Cartea mistică de bucate” este o carte de bucate cu totul inedită. O poartă culinară de intrare într-un univers ce-ți va deschide ochii asupra remarcabilei legături care există între hrana fizică și deșteptarea spirituală. Conține nu doar rețete originale și sfaturi pentru prepararea unor mese apetisante, având origini în diverse locuri – Mexic, Italia, Vietnam, Franța, Africa de Nord și India, precum și în tărâmuri mistice, legendar și mitice – ci și înțelepciune antică, trucuri practice, anecdote personale, descântece magice, ceremonii și ritualuri fascinante, toate menite să te ajute să trăiești delicios și să primești Spiritul în viața ta.

Autoarele cărții îți propun, printre altele, să încerci o experiență deosebită – mese legendare pentru extinderea conștiinței spirituale. O astfel de masă te face să călătorești în timp și “poate fi o modalitate formidabilă de a-ți activa misterele interioare și de a te înțelege mai bine. Pregătirea unei cine cu feluri autentice de mâncare și decorarea casei în stilul oricărei perioade din istorie pot deschide calea înspre experiențe mistice din acea eră”.

(…)

Clipboard02

Reverii orientale

“Intră în lumea Șeherezadei și imaginează-te în O mie și una de nopți. Închide ochii și inspiră adânc. Închipuie-ți că ești într-o lume în care ierburile și condimentele parfumează aerul, iar pâinici în formă de palmă sunt scose din cuptoare. Îmblânzitori de șerpi și negustori de legume împânzesc trotuarele, iar la fiecare colț de stradă găsești ceramică pictată manual, curmale dulci ca mierea și măsline cu ierburi. Inspiră adânc. Ce mirosuri simți? Poate unul de tocană de pui și lămâie, clocotind într-un vas de lut, sau poate un amestec de scorțișoară, cardamom și coriandru. Ai senzația că simți pe limbă aroma de mentă și coriandru? Ce auzi? Poate sfârâitul unor cărnuri condimentate gătite la foc deschis sau poate hohotele de râs și țipeteled e veselie ale unor copii care se joacă în piațeta din aptopiere. Ce atingi? Un cobor persan sub picioarele goale sau poate o cană cu ceai dulce de mentă cuibărită în palmele tale?”

KEFTA MAROCANĂ CONDIMENTATĂ (Chiftele cu scorţişoară)

Mielul este carnea tradiţională în bucătăria marocană; însă eu prefer curcanul pentru această reţetă. Încearcă ambele variante pentru a vedea care-ţi place. Am avut succes şi cu o versiune vegetariană, în care am înlocuit carnea cu tofu fărâmiţat. S-ar putea să fie nevoie să pui mai mult ou pentru a omogeniza compoziţia şi va trebui să modelezi cu atenţie chiftelele vegetariene pentru a obţine nişte forme rotunde. Serveşte-le cu raita (rețeta este tot în carte, la pagina 193).

chiftele cu scortisoara

12 chiftele mari, 4–6 porţii

2 căni de orez alb basmati fiert (¾ cană de orez nefiert înseamnă puţin peste 2 căni de orez fiert)
1 cană miez de nucă, prăjită şi tocată
½ cană de stafide aurii, tocate
½ cană de mentă proaspătă, tocată fin
1 lingură de scorţişoară măcinată
1 linguriţă de sare
5 căţei de usturoi, zdrobiţi
600 g carne tocată de curcan (nu folosi piept pentru că va fi prea uscat)
3 ouă mari, bătute uşor
¼ cană ulei de măsline

 Încinge cuptorul la 180°C.

Dacă nu foloseşti orez fiert rămas de la altă masă, măsoară ¾ cană de orez şi clăteşte-l bine. Combină-l cu o cană de apă într-o cratiţă. Adu la punctul de fierbere, apoi acoperă cratiţa cu un capac, dă focul mic şi lasă orezul să fiarbă 15 minute. El trebuie să rămână mai degrabă ferm. (Vei obţine puţin mai mult decât vei avea nevoie.)
În timp ce orezul fierbe, pune nucile pe o tavă şi pune-le la cuptor circa 10 minute, pe grătarul din mijloc. Trebuie să devină aurii şi aromate. Scoate-le din cuptor şi, după ce se răcesc, toacă-le. Ţine cuptorul încins la 180°C.
Între timp, toacă stafidele şi menta.
Tapetează un vas termorezistent cu hârtie de copt şi pune-l deoparte.
Într-un bol mare, combină nucile, stafidele, menta, scorţişoara, sarea şi usturoiul. Măsoară 2 căni cu orez fiert şi adaugă-le în bol. Pune şi carnea tocată, ouăle şi uleiul de măsline.
Modelează cu mâna 12 chiftele mari (ai grijă să-ţi scoţi inelele înainte, pentru că se vor murdări). Chiftele vor fi lipicioase din cauza oului, dar nu te îngrijora, aşa trebuie să fie.
Pune-le în vasul termorezistent şi acoperă-le cu folie. Bagă-le la cuptor circa 1 oră, până se pătrund în interior şi încep să se rumenească la exterior. Îmi place cât e de uşor să le pui la cuptor şi să uiţi de ele o oră. Ţinându-le acoperite cu folie, nu vor fi foarte rumene, dar îşi vor păstra suculenţa.

Fragment din “Cartea mistică de bucate de Denise Linn & Meadow Linn