Toată lumea are nevoie de o rețetă fundamentală precum aceasta – e genul de masă de rezervă pe care o pregătești atunci când timpul nu-ți este deloc aliat. Un caz în care, pur și simplu, aduni ingrediente ce îți plac foarte mult, apoi doar le rupi, le combini, le asezonezi și le coci. Puiul de aici se prepară super-rapid, lăsând cuptorul să facă treaba mai grea.

 

© Jamie Oliver Enterprises (2013 Save with Jamie) Fotograf: David Loftus

© Jamie Oliver Enterprises (2013 Save with Jamie) Fotograf: David Loftus

4 porții

Durată totală: 1 oră și 10 minute

4 roșii mari coapte
2 cepe roșii
1 ardei gras roșu
1 ardei gras galben
6 pulpe superioare de pui dezosate, fără piele
4 căței de usturoi
½ legătură de cimbru proaspăt (15 g)
1 linguriță de boia afumată
2 linguri de ulei de măsline
2 linguri de oțet balsamic

Încingeți cuptorul la 180ºC/treapta 4. Tăiați roșiile în sferturi și așezațile într-o tavă mare de copt sau într-o tavă pentru friptură (aproximativ 25 x 30 cm). Curățați cepele și tăiați-le în bucăți, apoi îndepărtați semințele și tocați mare ardeii grași. Combinați totul în tavă, împreună cu pulpele de pui.

Cu latul lamei unui cuțit, zdrobiți cățeii de usturoi nedescojiți și adăugați-i în tavă, apoi desprindeți de pe tulpini frunzele de cimbru și presărați-le deasupra, împreună cu boiaua. Turnați uleiul, oțetul balsamic și asezonați cu un praf de sare și piper. Amestecați totul foarte bine, apoi răsfirați uniform ingredientele în tavă, asigurându-vă că puiul nu e acoperit de legume. Coaceți preparatul timp de 1 oră sau până când puiul este auriu și pătruns, întorcându-l și stropindu-l cu sosul din tavă de câteva ori pe perioada gătitului. Serviți-l direct din tavă, cu o elegantă salată verde alături. Poate fi însoțit, de asemenea, de puțin orez, mămăligă sau o bucată de pâine crocantă, care poate absorbi o parte din deliciosul sos.

*Copți întregi, în coajă, cățeii de usturoi devin foarte dulci – nu irosiți minunatul miez moale: desfaceți coaja și savurați-l!

© Jamie Oliver Enterprises (2013 Save with Jamie) Fotograf: David Loftus

© Jamie Oliver Enterprises (2013 Save with Jamie) Fotograf: David Loftus