Vă recomandăm o rețetă de post rapidă și delicioasă, din cartea „Rețete vegetariene” de Chuck Williams:

 

Ingrediente (4–6 porţii):
1 kg de cartofi albi decojiți
3 linguri de unt nesãrat
3 linguri de ulei de mãsline
2 fire de praz, inclusiv pãrțile moi verzi, curãțate, atent spãlate și tocate mãrunt
Sare și piper proaspãt mãcinat

Mod de preparare:
Puneţi cartofii într-un bol mare, adăugaţi apă cât să-i acopere şi lăsaţi-i să stea 5 minute ca să se elimine o parte din amidon; schimbaţi apa când devine tulbure. Scurgeţi-i într-o strecurătoare.
Radeţi cartofii într-un robot de bucătărie, la care aţi montat discul pentru răzuit. Puteţi folosi şi o răzătoare manuală. Cu cât fâşiile rezultate sunt mai mari, cu atât mai crocantă va fi plăcinta. Aşezaţi bucăţile rase într-un prosop curat de bucătărie şi presaţi-le bine ca să înlăturaţi umezeala. Transferaţi-le într-un bol şi lăsaţi-le deoparte.
Într-o tigaie, la foc mediu, topiţi o lingură de unt cu o lingură de ulei de măsline. Adăugaţi prazul şi prăjiţi-l până când se înmoaie, cam 5 minute. Puneţi o linguriţă de sare şi ½ de linguriţă de piper. Adăugaţi prazul rumenit în bolul cu cartofi şi amestecaţi bine.

 

Credit foto: Allan Rosenberg

Într-o tigaie mare neaderentă, la foc mediu spre mare, încălziţi cele două linguri din untul rămas şi cele două linguri de ulei. Adăugaţi amestecul de cartofi şi praz, apoi aplatizaţi-l bine cu o spatulă în tigaie. Acoperiţi şi gătiţi la foc mediu spre mare până când compoziţia se rumeneşte dedesubt, 3–5 minute. Puneţi o farfurie deasupra tigăii şi, ţinând-o ferm, întoarceţi tigaia. Prin alunecare, puneţi clătita la loc în tigaie ca să se facă şi pe partea cealaltă. Aplatizaţi bine din nou, acoperiţi vasul şi lăsaţi plăcinta să se prăjească până când devine crocantă şi pe cealaltă parte, cel mult 3–5 minute. Puneţi un platou rotund şi cald deasupra tigăii şi răsturnaţi încă o dată, astfel încât plăcinta să se aşeze frumos pe platou. Tăiaţi-o radial şi serviţi-o caldă.