Veche Publishing dorește să readucă lectura printre plăcerile celor mici. De la ora 16.00, ASR principele Radu se va afla la Librăria Cărturești (Iulius Mall, etaj I), unde va lansa volumele “Monarhiile secolului XXI”, “Anul Regelui” (în noua sa variantă bilingvă, engleză și franceză), “Ana. Portretul Reginei” și „Mașinile Regelui”.  

Curtea Veche Publishing a lansat o colecţie pentru încurajarea lecturii în rândul copiilor. Colecţia “Cărţile copilăriei” include repovestiri după volume consacrate din literatura universală,   prezentate într-o formă atractivă şi adaptate nivelului de înţelegere al copiilor cu vârste între 8 şi 14 ani.

Acest demers are la bază cauze cât se poate de obiective: statisticile din ce în ce mai îngrijorătoare privind rezultatele slabe în sistemul educaţional, scăderea dramatică a lecturii în rândul copiilor, dificultăţi în înţelerea textelor, dar şi lipsa programelor de lectură.

Încurajându-i pe cei mici să ia contact de la vârste fragede cu versiunile simplificate ale marilor opere literare, părinţii le pot deschide copiilor apetitul pentru lectură, un apetit ce va putea fi dezvoltat cu uşurinţă la vârste mai mari. Printre titlurile publicate până în acest moment se numără: “Peter Pan”, “Aventurile lui Sherlock Holmes”, “Marile speranţe”, “Black Beauty”, “Cocoşatul de la Notre-Dame”.

<<Asemeni inițiativei generoase și vizionare din anul 1895 când, sub domnia Regelui Carol I și prin efortul folcloristului Dumitru Stăncescu și al editorului Carol Müller, a fost pusă temelia colecției de carte „Biblioteca pentru toți“, astăzi, Curtea Veche Publishing vine, altruist și inspirat, în ajutorul copiilor și tinerilor țării.

Numărul cititorilor de carte a scăzut îngrijorător în România ultimelor două decenii. Tot mai puține volume ajung în mâinile copiilor și adolescenților, tot mai puține titluri se așază în biblioteca de familie a contemporanilor noștri.

La fel ca primii noștri Suverani, Carol I și Elisabeta, care erau absolut convinși de nevoia de carte pentru prosperitatea națiunii, Familia Regală a României de astăzi crede că ignorarea cuvântului tipărit între copertele cărții este o vulnerabilitate a națiunii și a patriei.

Părinți, aduceți cartea aproape de copiii voștri! Așa cum au nevoie de iubire, de soare și de familie, cei mai mici români au nevoie de cărți, pentru a se întregi, ca oameni.>>

(ASR Principele Radu al României)

Colecția Regală de la Curtea Veche Publishing se completează cu patru noutăți: “Monarhiile secolului XXI” de Sandra Gătejeanu Gheorghe și Ioan-Luca Vlad – o frumoasă ocazie de a medita asupra  răspunsului la întrebarea dacă monarhia mai este adaptată mileniului al III-lea; “Ana. Portretul Reginei” o frumoasă și personală  descriere a vieții Majestății Sala regina Ana; “Mașinile Regelui”, în care ASR Principele Radu prezintă pasiunea de o viață a Regelui Mihai pentru automobile; “The King’s Year/L’Anee du Roi” de ASR Principele Radu – varianta bilingvă franceză și engleză a volumului “Anul Regelui”, ce prezintă evenimentele din cursul unui an ale Familiei Regale.

ASR Principele Radu al României scrie într-un stil cald şi apropiat, volumul având astfel nu numai valoare documentară şi istorică, ci şi un stil accesibil şi uşor de parcurs. Anul Regelui dovedeşte între coperţile sale că Familia Regală nu numai că nu a stat în loc, ci dimpotrivă, este foarte actuală şi prezentă în vieţile noastre şi în istoria de zi cu zi a României.