• Deputații se pregătesc să scumpească cu un leu cărțile, în beneficiul Uniunii Scriitorilor din România (USR)
  • Proiectul de lege, inițiat de doi membri USR, a fost repus în dezbaterea Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților

Asociația Editorilor din România atrage atenția asupra faptului că deputații din Comisia de Cultură pregătesc scumpirea cărților chiar înainte de alegerile locale.

Concret, proiectul de lege nr. 583/2014 care prevede instituirea unui timbru cultural de un leu, în beneficiul Uniunii Scriitorilor din România, a fost repus pe tapet luna aceasta, la ultimele două ședințe ale Comisiei de Cultură din Camera Deputaților. Proiectul de lege a fost viu disputat și în urmă cu un an, când, în calitate de președinte al Comisiei de Cultură, deputatul Gigel-Sorinel Știrbu, a recunoscut public că „Sunt foarte multe imperfecţiuni tehnice la proiect” și că legea nu poate fi repusă în discuție decât după ce vor fi luate în considerare și punctele de vedere ale celor direct afectați de instituirea unui timbru literar care „ar fi o povară foarte mare” (știrea Mediafax aici). Și iată, că, deși n-a existat nici o consultare a plătitorilor în tot acest interval, proiectul de lege este foarte aproape de a fi trimis la votul în plen al Camerei Deputaților.

Legea Vosganian-Dobrinescu, în beneficiul USR

Este limpede că, asemenea multor inițiative legislative din ultimii ani, și acest proiect de lege, cel puțin în ceea ce privește timbrul literar, este gândit să servească exclusiv interesele unei singure entități, Uniunea Scriitorilor din România, având în mod clar alura unei legi cu dedicație. Astfel, proiectul este inițiat de membri a USR, deputatul Traian Dobrinescu și senatorul Varujan Vosganian (prim-vicepreședinte USR), și prevede taxarea cu un leu a fiecărei cărți și aplicarea unui timbru fizic ce urmează a fi achiziționat de la Uniunea Scriitorilor din România de către editori, înainte de vânzarea cărții. Acest mecanism este unic în lume iar prevederile aberante ale acestei legi au fost criticate de specialiști în fiscalitate și au făcut obiectul unor discuții aprinse de-a lungul vremii, inclusiv în cadrul ședinței Comisiei din data de 12 aprilie 2016.

Proiectul inițiat în urmă cu doi ani de către prim-vicepreședintele USR, senatorul Varujan Vosganian, este reluat și promovat în clipa de față de către deputatul Traian Dobrinescu. În cadrul ședinței de ieri a Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, acesta a justificat necesitatea legii printr-o serie flagrantă de neadevăruri.

1.Traian Dobrinescu a afirmat că doar editorii s-au opus legii timbrului cultural deși contestarea legii a fost făcută și de reprezentanții producătorilor de muzică și ai organizatorilor de spectacole. Mai mult, în urmă cu exact un an, peste 16.000 de persoane au semnat o petiție către Avocatul Poporului prin care își manifestă dezaprobarea față de introducerea unei astfel de legi.

2.Traian Dobrinescu a acuzat editorii că au adaosuri și de 550% la cărțile pe care le publică dând ca exemplu propriul volum apărut la editura Cartea Românească în 2016, și care, potrivit autorului, ar avea un cost de doar 8 lei (calculând probabil doar costurile de tipar), dar un preț de vânzare de 45 de lei. Aceasta în condițiile în care doar distribuitorii încasează în medie 50% din prețul de vânzare al unei cărți iar, pe lângă costurile de tipar, editorul trebuie să plătească din cei 50% rămași absolut toate taxele, salariile și cheltuielile pe care le presupune editarea unui volum, inclusiv drepturile de autor și traducere, dacă vorbim despre cărțile publicate în original în alte limbi.

3.Traian Dobrinescu a denaturat realitatea susținând că editorii au scumpit cărțile după reducerea TVA în condițiile în care de la 1 ianuarie prețurile cărților au scăzut în librării proporțional cu scăderea TVA de la 9 la 5%.

Pumnul în gură pus plătitorilor

E greu de spus dacă deputatul Dobrinescu a făcut aceste afirmații fiind conștient de neadevărul lor sau dacă ele sunt doar rezultatul unei flagrante necunoașteri a domeniului: din păcate, în oricare dintre variante, avem de-a face cu o situație gravă. Fie, conștient, inițiatorul legii manipulează întreaga Comisie prezentând argumente mincinoase, fie, neavând competența de a reglementa un domeniu complex, cum este acela al culturii scrise, Traian Dobrinescu abuzează de statutul său de deputat pentru a satisface solicitările venite dinspre o uniune de creație al cărei membru este.

Precizăm că, prezent la dezbateri (nu ca urmare a acelei invitații promise în urmă cu un an de președintele comisiei, Gigel-Sorinel Știrbu), reprezentantului Asociației Editorilor din România nu i s-a permis să ia cuvântul pentru a demonstra falsitatea argumentelor deputatului Dobrinescu. În plus, și ordinea de zi a ședinței din data de 12 aprilie a fost modificată prin introducerea – ulterioară publicării ordinii de zi – a discutării proiectului de lege privind timbrul cultural, ceea ce dovedește intenția de a valida încă un proiect de lege „cu dedicație”, cât mai repede și pe cât posibil fără încunoștințarea presei și a publicului).

Într-unul dintre discursurile sale recente, președintele Klaus Iohannis, referindu-se la prestația Parlamentului, a vorbit în mod explicit despre pacostea „construcțiilor legislative ad hoc” și despre componenta de corupție pe care o implică orice lege cu dedicație. În acest caz, o asociație de breaslă (Uniunea Scriitorilor), beneficiind de prezența în Parlament a unor membri ai ei, încearcă să impună consumatorului cultural o taxă în privința căreia acesta nu este consultat, iar pe întreprinzătorii privați îi transformă în agenți de colectare ai taxei în folosul altei entități private, cu cheltuielile aferente de logistică.

Dată fiind lipsa elementară (și minim democratică) de transparență din partea forului legislativ, și cu atât mai mult cu cât suntem în an electoral, am considerat că este de datoria noastră să-i informăm pe cei care vor fi direct afectați de eventuala votare a legii.

Sursă AER – http://aer.ro/ro/inca-o-lege-cu-dedicatie-gata-sa-fie-votata-in-parlament/

librarie

Sursă foto: jurnaldecarte.ro